>

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 144-145-146-147-148-149 . Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 144-145-146-147-148-149 . Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 Eğitim Senesi 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 144, 145, 146, 147, 148, 149 5. Tema İletişim “Gazete” Etkinlik Cevapları

Sayfa 144

GAZETE

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İletişim araçları nedir? Söyleyiniz.
Cevap: İletişim araçları insanların birbirleri ile yazışma kurmaları, dünyada ve çevrede olan olaylardan haberdar olmaları için kullandıkları araçlardır. Bu araçlarda geçmişten günümüze kadar gelişmiştir.
Geçmişte kullanılan ulaşım araçları: Duman, Güvercin, Ulak ve telgraftır.
Günümüzde kullanılan yazışma araçları: Televizyon, Radyo, Gazete, Telefon, Bilgisayar ve İnternet

2. Gazetenin hayatımızdaki yeri nedir?
Cevap: Gazete her gün evlerimize giren bir yazışma araçlarındandır. Haberden, magazinden, futboldan, siyasetten ve hava durumuna kadar bir fazla geniş bir yelpazesi bulunmaktadır. Gazete yardımıyla bir fazla alan ile ilgili informasyon edinebiliriz.

Sayfa 145

1. EKİNLİK

Karikatür: Herhangi bir şeyi güldürmek ve düşündürmek için meydana getirilen abartılı fotoğraf.
Matbaa: Basım evi
Röportaj: Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete yada mecmua yazısı.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Soruları şiire bakılırsa cevaplayınız.

1) Gazete nerede basılır?

Cevap: Gazete matbaada basılır.

2) Gazetede, hangi {yazı} türleri vardır?

Cevap: Haber, seyahat, röportaj, fıkra, yazı ve karikatür vardır.

3) Gazetenin oluşmasında hangi görevliler yer alır?

Cevap: Yazar,muhabir  ve çizer görevlidir.

Sayfa 146

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Şiirin konusunu ve anne duygusunu belirleyiniz.

Şiirin mevzusu: Gazete

Şiirin anne duygusu: Gazeteye verilen emek

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

İnternet gazeteciliği ile ilgili bildiklerinizi anlatınız.
Cevap: İnternet gazeteciliği dijital ortamda hazırlanan bir haber yayınıdır. Günümüzde fazla kullanılmaktadır. İnternet gazeteciliği yardımıyla haberlere daha basit ve süratli bir halde ulşılmaktadır.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Verilen eş sesli (sesteş) kelimeleri değişik anlamlarıyla kullanarak birer tümce yazınız.
Cevap:

dolu: Memlekete dolu yağmış
dolu: Hayatım dolu dolu geçiyor.

sal: Gölde sal gezintisine çıktık
sal: Dedem Köyde hayvanları çayıra sallıyor.

diz: Diz ağrılarım bu günlerde fazla arttı
diz: Kalemlerimi sıraya dizdim.

bağ: Üzüm bağları dağların eteklerine kadar uzanıyor
bağ: Annemle aramızda özel bir bağ var.

siyah: Kara günler geride kaldı.
siyah: Yüzü kömür karası olmuş.

Sayfa 147

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Cümlelerin doğru olup olmadığını inceleyerek ulaştığınız cümleyi noktalı yere yazınız.

Sayfa 147
Cevap: Konut kelimesinin eş anlamlısı evdir.

Sayfa 148

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kesme işaretinin kullanıldığı yerlerle ilgili verilen detayları okuyun.

Yukarıdaki örneklerden yola çıkarak kesme işaretinin kullanıldığı cümleler yazınız.
Cevap:
Zeynep ile beraber Ayşe’nin evine gittik.
6’ncı ayda tatile gidiyoruz.
Sabahları uyanınca Güneş’i görüyorum.

Sayfa 149

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Atasözlerini özenli ve okunaklı şekilde yazınız.

Davul bile dengi dengine çalar.
Nerede devinim, orada bolluk.
Vakit nakittir.
Bir elin nesi var, iki elin sesi var.
Ne ekersen onu biçersin.
Kalp kalbe karşıdır.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 140-141. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat