İMSAK'A 06:46
HABER GÖNDER
Milyonlarca COVID-19 vakası şu an ortaya çıktı ve hala artıyor. Uzun süreli kilitlenmeler ve sosyal mesafeler hayatımıza nüfuz etti. İnsanlar evden uzun saatler boyunca çalışmak zorunda kalıyor. Bütün bunlar yeni normal hale geldi, tüm dünyanın uğraşması gereken bir şey. Ancak bu yeni gerçeklikte, yorgun ve morali bozuk hisseden insan sayısı giderek artıyor. Haber sadece artan sayıda koronavirüs vakası ve ölümle değil, aynı zamanda pandemide kaybedilenlerin yanı sıra protestolar, terör saldırıları, orman yangınları, ekonomik gerileme ve insan hayatını kaybetmeleriyle de dolu.
Bu nedenle, insanların giderek daha fazla stresli, endişeli, tükenmiş hissetmeleri ve artık nasıl hissettiklerini anlamamaları şaşırtıcı değildir. Psikologlar bu sürekli yorgunluk hissine ‘kriz yorgunluğu’ diyorlar.
İnsan vücudunun “kaç ya da savaş” tepkisini duymuş olmalısınız. Stresli bir durumla sunulduğunda vücudun maruz kaldığı şeydir. Bir köpek arkanızdan koşmaya başlarsa kalp atış hızınızın ne kadar hızlı arttığını hayal edin. Şimdi bunun birkaç ay boyunca olduğunu ve bunun da her gün olduğunu hayal edin. Evet, üstesinden gelinmesi gereken çok fazla stres var.
Vücudunuz bir stres etkeni ile karşılaştığında, kortizol ve adrenalin salgılar ve etrafınızdaki tehlikelere karşı duyularınızı keskinleştirir. Bu yanıt, insanlar için bir kurtarıcıdır. Fakat uzun süreli stres yaşadığımızda ve bu aşama aylarca sürerse vücuda zararlı etkileri olur. Uzmanların “kriz yorgunluğu” dediği şey oluyor. Vücudunuz kortizol ile doludur ve bunalmış hissetmeye başlayabilirsiniz.
Zihinlerimizin ve bedenlerimizin her gün yaşadığı amansız stresle, uyuşmaya başlamak yaygındır. Bu, hiçbir şey yapmak istemediğiniz ve kriz yorgunluğunun yavaş ve istikrarlı bir şekilde hayatınızın kontrolünü ele geçirdiği günlerin önünü açar.
Öyleyse kriz yorgunluğundan muzdarip olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Daha iyi bilmek için bazı göstergeleri okuyabilirsiniz.
Hayatınızda bazı normallik seviyeleri olduğundan emin olmak için, genellikle takip ettiğiniz rutine bağlı kalmaya çalışın. Vücudunuzun yavaş yavaş iyileşebilmesi için günde 6-8 saat uyumaya odaklanın. Boğulmuş gibi hissetmemek için elinizden gelen en iyi şekilde her zamanki rutininize girmeye çalışın.
Kendini korumak için kişisel bakım şarttır. Geri sarmak ve rahatlamak için kendinize bir şeyler yapmak için zaman vermelisiniz. Kendinizi stresli ve bunalmış hissederken bulduğunuzda, kendinize biraz ara verin ve kendinize biraz zaman ayırın. Kilitlenme sırasında güvenli bir şekilde gerçekleşebilecek aktiviteler yapın ve resim yapma, dans etme, yemek pişirme, bahçecilik vb.
3. Enerjinizi Doğru Odaklayın Enerjiniz sizi her gün harekete geçirir ve onu doğru yönde yatırım yapmalı ve kanalize etmelisiniz. Örneğin, sabah haberleri izlemenin sizi boğduğunu düşünüyorsanız, bunun yerine biraz sakinleştirici egzersiz yapmalısınız. Etrafınızda olup bitenlerden haberdar olmak çok önemlidir, ancak bunu sizi gereksiz yere strese sokmayacak şekilde yapın.
