>

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 125-126-127-128-129-130-131 . Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 125-126-127-128-129-130-131 . Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 Eğitim Senesi 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 Milli Kültürümüz Teması “Cirit Oyunu” Etkinlik Cevapları

Sayfa 125

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hangi spor dalıyla ilgileniyorsunuz?
Cevap: Binicilik sporu ile ilgileniyorum. Atları fazla seviyorum.

2. Yörenizde kültürümüze ilişik hangi oyunlar oynanmaktadır?
Cevap: Yöremizde halk oyunları oynanmaktadır.

Sayfa 127

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri lügat defterinize ekleyiniz.

Köy düğünü: Köy meydanlarında meydana getirilen eğlence
Panayır: Belli zamanlarda belli yerlerde kurulan büyük pazar.
Silindir: Alt ve üst tabanları bir birbirine eşit daireden oluşan, gövdesi boru şeklinde olan cisim.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Soruları okuduğunuz metne gore cevaplayınız.

1) Cirit nasıl ne şekilde bir oyundur?
Cevap: İki takımın, at üstünde koşturarak birilerine sopa atılarak oynanan bir oyundur.

2) Cirit oyunu Anadolu’ya nereden gelmiştir?
Cevap: Orta Asya’dan gelmiştir.

3) Cirit oyunu Anadolu’ya ne vakit gelmiştir?
Cevap: Cengiz Han zamanında Anadolu’ya geldiği tahmin edilmektedir.

4) Cirit oyununda sopaların uçları sebep yontulur?
Cevap: Yaralanmalara karşı tedbir olsun diye sopaların uçları yontulur.

5) Cirit oyunu nerelerde oynanır?
Cevap: Cirit oyunu düğünlerde, mühim günlerde, pazar yerlerinde ve panayırlarda oynanır.

Sayfa 128

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Oyun arkadaşlarınızı seçerken nelere dikkat edersiniz?
Cevap: Dürüst olmalarına dikkat ederim.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Verilen kelimelerin karşısına eş ve karşıt anlamlısını yazınız.

Sayfa 128

Sayfa 129

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a) Tırnak işaretinin kullanıldığı yerlerle ilgili verilen detayları okuyun.

• Atatürk “Ben sporcunun parlak zeka, çevik ve bununla birlikte ahlaklısını severim.” diyerek spora ve sporcuya verdiği
önemi anlatmıştır.
• Ömer Seyfettin’in “Kaşağı “ adlı hikâyesini okudum.
• Yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları değişik olan kelimelere “eş sesli” kelimeler denir.

b) Verilen örnekleri inceleyerek tırnak işaretinin kullanımına uygun cümleler yazınız.

Cevap: Tırnak işaretine verilen misal cümleler.

Ulu önderin ” Ne Mutlu Türk’üm diyene!” sözü her Türk’ü duygulandırır.

Yahya Kemal’in Bazı şiirleri “Kendi Gök Kubbemiz” adı altında toplanmıştır.

Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Han Duvarları” fazla uzun bir şiirdir.

Atatürk “Yurtta barış cihanda barış” sözüyle barışa verdiği önemi dile getirmiştir.

Sayfa 130

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Görsellerdeki oyunlardan birini seçerek tanıtınız. Tanıtımı formdaki yönergelere uygun yapınız.

KÖREBE OYUNU

Körebe oyunu minimum dört şahıs ile oynanır. Ebe olan ilgili kişinin  gözleri bağlanır. Diğer oyuncular ise ebenin çevresinde dururlar. Ebe bir kişiyi yakalayarak onun kim bulunduğunu tahmin eder. Bilirse o şahıs ebe olur. Bilemezse ebe olan şahıs oyuna devam eder.
Oyun bahçede yada evde oynanabilir.

Tanıtacağım oyunun görselini seçtim. EVET
Oyundaki oyuncuların kaç şahıs bulunduğunu belirttim. EVET
Oyunun kurallarını yazdım. EVET
Oyunun oynanacağı yeri belirttim. EVET

Sayfa 131

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Tekerlemeyi özenli ve okunaklı şekilde yazınız. Yazınızı görsellerle süsleyiniz.

Fış fış kayıkçı, kayıkçının küreği
Hop hop eder yüreği
Akşama fincan böreği
Sabaha bayram çöreği
Fış fış kayıkçı, kayıkçıya gidelim
Kayığına binelim, denizlerde gezelim
Balık şeklinde yüzelim


Etiket: 5 derslik türkçe kitabı sayfa 126

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 117-118-119-120-121-122-123-124 . Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat