şişli eskort - izmir eskort

>

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 108-109-110-111-112-113-114-115. Sayfa Cevapları Sonuç Yayınları

cevaplar

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 108-109-110-111-112-113-114-115. Sayfa Cevapları Sonuç Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları 3. Tema MİLLÎ KÜLTÜRÜMÜZ Sayfa 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 “Yıldızla Isınmış” Metni Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları 108. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Nasrettin Hoca ile ilgili neler bildiğiniz gibi?

CEVAP: Çoğunlukla hazırcevap ve esprili bir bilge olarak anlatıldığı hikâyelerle bilinmektedir. Belgelerden edinilen bilgilere nazaran 1208 senesinde Hortu köyünde doğan Nasrettin Hoca burada esas eğitimini aldıktan sonrasında Sivrihisar’da medresede eğitim görmüş ve babasının ölümü üstüne döndüğü memleketinde köy imamlığı görevini üstlenmiştir. Fıkralarında Anadolu insanının vakalar karşısındaki tutumunu yansıtmakta ve düşünmeye sevk etmektedir. Halkın duygularını yansıtarak gülmeceler ortaya çıkarmıştır.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları 112. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen aşağıdaki sözcükleri anlamları ile eşleştirelim.

[ 3 ] Ortasında bir fitil bulunan, çoğu zaman silindir biçimindeki aydınlatma aracı
[ 1 ] Yemekli eğlence, şölen 
[ 2 ] Yerleşim yerlerinin haricinde kalan boş ve geniş yer 
[ 4 ] Güneşin doğuşundan azca evvel beliren aydınlık 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları 113. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları okuduğumuz metinden hareketle cevaplayalım.

1. Arkadaşları Hoca’yı sebep bahse zorlamışlar?

CEVAP: Hoca’dan bir ziyafet koparabilmek için bahse zorlamışlar.

2. Bahse nazaran Nasrettin Hoca ne yaparsa bahsi kaybedecek?

CEVAP: Nasrettin Hoca kırda sabaha kadar kalamaz, üşüyüp eve dönerse bahsi kaybedecek.

3. Arkadaşlarına nazaran Hoca nasıl ne şekilde ısındı?

CEVAP: Arkadaşlarına nazaran Hoca gökyüzündeki yıldızla ısındı.

4. Hoca eve gelen komşularını nerede ağırladı?

CEVAP: Hoca komşularını konuk odasında ağırladı.

5. Komşular aş için sebep sabırsızlandılar?

CEVAP: Zira akılları yemekte kalmıştı ve aş bir türlü gelmiyordu.

6. Hoca kuzuyu neyle kızartıyordu?

CEVAP: Hoca kuzuyu bir mum ile kızartıyordu.

7. Metinde Hoca, dostlarına nasıl ne şekilde bir ders veriyor?

CEVAP: Hoca komşularının haklı çıkmak için olmayacak şeylere söylemesine rağmen kendisi de aynısı yapıyor. Böylece komşularının kendisini anlamasını sağlıyor.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları 114. Sayfa Cevapları

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Arkadaşlar, metinde neler olmuştu? Haydi vakaları oluş sırasına nazaran anlatalım.

CEVAP: Komşuları Nasrettin Hoca’ya sabaha kadar kırda kalması karşılığında ona bir ziyafet vereceklerini, üşüyüp gelirse onun kendilerine ziyafet vereceklerini söylüyor. Bu bahis karşısında Nasrettin Hoca üşüse de şafağa kadar kırda kalıyor. Ancak komşuları onun yıldızlarla ısındığını söylüyor. Hoca akşam komşuları ulaştığında kuzuyu bir türlü sofraya getirmiyor. Bunun üstüne komşuları mutfağa gidip kuzunun bir mum ile kızardığını görüyor. Hoca da “Yıldızla ısınılan memlekette mumla kuzu kızartılmaya bırakılır.” diyerek onlara ders veriyor.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinle ilgili üç sual yazıp arkadaşlarımıza soralım.

  1. Komşuları sebep Nasrettin Hoca’nın kaybettiğini söylediler?
  2. Nasrettin Hoca kuzuyu nedenle mumla kızartıyor?
  3. Sizce Nasrettin Hoca haklı mı? Neden?

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde, Nasrettin Hoca’nın karşılaşmış olduğu problemler neydi? Hoca bunlara nasıl ne şekilde çözümler buldu? Sen olsan nasıl ne şekilde çözümler bulurdun?

Metindeki problemler: Nasrettin Hoca’nın bahsi kazanmasına karşın arkadaşlarının ona kaybettiğini söylemesi.

Nasrettin Hoca’nın çözümleri: Kuzuyu mumda kızartarak arkadaşlarına ders vermesi.

Benim çözümlerim: Ben olsaydım aynı bahsi onlardan biri üstünde gerçekleştirir ve onların da üşümesini arzu ederdim.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları 115. Sayfa Cevapları

– Metnin görsellerini inceleyelim. Bu görsellerin metne uygun bulunduğunu düşünüyor musunuz? Niçin?

CEVAP: Uygun bulunduğunu düşünüyorum. Zira görseller metinde anlatılan vakası göstermektedir.

– Haydi, bildiğimiz Nasrettin Hoca fıkraları anlatalım. konuşmalarınızda yeni öğrendiğiniz kelimeleri anlamlarına uygun kullanmayı ihmal etmeyin. Konuşurken nezaket kurallarına uyun.

CEVAP: Bir gece Nasrettin Hocanın Evine hırsız girer. Adam eline geçen her şeyi torbasına atarak evden çıkar. Hoca her şeyi görür. Hemen eline birkaç eşya alarak hırsızın peşinden gider. Sonunda hırsız kendi evine gelir. İçeri giren hırsız, Hocayı arkasında görünce şaşırır.
– Sen kimsin, burada ne işin var?
Hoca yanıt verir.
– Biraz evvel bizim evimizdeki her şeyi topladın. Yoksa bu eve mi taşındık?

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki özdeyişi okunaklı ve muntazam bir halde yazalım.

Başkalarının başaramadığını yapmak ustalıktır, ustalığın başaramadığını ise deha tamamlar.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sınıfa gelirken atlaslarınızı ve boya kalemlerinizi getirin.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 100-101-102-103-104-105-106-107. Sayfa Cevapları Sonuç Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat