>
İMSAK'A 06:49
HABER GÖNDER
Baharatlı, keskin tadı ile tanınan zencefil sapı, Hindistan ve Çin sınırlarında hemen hemen her evde bulunan bir bitkidir. Bir yemeğin tüm lezzet profilini yükseltirken aynı zamanda bir dizi sağlık faydası sağlayabilir. Hint ve Çin mutfağında zencefil kullanımı eski zamanlara kadar izlenebilse de, bu baharatın Akdeniz’den başlayarak diğer mutfaklara büyük bir giriş yapması MS 1. yüzyıla kadar değildi.
Zencefil bitkisi ile ilgili eğlenceli bir gerçek, çoğu insanın soğanı kök olarak adlandırmasıdır, gerçekte ise, genellikle Hint yemeklerine eklenen bitkinin sapıdır. Bugün Hindistan, dünyanın en büyük zencefil üreticilerinden biridir ve yılda yaklaşık 385,33 bin ton üretmektedir.
Zencefilin içerdiği besin değerinin daha iyi anlaşılması için aşağıda belirtilen besin değerleri çizelgesidir. 1 yemek kaşığı / 1 inç parça zencefil:
Yukarıdaki bölüme ek olarak, zencefil ayrıca içerdiği vitamin ve minerallerin sayısı nedeniyle de saygı görür. Bunlar şunları içerir:
Kızılderililer, eski zamanlardan beri, soğuk algınlığından boğaz ağrısına ve mide kramplarına kadar birçok durumu tedavi etmek için zencefil kullandılar. Bugün, yüzlerce çalışma, zencefilin sağlık yararlarının kişinin temel rahatsızlıklarının ötesine geçtiğini kanıtlamıştır. Zencefilin en önemli sağlık yararlarından bazıları şunlardır:
Zencefil her zaman sindirim sorunları ve mide ağrısı olan insanları tedavi etmek için kullanılmış olsa da, tıbbi özelliklerini destekleyecek tıbbi bir araştırma yoktur. Doğrusu, mide ağrıları zencefilin yardımcı olabileceği en az şeydir. Genellikle hamilelik sırasında ve ameliyatlar ve kemoterapi gibi tıbbi tedaviler sonrasında ortaya çıkan bulantıyı hafifletmek ve kusmayı azaltmak için de kullanılabilir.
Üstelik dönem ağrılarını da hafifletebilir ve günümüzde doktorlar Advil gibi temel dönem ağrı kesici ilaçların yanında reçete etmektedir. Bunu desteklemek için Giti Özgoli tarafından bir klinik araştırma yapıldı. Bu denemenin sonunda, günde dört kez zencefil kapsülü tüketen kadınların, günde dört kez ilaç alan kadınlarla aynı düzeyde rahatlama sağladığı kanıtlandı.
Zencefil her zaman soğuk algınlığı için bir numaralı ev ilacı olmuştur ve 2013 yılında Jung San Chang ve ekibi tarafından yapılan bir araştırma, terapötik kapasitesini doğrulamıştır. Bu çalışmada, taze zencefil yemenin bireyin solunum sistemini güçlendirebileceği ve onları soğuk algınlığı gibi solunum virüslerinden koruyabileceği bulundu.
Zencefilde bulunan aktif bir bileşik olan Gingerollerin ağzı koruduğu ve oral bakterilerin büyümesini engellediği bilinmektedir. Bu bakterinin ağızda büyümesi ve yayılması ciddi bir diş eti hastalığı olan periodontal hastalığın gelişmesine neden olabilir. Zencefil sadece bakterileri yok etmekle kalmaz aynı zamanda dişlerinizi de parlatır.
Zencefilde bulunan uçucu yağlar, iltihap önleyici olarak hareket eder ve mide iltihabına neden olan enfeksiyonlara karşı savaşır. Bu, birkaç yan etkiye neden olabilecek farklı ilaçlar için harika bir yedek yapar.
2014 yılında yayınlanan bir çalışmada, 12 hafta boyunca günde 1600 mg zencefil tozu alan tip 2 diyabetli bireylerin, toplam kolesterol ve trigliseritlerinde bir düşüş bildirirken aynı zamanda insülin duyarlılıklarını da artırdığı kanıtlandı. Bu, zencefilin sadece tip 2 diyabet geliştirme riskini düşürmekle kalmayacağı, aynı zamanda tip 2 diyabetin daha iyi yönetilmesi için çalışacağı anlamına gelir.
Zencefil, antioksidanların güç kaynağı olarak kabul edilir ve çeşitli çalışmalar, kişinin diyetine zencefil eklenmesinin oksidatif stresi etkili bir şekilde azaltabileceğini kanıtlamıştır. Oksidatif stres, vücutta serbest radikal birikimi olduğunda ortaya çıkar. Serbest radikaller, vücut metabolizmasının farklı faktörlerle birlikte oluşturduğu toksik maddelerdir. Yok edilmezse, bu birikme hücresel hasara neden olabilir ve bu da sonunda kansere yol açabilir. Zencefil, bireyin diyetine eklendiğinde, bu birikimi ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve böylece kansere yakalanma riskini azaltır.
Zencefil, yorgun kaslarınız için mucize bir tedavi görevi görmezken, uzun vadede ağrıyı hafifletmeye çalışır. Araştırmalar, günlük diyetlerinin bir parçası olarak zencefili dahil eden bireylerin, diyetlerinde zencefil olmayanlara kıyasla ertesi gün kas yorgunluğu yaşama olasılığının daha düşük olduğunu bulmuştur.
Gördüğünüz gibi, günlük yemek rutininize zencefil eklemek ve size yardımcı olmak için kazanacak ve kaybedecek hiçbir şeyiniz yok, işte günlük diyetinize zencefil eklemenin iki sağlıklı yolu:
Zencefil, kelimenin tam anlamıyla hayatın baharatıdır ve yalnızca yemeğinizin tadını artırmakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklığınızı da geliştirir. Zencefil, kas ve eklem ağrısı, soğuk algınlığı ve grip semptomları, mide ağrısı, adet krampları ve cilt yanıklarının tedavisinden çoğu rahatsızlığın iyileştirilmesinde yararlı olan bir bileşendir. Günlük yiyeceklerinize zencefil eklemek, hastalıkları uzak tutmak, bağışıklığınızı güçlendirmek ve genel refahı sürdürmek söz konusu olduğunda asla bir hayal kırıklığı olmayacaktır.
S. Zencefil yemek yemenize yardımcı olabilir mi?
C. Evet, zencefil tükürük salgısını uyarır ve sindirime yardımcı olur.
S. Hamileyken zencefil yemek Güvenli midir?
C. Evet, çok düşük dozlarda (1 gram / gün) ve doğal haliyle, zencefilin hamilelikte tüketilmesi güvenlidir.
S. Kahvaltınıza zencefil eklemek, günlük alımınız için yeterli mi?
C. Evet, ancak bu aynı zamanda ne tür faydalar aradığımıza da bağlıdır, genel olarak doğal haliyle önerilen zencefil alımı yaklaşık 4 gramdır.
2020| Kaju 101: Besin Değerleri, Sağlık