İKİNDİ'YE 15:51
HABER GÖNDER
Armut, insanların yeterince dikkat etmediği meyvelerdendir. Bazı insanlar meyveyi elmanın ‘çirkin üvey kardeşi’ olarak adlandırırken, güzel kardeşiyle hemen hemen aynı besin ve mineralleri paketler. Armut, lifli bir merkezi olan tatlı, yumuşak bir meyvedir. Diyet lifi, bitki bileşikleri veya bitki besinleri ve antioksidanlar açısından zengindir. Armut meyvesini kısaca tanımlayacak olursak, tüm besin maddelerini kolesterolsüz, yağsız, 100 kalorilik bir ambalajda paketleyen bir meyvedir.
Bu meyve ağaçtan çekildiğinde en iyi şekilde olgunlaşır. Bu nedenle hasat sırasında özel dikkat gereklidir. Diğer meyvelerin aksine armut içten dışa doğru olgunlaşır. Pek çok insanın onu olgunlaşmamış veya tatsız olmakla karıştırmasının nedeni budur. Bu nedenle, gerçek lezzetini yaşamak istiyorsanız piyasadan mükemmel armudu seçmek son derece önemlidir. Doktorlar, diyabet ve kalp rahatsızlığı olan kişilere diyetlerine armut eklemelerini tavsiye ediyor. Hala ikna olmadıysanız, bu gönderi armut meyvesi, sağlık yararlarından beslenme değerine ve daha fazlası hakkında tüm bilgileri toplamanıza yardımcı olacaktır.
Armut, vücudumuz için gerekli olan temel besinleri ve mineralleri içerir. Besin değerine bir göz atalım. 100 gramlık armut porsiyonu şunları içerir:
Armut, eski çağlardan beri sevilmiştir. Bu çan şeklindeki meyveler tatlıdır ve yumuşak veya gevrek olarak yenebilen biraz ekşilik vardır. Bilim ve tıp tarafından desteklenen çok sayıda sağlık yararı sunarlar. Armut yemenin sağlığınız için ne kadar faydalı olduğunu öğrenelim.
A vitamini en çok yönlü besindir. Cildi, saçı ve tırnakları sağlıklı ve güzel tutmak için faydalıdır. Armut, cildinizi ve saçınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek iyi miktarda A vitamini içerir. Aynı zamanda, çeşitli organ fonksiyonlarında ve enzimatik reaksiyonlarda yer alan zeaksantin ve lutein gibi besinler ile zenginleştirilmiştir. Bu aynı zamanda yaşlılık lekelerini ve kırışıklıkları azalttığı için cildin genç kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı bir cilt ve saç istiyorsanız, A vitamini alımınızı artırmalısınız. Armut, önerilen günlük alım miktarınıza ayak uydurmanızı sağlayan bu minerali bol miktarda içeren bir meyvedir.
Meyvede önemli miktarlarda bakır, kalsiyum, fosfor, manganez ve magnezyum bulunur ve bunların hepsi kemik sağlığında çok önemli bir rol oynar. Bu mineraller çok küçük miktarlarda gerekli olabilir ancak kemiklerin güçlü kalmasında önemli bir rol oynar. Osteoporoz gibi rahatsızlıkları olan kişilere, zayıflatıcı durumları ve kemik mineral kaybını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olduğu için diyetlerine armut eklemeleri tavsiye edilir. Kemiklerinizin büyümesi ve iltihaplanma ve diğer koşullara karşı korunması için yeterli mineral almasını sağlar.
Armut, flavonoidler ve antioksidan bileşenler açısından zengindir. Araştırmalar, armutun anti-enflamatuar özelliklerinin, iltihaplanma ile ilişkili şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Gut semptomları, artrit gibi romatizmal hastalıklar ve benzerlerinden muzdarip insanlar, semptomları hafifletmek ve kötüleşmelerini önlemek ve böylece yaşam kalitesini artırmak için armut yemelidir. Dahası, iltihaplanma ile diyabet, kalp hastalıkları ve hatta kanser gibi metabolik hastalıklar arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösteren birkaç çalışma var. Ayrıca, C vitamini ve K vitamini gibi besinler, armutta bol miktarda bulunan iltihapla mücadelede yardımcı olur.