Birden çok krizle karşılaşıldığında neşe getiren şeyleri unutmak çok kolaydır. Her şeyin ters gitmesiyle aşırı yüklenmekten kaçınmak için, sizi mutlu eden şeylere ve etkinliklere odaklanmaya çalışmalısınız. Böyle şeyleri fark etmek sizi hayat hakkında biraz umutlandıracaktır.
Her gün düzenli egzersiz yapmak vücudunuzun ve zihninizin daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Beyinde dopamin gibi kimyasalların salınmasıyla, ruh haliniz anında yükselir. Bu, meditasyonla birlikte zihninizi dengede tutmanıza ve sizi etkileyen yorgunluğu kontrol etmenize yardımcı olabilir.
Kriz yorgunluğuyla başa çıkma konusunda donanımlı uzmanlarla konuşmalısınız. Bu aşamada kendi başınıza geçemiyorsanız, lütfen profesyonellerden yardım almaya çalışın.
Şu anda çalışıyorsanız ve bitmeyen son tarihler sizi daha da yorgun hissetmenize neden oluyorsa, üstünüzle nasıl hissettiğinizi ve günlük hayatınızı nasıl etkilediğini konuşmayı deneyin. Daha gerçekçi son tarihler alarak, iyileşmeye daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
Kendimizi sakinleştirmek için Pranayama, Rahatlama nefesi, Kutu nefesi vb. Gibi çeşitli nefes egzersizleri tasarlandı. Bunlardan herhangi birini kullanarak ve nefesinize odaklanarak, günlük olarak karşılaştığınız aşırı stres faktörlerini kapatmayı deneyebilirsiniz. Vücudun strese tepki vermesinin bir yolu, daha hızlı nefes almaktır. Bu egzersizler onları yavaşlatmaya ve sizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
Küresel enformasyonun muazzam aşırı yüklendiği bu kadar belirsiz zamanlarda, vücudumuz ancak bu kadarını alabilir. Kriz yorgunluğu, çevreye verilen bir tepkidir ve vücudunuzun krizlerden nasıl acı çektiğini gösterir. Stres mekanizmasının bize yardımcı olması amaçlanmışken, kriz yorgunluğu meydana gelen içerik miktarı ve medya akışı nedeniyle gerçek bir sorun haline geldi.
İnsanlar sosyal hayvanlardır ve en doğal ihtiyaçlarının bir kısmından mahrum kaldıktan sonra acı çekmeye meyillidirler. Koronavirüs pandemisinin şu an için sonu yok ve insanları güvende tutmaya yönelik bu önleyici tedbirler devam edecek. Ve kişinin hissettiği kriz yorgunluğu da öyle. Yapılması gereken önemli şey, vücudunuzun nelere maruz kaldığını anlamak ve bununla olabildiğince çabuk başa çıkmaya çalışmaktır. Kişi bu yorgunluğu yakında tespit ederse ve günlük yaşamında önlemler alabilirse, bu onlar için kolaylaştıracaktır. Tükenmişlik hissi sizi bitkin hissettirebilir, bu yüzden kendinizi daha iyi hissettirecek adımlar atın. COVID-19 sırasında devam eden sağlık sorunlarının daha ayrıntılı analizleri için HealthifyMe’yi ziyaret edin.
S. Ya küresel durum daha iyi olmazsa?
C. Bu yorgunluk döneminde, yukarıda verilen çeşitli ipuçlarıyla nasıl hissettiğinizi denemeniz ve bununla başa çıkmanız çok önemlidir. Dışarıda olup bitenlere sürekli odaklanmak, sadece sizin için daha kötü hale getirecektir.
S. Neden düzgün uyuyamıyorum?
C. Uyku düzeni muhtemelen kriz yorgunluğu nedeniyle bozulmuştur. Vücudunuzun sürekli bir stres durumuna girmesi gerektiğinden, iyi bir gece uykusu geçirememeniz çok yaygındır.
S. Hiçbir şeye odaklanamıyorum. Neden?
C. Kriz yorgunluğu sizi endişeli ve bunalmış hissetmenize neden olabilir, böylece dikkatinizi vermenin ve yaptığınız şeye odaklanmanın neredeyse imkansız hale geldiği bir duruma yol açar.
2020| 8 Yoga pozu Vücut, Zihin ve Uykuya Yardımcı Olur