>

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 110-111-112-113-114-115-116 . Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 110-111-112-113-114-115-116 . Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 Eğitim Senesi 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 Milli Kültürümüz Teması “Timur’un Filleri” Etkinlik Cevapları

Sayfa 110

TİMUR’UN FİLLERİ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Nasrettin Hoca ile ilgili bildiklerinizi anlatınız.
Cevap: Nasrettin hoca Konya’nın Akkent ilçesinde yaşamaktadır. Komik fıkraları ve özlü sözleri olan bir kişidir.

2. Bildiğiniz bir Nasrettin Hoca fıkrasını arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Nasrettin hoca fıkrası

Ya Tutarsa

Nasreddin Hoca azığını heybesine koyup yola çıkmış. Öğlen vakti Akkent gölü kenarında, bir ağacın altında oturmuş. Ekmeğini, zeytinini ve bir çanak yoğurdunu gölgede keyifle yemiş. Yoğurt çanağını gölde çalkalarken birisi görüp sormuş.

– “Ne yapıyorsun Hoca ?”

-“Göle maya çalıyorum” demiş Hoca.

Adam üstelemiş :
– “İlâhi Hoca, göl maya meblağ mı asla ?”

-“Ben de biliyorum tutmayacağını, ammaaa ya tutarsa !…”

Sayfa 111

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri lügat defterinize ekleyiniz.

Bağ: Üzüm yetişen bahçe

Yol Ayrımı: Ana yoldan ayrılan yer, Kavşak

Müjde: Sevindirici haber

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Fıkranın konusunu ve anne fikrini belirleyiniz.

Fıkranın mevzusu: Timur’un Akkent’e gedirdiği fil

Fıkranın anne fikri: Nasrettin hoca Akşehirlilere ders vermesi.

Sayfa 112

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Soruları okuduğunuz metne nazaran cevaplayınız.

1) Akşehirliler filden niçin şikâyetçilermiş?
Cevap:  Fil bağlara bahçelere ziyan verdiği için şikayetçilermiş.

2) Akşehirliler Nasrettin Hoca’dan ne istemiş?
Cevap: Akşehirlilere Nasrettin Hocadan Timur ile konuşmasını istemişler.

3) Nasrettin Hoca kimin yanına gitmiş?
Cevap: Timur’un yanına gitti.

4) Nasrettin Hoca sebep Akşehirlilere ders vermek istemiş?
Cevap:  Akşehirliler Nasrettin Hocayı yalnız bıraktılar, onu için ders vermek istemiş.

5) Nasrettin Hoca Timur’a ne demiş?
Cevap: Fili fazla sevdiklerini yalnız olduğundan ona bir dişi getirmesini söylemiş.

6) Fıkranın sonunda ne olmuş?
Cevap: Nasrettin Hoca Akşehirliler ders vermek istemiş.

Sayfa 113

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Karşılaştığımız sorunların çözümünde aile büyüklerimizin fikrini almak sebep önemlidir? Bu fikirler bizlere neler kazandırır?
Cevap: Karşılaştığımız sorunların çözümünde aile büyüklerinden fikrini almak önemlidir. Onlar bizde daha tecrübeli oldukları için sorunlarımız daha basit çözülür.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Fıkraya uygun iki başlık bulunuz.
Cevap: Nasrettin hocanın verdiği ders
Cevap: Müjdeli haber

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Nasrettin Hoca’nın yerinde olsaydınız ahalinin isteğine nasıl ne şekilde bir çözüm yolu bulurdunuz?
Cevap:  Nasrettin Hoca’nın yerinde olsaydım ahalinin isteğine filin kendine uygun bir ortamda kalmasını arzu ederdim.

Sayfa 114

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kelebeklerin üstünde karışık olarak verilen kelimelerin karşıt anlamlısı yaprakların içinde verilmiştir. Karşıt anlamlı kelimeleri örnekteki benzer biçimde eşleştiriniz.
Cevap:
Uzak—Yakın
Kısa— Uzun
Gündüz—Gece
Beyaz— Siyah
Geniş— Dar
Güzel—Çirkin

Sayfa 115

8.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a) İki noktanın kullanıldığı yerlerle ilgili verilen detayları okuyun.

b) Örnekleri inceleyerek aşağıya iki noktanın kullanımına uygun cümleler yazınız.

Misal: Vizyona girecek olan filmler: Pinokyo, Kül kedisi, Al başlıklı Kız
Misal: Gök Kuşağındaki renkler: Mavi, Sarı, Al, Turuncu, Yeşil, Lacivert, Mor

Sayfa 116

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Ninniyi özenli ve okunaklı şekilde yazınız. Yazınızı görsellerle süsleyiniz.

Dandini dandini dastana
Danalar girmiş bostana
Kov bostancı danayı
Yemesin lahanayı nenni
Biner atın iyisine
Düşer yolun kıyısına
Haber verin dayısına
Şeker alsın kuzusuna nenni

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 106-107 . Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat