İMSAK'A 06:48
HABER GÖNDER
Vatanımızda bir tek üniversite döneminde karşılaştığımız birçok kavram bulunmaktadır. Üniversite eğitimine yeni başlamış olan birçok öğrenci bu kavramları zaman içinde öğrenmektedirler. Bu kavramlardan bir tanesi de koşullu geçme ya da başka adı ile şartlı geçmedir. Peki tam olarak şartlı geçme ya da başka adı ile koşullu geçme ne anlamına gelir?
Üniversite öğretiminde derslerden alınan notlar puanlar yerine harflerle değerlendirilmektedir. Şöyleki ki en iyi not kuşkusuz AA’dır. Bunu sırayla AB, BA, BB, BC, CB, CC, CD, DC ve DD benzer halde harf notları takip etmektedir. AA alabileceğiniz en iyi harf notu iken, FF’de en kötü harf notudur. Vize ve final puanlarınız hesaplandıktan sonrasında o dersten alacağınız harf notu hesaplaması gerçekleştirilmektedir. Bu harf notlarından CD, DC yada DD almışsanız ilgili dersi görevli olarak geçmişsiniz anlamına gelir.
Bu notlara görevli geçme ya da koşullu geçme denilmesinin kuşkusuz bir sebebi vardır. Üniversiteden mezun olmak isteyen öğrenciler belirli bir mezuniyet ortalamasını ya da ardışık ortalamayı tutturmak zorundadırlar. Bu mezuniyet averajı genel olarak bir fazla üniversitede 2.00 olarak kabul edilmiştir. Eğer mezun olmak istediğinizde bu mezuniyet notunu sağlayamazsanız daha önceki dönemlerde koşullu geçtiğiniz doğrusu CD, DC ve DD harf notlarını aldığınız dersleri tekrar almanız gerekecektir. Bu sayede de mezuniyet averajınızı yükselterek mezun olabilirsiniz.
Yukarıda belirttiğimiz benzer halde DC ve DD harf notları görevli geçmek olarak kabul edilmektedir. Mezuniyet puanınız hesaplandıktan sonrasında mezun olmak için gerekli olan mezuniyet puanına erişemediyseniz bu harf notları olan dersleri tekrar almanız gerekecektir. Tabi bunun için tüm görevli geçmiş olduğunuz dersleri tekrardan almanıza gerek kalmamıştır. Mesele 1.99 mezuniyet averajınız var ve daha önce DD ile geçtiğiniz bir dersi yükseltmeniz mezun olmanıza yetiyor. Bu durumda bir tek istediğiniz ve görevli geçtiğiniz bir dersi almanız mezun olabilmek için yeter olacaktır.
Tahsil kredisi yada karşılıksız KYK bursu alan kişilerin burstan faydalanabilmeleri için gerekli olan şartlar gün ve gün değişmektedir. Mesele evvelde belirli sayıda FF dersi olan öğrencilerin bursları KYK tarafınca kesilmekteydi. Ancak bu durum tamamen ortadan kalktı. Artık yeni dönemde ders notlarına değil genel averaja bakılmaktadır. Genel averajınız 2.00 ve üstünde olursa ya da çarpraza düşme yada dönem tekrarı benzer halde durumlar yaşamazsanız herhangi bir halde öğrenim krediniz yada bursunuz kesilmeyecektir. AÖF doğrusu Açık Öğretim Fakültesi için de yukarıda anlatmış olduğumuz sistem aynen geçerlidir.
2020| Sokağa çıkma yasağı nedir, ne anlama gelir,