>
ÖĞLE'YE 13:19
HABER GÖNDER
Mango, Hindistan’da yaz mevsiminde bulunan en popüler meyvelerden biridir. Yaprak dökmeyen Mangifera Indica ağacının etli, aromatik bir meyvesidir. Meyve, bir dış kabuk ve tek bir tohumu çevreleyen etli yenilebilir kısımdan oluşur. ‘Meyvelerin kralı’ olarak bilinen sulu ve lezzetli mango, bir dizi olası sağlık yararı ile birlikte gelen tropikal bir meyvedir. Tatlı ve kremsi mango, muazzam sağlık yararları ve lezzetli tadı nedeniyle dünya çapında oldukça popülerdir. Yetiştirildiği ülkeye veya bölgeye bağlı olarak mango, mangou, manga ve mangot olarak da bilinir. Meyvenin rengi, olgun ve olgunlaşmamış mangoları ayırt etmede önemli bir rol oynar. Tamamen olgunlaşmış bir mango dokunuşta biraz yumuşaktır ve tatlı ve zengin kokar. Bakkaldan mango seçerken uzmanlar, mangoları her zaman dokunuş ve aromaya göre seçmeyi söylüyor.
İleriye dönük olarak, bu yazıda mango’nun sağlık yararlarını, besin değerini ve gerçeklerini ve ayrıca tropikal meyveyi tüketmenin en iyi yollarını tartışacağız.
Mangolar, bize büyük ölçüde fayda sağladığına inanılan enzimler açısından zengindir. Mango zengin bir lif kaynağıdır ve insanlar bu lifleri yüzyıllardır, kabızlığı ve irritabl bağırsak sendromunun semptomlarını hafifletmek için tüketmektedir. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, mangodaki antioksidanların, minerallerin, diyet lifi ve vitaminlerin kalp rahatsızlıkları ve bazı kanserler de dahil olmak üzere dejeneratif hastalıkların ortadan kaldırılmasında olumlu etkisi olduğu belirtiliyor. Ayrıca, vücut geliştirme, HIIT eğitimi veya başka herhangi bir fiziksel aktivite gibi yorucu aktivitelerden geçenlerin, meyvede bulunan potasyum içeriği, bu tür aktiviteler sırasında vücuttan kayıpları tamamlamasına yardımcı olduğu için mango yemeleri tavsiye edilir. Aşağıda, 1 bardak dilimlenmiş mango (165 gram) ile elde edilebilecek besinler verilmiştir –
Mango tüketmek, vücudu çeşitli şekillerde güçlendirmeye ve korumaya yardımcı olabilir. Mango ve sunduğu sağlık yararlarına genel bir bakış.
Mangolar, kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek pektin olarak bilinen yüksek miktarda çözünebilir diyet lifi bakımından zengindir. Pektin, prostat kanserinin gelişimini önlemede olumlu sonuçlar gösteren anti-kanser özellikleriyle bilinir. The Institute for Food Research’te yapılan bir deney, pektinin kanserin tüm aşamalarında hayati bir rol oynayan bir protein olan galektin 3 ile birleştiğini buldu. The European Prospective Investigation of Cancer tarafından yapılan bir çalışma, tropikal meyve ile prostat kanseri riskini azaltmak arasında güçlü bir ilişki olduğunu da ortaya koymuştur.
Mangolardaki diyet lifi, sindirimi düzenlemeye yardımcı olabilir. Mangolardaki sindirim enzimleri bağırsak bakterilerine yardımcı olur ve doğal ve verimli sindirime izin verir. Mango’da bulunan aldehitler, terpenler ve esterler gibi biyoaktif bileşenler, sindirim sisteminin işleyişini iyileştirirken iştahı artırmaya katkıda bulunur.
Kilo almak, fitness hedefinizin bir parçasıysa, mango tüketmek bu süreçte size yardımcı olabilir. Sağlık uzmanlarına göre mango tüketmek ve onu salata, shake gibi diğer yemeklerle birleştirmek sağlıklı kilo almanın en kolay yollarından biridir. Bir fincan dilimlenmiş mango vücut tarafından kolayca emilebilen 100’den fazla kaloriye sahiptir. Meyvede bol miktarda nişasta bulunur ve bu da şekere dönüşerek kilo almaya yardımcı olur.
Mango’nun en büyük sağlık yararlarından biri, hamile bir kadının sağlığı için gerekli olan bol miktarda demir içermesidir. Mango, sağlıklı bir hamilelik için gerekli tüm besin ve vitaminleri içerir. Mangolar, hamilelik için sağlıklı ama lezzetli bir tamamlayıcı besin görevi görür. Sadece anneye ve doğmamış olana gerekli besinleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hamile kadınların zayıf iştahının başlamasını sağlar.
Demir eksikliğinden muzdarip olanlar anemiden muzdariptir. Vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısı düşük olduğunda kan dokulara ve diğer organlara yeterli miktarda oksijen taşıyamaz. Bu, bireyin her zaman yorgun ve bitkin hissetmesine neden olur. Düzenli olarak mango tüketmek, vücudunuzdaki sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin artmasına yardımcı olabilir ve sonuçta, oksijenin vücudun dokularına ve diğer kısımlarına taşınmasına yardımcı olur.
Tropikal meyve, kolajen üretiminde önemli bir rol oynayan A ve C vitamini gibi zengin bir gerekli vitamin kaynağıdır. Kolajen, cilt hücrelerini sağlıklı tutmak için gerekli olan bir proteindir. Vücudun bağ dokularını ve kan damarlarını korumaya yardımcı olur, böylece cildin parlaklığını artırır, elastikiyeti tetikler ve doğal yaşlanma sürecini yavaşlatır. Mango yemek vücuttaki kolajen proteini üretimini artırarak size daha genç görünen bir cilt kazandırır ve cilt lekelerini giderir.
Araştırmacılar, yüksek şeker içeriğine rağmen, mangoların diyabet hastalarını olumlu yönde etkileyebileceğini ortaya çıkardı. Journal of the Science of Food and Agriculture’da yayınlanan araştırmaya göre, mangonun diyabet hastaları için tedavi edici olabilen diyet lifi, polifenoller ve karotenoidler içerdiği belirtildi. Gün ortası atıştırmalık olarak günde bir veya iki parça mango tüketmek daha sağlıklı ve güvenli bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, şeker hastalığınız varsa, diyetinize mango eklemeden önce doktorunuza sormalısınız. Bunun nedeni, bazı ilaçların meyvelerle reaksiyona girmesi ve sorunlara neden olabilmesidir.
Çoğu insan çiğ mango yemeyi sever. Hatta bazıları meyveyi taze dilimlemeden ve salata ile karıştırmadan önce birkaç saat buzdolabına koyuyor. Bununla birlikte, mango yeme deneyiminizi bir sonraki seviyeye taşıyacak bazı tarifler var – kolay olanlar -.
Bu bölümde size nasıl yapılacağını anlatacağız –
Bu tarif evde kolaylıkla yapılabilir ve arkadaşlarınız ve ailenizle birlikte tadını çıkarabilirsiniz.
Mango’nun meyvelerin ‘kralı’ olarak adlandırılmasının bir nedeni var. Besinlerle doludur ve insanlara önemli sağlık yararları sağlar. Sağlıklı beslenme ile sağlığınızı artırmak istiyorsanız diyetinize kesinlikle mango eklemelisiniz. Mango, vücudunuzu günlük olarak aktif tutmak için gerekli tüm gerekli besin ve minerallere sahiptir.
2020| Dragon Fruit: İlk 9 Faydası; Beslenme