>
İMSAK'A 06:49
HABER GÖNDER
Ghee, vücuda birçok vitamin, mineral ve besin sağlayabilen sağlıklı bir doymuş yağ kaynağıdır. Bir çeşit sade tereyağı olan ghee, yaklaşık 485 ° F’lik yüksek bir sıcaklığa ulaşana kadar tereyağı kaynatılarak yapılır. Bu sıcaklıkta süt katıları ve su, geride ghee adı verilen açık renkli bir sıvı bırakarak ayrılır.
Hindistan’a özgü ve Hint, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu mutfaklarında bir temel olan yağın sağlık yararları, aromatik tadı ve hafif cevizli tadı, bu bileşeni dünya çapında birçok evde hayranların favorisi haline getirdi.
Ghee, doymuş yağ kaynağıdır. Ve kardiyovasküler hastalıklar söz konusu olduğunda doymuş yağların oynaması gereken rol, sağlık uzmanları arasında devam eden bir tartışma konusudur. Ancak insan vücudu da doymuş yağlar olmadan çalışamaz.
Aşırı miktarda doymuş yağ sağlıksız olsa da, sınırlı miktarlarda gereklidir. Doymuş yağlar ve düzgün beyin işleyişi yakından ilişkilidir. Bu nedenle, sade yağ doymuş yağlar içeriyor olsa da, sınırlı miktarda yağ kullanmak hem yiyeceğin lezzetini artırabilir hem de vücuda gerekli yağları sağlayabilir.
Bunun gösterdiği şey, normal insanların çoğunun, ghee tüketmekten çok az veya hiç sağlık sorunu yaşayamayacağıdır. Bununla birlikte, kalp hastalıkları gibi bazı kalıtsal hastalıklara zaten yatkın olan insanlar için bu geçerli olmayabilir. Bu yatkınlık, genetik faktörlerden veya diğer faktörlerden kaynaklanabilir.
Ghee sadece yemek pişirmede kullanılan bir içerik değil, aynı zamanda Hindistan’ın geleneksel tıp mirasının bir parçası – Ayurvedik şifa geleneğidir. Eski zamanlarda ghee, Tanrılar için kutsal yiyecek olarak kabul edilirdi. Ghee, aydınlatma lambalarından, dini ritüellerde kullanılmaya, sağlık takviyesi olarak tüketilmeye kadar her şeyde kullanım bulmaya bu şekilde başladı.
Görünüşe göre, ghee’nin sağlık açısından sunacağı çok şey var:
Ghee, sadece beyindeki merkezi sinir sistemini değil, bağırsaktaki enterik sinir sistemini de olumlu yönde etkiler. Ghee, bağırsak zarını düzenleyen ve onaran birçok vitamin ve mineral içerir ve bu da beyin sağlığı için de önemlidir.
Ghee, zengin bir butirik asit kaynağıdır. Butirik asit, midede bulunan probiyotik bakterileri iyileştiren ve destekleyen bir tür kısa zincirli yağ asididir. Ghee ayrıca midede bulunan hidroklorik asit miktarını dengelemek ve karaciğerde safra üretimine yardımcı olmak gibi ek faydalara da sahiptir.
Bunlar aynı zamanda vücudun yapamadığı ve besin yoluyla sağlanması gereken temel yağ asitleri olarak da bilinir. Ghee, beyin gelişimiyle bağlantılı, iltihaplanmayı azaltan, yaşlanma sürecini yavaşlatan ve daha birçok işlevi olan bir tür omega 3 yağ asidi olan DHA açısından zengindir.
Ghee, A, E, K2 ve D vitaminleri gibi yağda çözünen önemli vitaminler açısından zengin bir kaynaktır.Vücut, yağda çözünen vitaminleri, bir kişi onları ghee gibi yüksek yağlı yiyeceklerle yediğinde en iyi şekilde emer. Bu vitaminlerin bağışıklığı iyileştirme, iyi görme ve iyi antioksidan etkileri gibi birçok işlevi vardır.
CLA olarak da bilinen bu asit, vücuttaki tümörleri azaltma, kan kolesterolü miktarını düşürme ve kan basıncını iyileştirme ve stabilize etme kabiliyetiyle bilinir. Ghee, iyi bir CLA kaynağıdır.
E vitamini varlığı, ghee’ye güçlü antioksidan yetenekler sağlar. Ghee’nin saça olduğu kadar cilde de iyi geldiği bilinmektedir. İnsanlar sadece ghee tüketmez, aynı zamanda ev yapımı yüz maskeleri, saç maskeleri ve daha fazlasını yapmak için kullanırlar. Ghee, yapısal bütünlüğünü çok yüksek pişirme sıcaklıklarında koruduğu için, kızartma, sote etme ve yüksek ısıda pişirmeyi içeren diğer teknikler içeren yemeklerde kullanılmak üzere harika bir bileşen haline gelir. Ghee, hem popüler bir temel besin kaynağı hem de birçok çağdaş yemekte önemli bir tatlandırıcı bileşen. Keto diyeti gibi popüler diyet programları, birçok insanı bu lezzetli içeriğe yönlendirmiştir.
Ghee’yi satın almak pahalı olabilir, ancak birkaç basit adımı izleyerek evde kolayca yapılabilir.
Aldığınız altın sarısı sıvı ghee’dir.
Ghee, temel besinler, yağda çözünen vitaminler ve iyi doymuş yağların önemli bir kaynağıdır. Ghee ayrıca yağ kaybıyla da bağlantılıdır, bu nedenle önemli yağları kaybetmeden sağlıklı bir diyet sürdürmek isteyen herkes yağa dönmelidir.
2020| Havuç: En İyi 9 Faydası, Sağlıklı Tarifler ve