Armut, demir ve bakır içeriği yüksek olduğu için diğerlerinin yanı sıra anemi gibi mineral eksikliğinden muzdarip hastalar için çok faydalı olabilir. Vücuttaki artan demir seviyeleri, kırmızı kan hücrelerinin sentezini artırır. Öte yandan vücutta artan bakır seviyeleri, temel minerallerin sentezini ve demirin sisteme emilimini kolaylaştırır. Vücudunuz organları desteklemek için yeterli minerallere sahip olduğunda, kas güçsüzlüğünü, bilişsel bozuklukları, yorgunluğu ve organ sistemi arızasını önleyebilirsiniz. Doktorların çocuklara ve yetişkinlere eşit miktarda bakır ve demir bakımından zengin yiyecekler tüketmelerini tavsiye etmelerinin nedeni budur. Armutla beslenmenizde bu temel minerallerin önemli bir yüzdesini sağlayabilirsiniz.
Armut, iyi bir C vitamini kaynağıdır ve bu nedenle yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Askorbik asit, vücudun hücresel yapılarını ve çeşitli organlardaki yeni dokuları sentezlemeye yardımcı olur. Böylelikle yanık ya da kesik olduğu zaman hasarlı bölgenin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Yaralıysanız, hızlı iyileşme için diyetinize armut ekleyebilirsiniz.
Armutun kalp sağlığı üzerindeki etkisini vurgulayan yayınlanmış birçok çalışma ve araştırma bulunmaktadır. Bu çalışmalara göre armut, felç riski ile ters ilişkisi olan meyvelerden biridir. Armut meyvesinin potasyum içeriği yüksek olduğu için, meyvenin kalp sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğu anlamına gelir. Potasyum, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan bir vazodilatör (son derece iyi) görevi görür. Bu, vücudun her yerinde organlara oksijen sağlamaya yardımcı olan kan akışının artmasıyla sonuçlanır. Organların bu oksijenlenmesi, etkili işlevlerini destekler. Kalp hastasıysanız veya kalp rahatsızlıklarını önlemek istiyorsanız, günlük diyetinize armut eklemelisiniz. Ayrıca armuttaki yüksek lif içeriği kalp sağlığının iyi olmasını sağlar.
The American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmada armutta bulunan C vitamini ve A vitamininin bağışıklığı artırmada fayda sağladığı bulundu. Armut, harika bir antioksidan görevi gören zengin bir C vitamini mineral kaynağıdır. Antioksidanlar, bağışıklık sistemi için kritik olan beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarmaya yardımcı olur. Bu nihayetinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudunuzun grip, soğuk mide rahatsızlığı gibi hafif hastalıklar ve daha fazlası gibi durumlardan korunmasına izin verir. Ayrıca antioksidanlar, serbest radikal temizleme aktivitesi sayesinde serbest radikallerin neden olduğu herhangi bir hasarı önler.
Armuttaki antioksidan özellikler, vücudumuzdaki kansere neden olan hücreleri öldürme potansiyeline sahiptir. Antioksidanlar, kanserin önlenmesiyle bağlantılı olan anti-kanserojen aktiviteleriyle ünlüdür. Bazı araştırmalara göre armutta bulunan flavonoidler ve sinamik asitler gibi bitkisel besinler kanser riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri temizleyerek yeni ve sağlıklı hücre büyümesine izin verecek şekilde çalışır.
Yetiştirilen farklı armut çeşitleri vardır. Kırmızı armut çeşitlerinin diyabet riskini azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Armut, doğrudan diyabetle ilişkilendirilen antosiyanin açısından zengin bir meyvedir. Bir çalışma sırasında, haftada beş veya daha fazla porsiyon kırmızı armut tüketen 200.000’den fazla kişinin tip-2 diyabet yaşama olasılığının% 23 daha düşük olduğu bulundu. Öte yandan, bir laboratuvar deneyi, armut kabuğunun hem anti-enflamatuar hem de anti-diyabet etkileri sergileyen antosiyaninler içerdiğini buldu. Dahası, armut lifli bir meyve olduğu için sindirim sürecini yavaşlatır ve vücudunuza karbonhidratları parçalamak ve emmesi için daha fazla zaman tanır. Sonuç olarak, kan şekeri seviyeleriniz düzgün bir şekilde düzenlenir ve potansiyel olarak diyabeti kontrol etmenize ve önlemenize yardımcı olur.
