Maliye Bakanlığınca 2020 ekim ayında imtihanı yapılacağı bildirilen mesleklerden biriside vergi müfettiş yardımcılığı mesleğidir.2020 senesinde alınacak olan vergi müfettiş yardımcılığına ilişkin dört gözle beklenen ayrıntıları bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.
Kamu Personeli Seçme Sınavının; KPSS17, KPSSP18, KPSS22, KPSS23, KPSS27, KPSSP28, KPSS47 ve KPSS48 puan türlerinin herhangi birinden 80 ve üstü puan alanlar vergi müfettiş yardımcılığı sınavına müracaat yapabilirler.( En nihayet meydana getirilen sınavda istenen puan türleridir)
– 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak.
– Yazılı sınavın yapıldığı senenin ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak.
– Erkek adaylar için askerlikle ilişiği olmamak,
– En azca dört senelik lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, tutumsal ve yönetimsel bilimler fakülteleri ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen dört senelik fakültelerden birini bitirmiş olmak.
– Daha önce Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavına katılmamış yada en fazla iki kez katılmış olmak.
– Başvuruyu, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca piyasaya sürülen Giriş Imtihanı Duyurusunda belirtilen şartlara uygun olarak süresi içinde yapmış olmak.
– Sağlık durumunun Türkiye’nin her yerinde görev ve gezi hayata geçirmeye elverişli olduğuna dair yazılı beyanda bulunmak.
– Yapılacak soruşturma sonucunda Vergi Müfettişliği mesleğinin gerektirdiği nitelikleri haiz bulunmuş olduğu anlaşılmış olmak.
Vergi müfettiş yardımcısı olarak görev icra eden müfettişler bekar olmaları durumunda ocak-temmuz 2020 maaş verilerine nazaran 6,151.30 TL maaşla göreve başlayacaklar. Vergi müfettiş yardımcısının evli ve eşinin çalışmıyor olması durumunda ise alacağı maaş 6,527.44 TL olacaktır.
– Vergi Müfettiş Yardımcılığı Giriş Imtihanı yazılı ve sözlü olarak yapılır. Sınav mevzuları aşağıdaki gibidir:
– MALİYE: Maliye Teorisi ve Maliye Politikası, Vergi Teorisi ve Türk Vergi Sistemi, Kamu Maliyesi.
– İKTİSAT : Mikro ve Makro İktisat, İktisadi Düşünceler Tarihi, Para Teorisi ve Politikası, Türkiye Ekonomisi, Uluslararası İktisat ve İktisadi Kuruluşlar.
– HUKUK: Anayasa Hukuku, İdare Hukukunun Genel Esasları ve İdari Yargı, Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemeleri Usulünün Genel Esasları, Medeni Hukuk (Aile Hukuku ve Miras Hukuku dış), Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku (Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku dış).
– MUHASEBE: Genel Muhasebe, Firmalar Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi.
Ulusal bayramlara resmi tatillere denk gelen bab… 2020