YATSI'YA 02:00
HABER GÖNDER
İçerik ara!
Muson yağmaya başladı. Aşırı sıcaktan hoşa doğru mevsim değişimi ve ferahlatıcı yağmur mevsimi kesinlikle rahatlatıcı. Ancak yağmurlar, sağlık kaygılarını da beraberinde getiriyor. Gıda zehirlenmesi, ishal, enfeksiyonlar, soğuk algınlığı ve gripten diğer pek çok sağlık riskine kadar, bu mevsimde bir dizi sağlık sorununun kurbanı olabiliriz. Ve COVID-19 tüm dünyada hasara yol açtığında musonlar sağlığınız için daha da tehlikeli olabilir. Bu nedenle, yediğiniz yemeğin beslenme ve bağışıklık arasındaki en iyi dengeyi sağladığından emin olmanız gerekir.
Bağışıklık mevcut senaryoda anahtar kelime olduğundan, şimdi tek istediğimiz, doğuştan gelen bağışıklık sistemimizin kendi kendine bakabilmesini sağlamaktır. Yani, doğru yemek ve pozitif olmak, gitmenin en iyi yoludur. Bağışıklık sisteminizi en iyi durumda tutmak için muson diyetinize eklemeniz gereken dokuz gıda maddesini burada topladık!
Yatmadan önce Haldi-Doodh olarak için, günlük yemeğinize zerdeçal tozu ekleyin veya tabağınıza yardımcı olarak taze rendelenmiş zencefil-zerdeçal karışımı koyun; herhangi bir biçimde zerdeçal sağlığınız için mükemmeldir. Sadece muson mevsiminde değil, her mevsimde gitmeniz gerekir.
Antiseptik, antiviral, antifungal, antibakteriyel, antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Zerdeçalın mutfağın altın baharatı olarak adlandırılmasına şaşmamalı. Sadece doğal bağışıklığınızı artırmakla kalmaz, aynı zamanda genel sağlığınızı da korur. Zerdeçaldaki aktif güçlü bileşik, sağlıklı kalmamıza ve enfeksiyonlarla savaşmamıza yardımcı olan kurkumin’dir.
Bağırsak floranızın mutlu olduğundan emin olmak için diyetinize yoğurt, ayran, salamura sebzeler gibi daha fazla probiyotik ve fermente yiyecek eklemelisiniz. Probiyotikler, bağırsaklarımızda veya bağırsak sistemimizde yaşayan iyi bakterilerdir. Bu bakteriler, hastalıklarla savaşan mikropların yanı sıra vücudumuzda gelişen kötü bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilir.
Limon saf C vitaminidir ve bağışıklığınız, saatin ihtiyacı için harikadır. Enfeksiyonlarla savaşır, sindirimi kolaylaştırır, kemikleri güçlendirir ve vücudunuz için çok daha iyi şeyler yapar.
Ve limon kabuğunun et kadar besleyici olduğunu biliyor muydunuz? Biyoaktif bileşikler ve flavonoidlerle dolu, limon posası + limon kabuğu rendesi, muson diyetinize inanılmaz bir katkı sağlar. Yemeğinize limon suyu serpin, limon kabuğu rendesini bir tabakta öğütün veya bir bardak limonata için, bu narenciye lezzeti beslenmenizi ve bağışıklığınızı koruyacaktır.
Zencefil, karanfil, tarçın, kakule, tulsi yaprakları ve kuru karabiber gibi mükemmel baharat olioları, doğru oranda çay yaprakları ve süt ile kaynar suya girdiğinde, doğal bir bağışıklığı artırıcı demleme yapılır.
Kakule ve karanfil birçok enfeksiyona karşı etkilidir ve karabiber soğuk algınlığı ve grip gibi semptomları önler ve yatıştırır. Tarçın aynı zamanda tıbbi ve antienflamatuar özelliklerin bir bankasıdır. Bu nedenle, çay içen biri olmasanız bile, masala çayını tıbbi bir karışım olarak düşünün ve musonun yan etkilerini uzaklaştırın.
Kokuşmuş gül olarak da adlandırılan sarımsak, birçok sağlık yararı ile birlikte gelir. Soğuk algınlığı ve gribe neden olan virüslerle savaşır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Araştırmalar, günlük olarak sarımsak yemenin kandaki T-Hücrelerinin sayısını artırdığını ve böylece sizi soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Alliin, bütün sarımsakta bulunan bir bileşiktir. Ve sarımsağı çiğ olarak dövdüğünüzde veya ısırdığınızda, alliin, sarımsakta bulunan en güçlü içerik olan allisine dönüşür.
Bu bileşikler tıbbi özelliklerle yüklüdür ve vücudunuzun hastalıkla mücadele yanıtını artırdığı söylenir. Sarımsağın en iyi faydalarını çiğ yiyerek elde edebilirsiniz.
Hurma, badem ve ceviz çiğnemek, mevsim ne olursa olsun iyi bir fikirdir. Bununla birlikte, bu kuru yemişler vitamin ve mineral bakımından zengin olduğundan, bunlar muson diyetinize eklemek için harika seçeneklerdir. Riboflavin, niasin ve E Vitamini bakımından zengin olan bu yiyecekler, bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca E Vitamini, hücrelerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.
Aşırı yemeyi düşünüyorsanız abur cubur yerine fındık, kuru meyve ve tohumlar ekleyin ve beslenmenizi bağışıklık mutluluğuyla tamamlayın.
Ispanak süper bir besindir. İyi bir A, E ve C vitamini, beta karoten, folik asit ve lif kaynağıdır. Tüm bu besinler ve antioksidanlar, vücudunuzun işlevlerini düzgün bir şekilde sürdürmesine yardımcı olur ve size harika bir bağışıklık sistemi kazandırarak sizi musonlara hazırlar. Muson mevsiminde yapışan çamur ve kir nedeniyle yapraklı sebzelerin iyi olmadığını söyleyen pek çok referans bulsanız da, pişirmeden önce her zaman iyice yıkadığınızdan emin olabilirsiniz.
Bu sebzenin adı gardırobunuzun içinde saklanmanıza neden olsa da, acı su kabakları C vitamini açısından zengindir ve antiviraldir. Öyleyse, bir dahaki sefere annen pişirdiğinde tadına bak. Haşlama, diğer mevsim sebzeleri ile haşlama veya kızartma yaptırabilirsiniz. Hangisini beğenirseniz sevmezseniz, muson diyetinize eklediğinizden emin olun.
Zencefil antibiyotik, antiseptik, antienflamatuvar ve antimikrobiyal özelliklere sahip mükemmel bir bitkidir. Aynı zamanda antioksidanlar açısından da zengindir. Merak etmeyin, soğuk algınlığı ve öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları ve diğerlerinin yanı sıra her hanehalkının ayrılmaz bir parçası olan bir çare. Zencefil, bağışıklık seviyenizi artırmada da faydalıdır. Suyu zencefil çayı olarak demleyerek, çorbalara ve körilere ekleyerek veya rahatlatıcı bir Haldi doodh olarak zerdeçal ve sütle içebilirsiniz.
Muson diyeti için yapılması gerekenler gibi, yapılmaması gerekenler de var. Yağmur mevsimi boyunca yemekten kaçınmanız gereken yiyeceklere bir göz atalım.
Unutmayın, beslenmeniz ve bağışıklığınız yediğiniz yemeğe bağlıdır. Bu nedenle, ne yediğinizin bilincinde olmalısınız. Pandeminin bu zor zamanında, bağışıklığınızı sıkı tutmanın çok önemli olduğu durumlarda, diyetinize ve güvenliğinize de odaklanın.
2020| Karabiber: En İyi 10 Faydası, Sağlıklı