Yukarıda belirtildiği gibi, armut, sindirim sağlığı için gerekli olan mükemmel bir çözünmeyen ve çözünür lif kaynağıdır. Lif bakımından zengin yiyecekler tüketmek, dışkıyı şişirip yumuşatarak bağırsak düzenini korumaya yardımcı olduğu için önemlidir. Tek bir armut, günlük lif ihtiyacınızın% 22’si olan yaklaşık 6 gram lif içerir. Yani günde bir armut yiyerek sindirim sisteminizin yolunda gitmesini sağlayabilirsiniz. Dahası, çözünür lifler sağlıklı bağırsak bakterilerinin beslenmesinden sorumludur. Sağlıklı bağırsak bakterileri, gelişmiş bağışıklık ve sağlıklı yaşlanma anlamına gelir.
İnsanların kilo verme diyetlerine armut eklemelerinin söylendiğini duyuyorsanız, gözlerinizi yuvarlamayın çünkü armut bunu yapar. Kilo verme yolculuğunuzda çok önemli bir rol oynayabilirler. Yeni başlayanlar için armut, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olan lif içeriği bakımından zengindir. Bu, garip saatlerde çiğnemenizi engeller. Ayrıca armut, kalorisi düşük birkaç meyveden biridir. Armut yemek, kalori alımınızı takip etmenizi sağlar. Öte yandan, meyve su içeriği yüksek, bu da onu hacim olarak yüksek ancak kalorisi düşük kılıyor. Son olarak, armut, sağlıklı kilo kaybı için çok önemli olan sağlıklı sindirime yardımcı olur. Kabızlık ile mücadeleye yardımcı olur. Ve bildiğimiz gibi, sağlıklı bir sindirim sistemi sağlıklı kilo kaybı ile bağlantılıdır. Tüm bu faktörler, armudu kilo vermek için mükemmel bir meyve yapar.
Armut, diyetinize dahil etmek için sağlıklı bir seçenektir. Sadece çok sayıda sağlık yararı sağlamakla kalmazlar, aynı zamanda mükemmel şekilde olgunlaştıklarında lezzetli tada sahiptirler. Beslenmenin bu kadar önemli hale geldiği gün ve çağda, size gerekli tüm mineral ve vitaminleri doğal yollarla sağlayan gıdalara odaklanmanız çok önemlidir. Kalbinizi sağlıklı tutmaktan sindirim sağlığınızı iyileştirmeye kadar armut bizim için bir nimettir ve maksimum sağlık yararları elde etmek için onu diyetimize dahil etmeliyiz.
Q. Bir günde kaç tane armut olabilir?
A. Günde 1-2 armut tüketilebilir. Tüm meyveler gibi, armut da fruktoz veya meyve şekeri bakımından yüksektir ve aşırı hoşgörü sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, vücut için gerekli olan doğru miktarda besini sağlayacağından, günde 1 veya 2’ye bağlı kalmanız önerilir.
Q. Öksürük veya soğuktan muzdaripken armut alabilir miyiz?
C. Armut, bağışıklığımızı artıran ve soğuk algınlığı ve gripten korunmaya yardımcı olan C vitamini açısından zengindir.
Q. Armut yemek gaza neden olur mu?
A. Armutun yüksek lif içeriği, bazı insanlarda şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Armutun diğer yiyeceklerle değil orta atıştırmalık olarak yenmesi ve gaz oluşumunu önlemek için uygun şekilde çiğnenmesi tavsiye edilir.
Q. Armut şeker hastalığına iyi gelir mi?
C. Evet, armut lif bakımından zengindir, bu da sindirimi yavaşlatır ve şeker seviyelerini daha uzun süre sabit tutar. Armut ayrıca şeker seviyelerini düzenlemeye yardımcı olduğu bilinen antosiyaninler açısından da zengindir.
Q. Armut hamilelik için iyi mi?
C. Armut, sağlıklı bir hamilelik için faydalı olabilecek iyi liflerin yanı sıra birçok temel vitamin ve mineral içerir.
2020| En İyi 8 Sağlıklı Hint Atıştırmalık Seçenekleri