>
İKİNDİ'YE 15:47
1. Sınıfa getirdiğiniz, ülkemizin değişik yerlerine ilişik görselleri ve tanıtım broşürlerini inceleyelim. Görsellerde neler gördüğümüzü anlatalım.
CEVAP:Galata Kulesi, Peri Bacaları, İshak Paşa Sarayı, Pamukkale Travertenleri, Nemrut Dağı, Efes Antik Kendi benzer biçimde eserler yer almıştır.
2. Tanıtım broşürlerinin ülkemizin hangi yörelerine ilişik bulunduğunu izah edelim.
CEVAP: Bu broşürler İstanbul, Ankara, İzmir, Nevkent, Ağrı, Denizli, Ardahan illerine aittir.
1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
“Yurt” kelimesi sana neler çağrıştırıyor? Yazabilir misin?
2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Verilen kelimelerin karşıt anlamlılarının geçmiş olduğu dizeyi şiirden bulup yazalım.
çirkin —–> Güzelim Türkiye’min
haricinde —–> Aynı günün içinde,
kapar —–> Güneş açar Mersin’de.
3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Okuduğumuz şiirin anne duygusunu yazalım.
CEVAP: Yurdumuzun güzellikleri
4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Metinle ilgili bir sual hazırlayıp arkadaşlarına sorabilirsin.
CEVAP: Şiirde hangi şehirlerden bahsedilmektedir?
5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Türkiye haritasında şiirde adı geçen illeri bulup işaretleyelim.
♦ Antalya ♦ Bursa ♦ Diyarbakır
♦ Samsun ♦ Edirne ♦ Ankara
♦ İstanbul ♦ Konya ♦ Erzurum
6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Okudum, anladım, soruları cevaplıyorum.
1. Ozan nereye aşıktır?
CEVAP: Türkiye’ye aşıktır.
2. Şairin müzeye benzettiği bölgeler neresidir?
CEVAP: Selçuk, Efes ve Bergama’yı müzeye benzetmektedir.
3. Her yönüyle dünyanın incisi olan ilimiz hangisidir?
CEVAP: İstanbul’dur.
4. Nerede kar yağar?
CEVAP: Erzurum’da kar yağar.
5. Nerede güneş açar?
CEVAP: Mersin’de güneş açar.
– Haydi, yaşadığınız yöredeki tarihî, gezinsel ve tabii güzellikleri tanıtan bir konuşma yapın. İşitilebilir ses tonuyla ve kelimeleri doğru söyleniş ederek konuşmaya çalışın.
CEVAP: İstanbul binlerce senedir tarihiyle insanlığın en mühim yaşam merkezlerinden bir konumundadır.İstanbul Boğazı dünyada en ünlü boğazlardan biridir. İnsanlar için en gözde yerleşim merkezlerinden önde gelen İstanbul, tarih süresince birçok medeniyete ve imparatorluğa konut sahipliği yapmıştır. İstanbul’da Kız Kulesi, Adalet Kulesi, Galata Kulesi, Yangın Kulesi zamanı kulelerdendir. Bilhassa Kız Kulesi İstanbul’un fazla mühim gezinsel bir kent olmasında büyük öneme haizdir. İstanbul mimari eserleri olan, camiler, medreseler, tekkeler, türbeler, hanlar, kervansaraylar, kiliseler, sinagoglar, katedrallerle mühim bir mirasa haizdir.
7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Haydi dostlar, ülkemizle ilgili öğrendiklerimizi hatırlayarak bir akrostiş emek harcaması yapalım. Sonra da yazdıklarımızla ilgili bir fotoğraf yapalım. Yazdıklarınızı düzenleyerek derslik panosunda sergileyebilirsiniz.
Tarihi ve tabii güzellikleri,
Ülkemin her köşesi gezilesi.
Rize’de çayı doya doya içmeli,
Kapadokya’yı ne olursa olsun görmeli,
İstanbul her insanın sevgilisi.
Yurdun dört bir yanı birer inci,
Eskimeyen bir güzellik Türkiye’minki.
8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Aşağıdaki kartpostallardan yararlanarak vatan haricinde yaşayan ve Türkçe bilmeyen birine Türkiye’yi tanıtan bir name yazalım.
CEVAP: Sevgili dostum Milena,
Seni en yakın zamanda Türkiye’ye temenni ediyorum. Burada görmeni istediğim bazı tabii ve zamanı güzellikler var. Bunların başlangıcında tabii güzelliğimiz olan Pamukkale Travertenleri geliyor. Eminim ki bu görüntü karşısında fazla şaşıracaksın. Seninle beraber Fethiye’de tatil (dinlence) yapmayı fazla isterim. Ayrıca İstanbul’a gittiğimizde göreceğimiz ilk yer Ayasofya Müzesi olacak. Umarım bu name seni mutlu eder. Kendine iyi bak.
Arkadaşın Ayşe.
9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Arkadaşlar, yurdumuzla ilgili birçok şey öğrendik. Haydi, bugün yaşadıklarımızı ve öğrendiklerimizi günlüğümüze yazalım.
CEVAP: Sevgili günlük,
Yurdumun zamanı, gezinsel ve tabii güzellikleri ile ilgili fazla şey öğrendim. Marmaris’te fazla güzel tabii tatil (dinlence) bölgeleri bulunuyor. Ayrıca İzmir’de yer edinen zamanı yapılar da fazla fazla eski zamanlardan günümüze kalmış. İstanbul bütün dünyanın sevilmiş olduğu bir kent, bundan dolayı fazla çok zamanı yapısı var. Pamukkale tabii güzelliklerimiz içinde yer ediniyor. Bu güzelliklerin resimlerine baktım ve fanatik oldum. Hepsini dolaşmak isterim. Şimdilik hoşça kal…
10. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Haydi, aşağıdaki şiiri bakarak yazalım. Sonra da etrafını süsleyelim.
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Aile büyüklerinizden kültürümüze ilişik değişik bir yemeğin yapılışını öğreniniz.
CEVAP: MANTI
Hamur için olan bütün malzemeleri bir kapta yoğrulur. Hamur ikiye bölünür. Hamuru ince açılır ve minik kareler olacak şekilde kesilir. İç harç için kıyma, rende soğan, kuru reyhan, tuz ve karabiberi yoğrulur. Kesilen hamurların içine dahil harcı doldurup mantı şeklinde kapatılır. Derin bir tencereye su ve tuz koyulur. Kaynadıktan sonrasında mantılar içinde 7-8 dakika haşlanır. Pişen mantılar süzülür. Yoğurt sos için; sarımsağı ezin ve yoğurtla karıştırılır. Domates sos için; bir sos tenceresinde salça, tereyağı ve zeytinyağı karıştırılır. Kuru nane eklenmiş olur. Mantılar servis tabağına alınıp üstüne yoğurt sos, en üzerine de domates sos koyularak servis edilir.
3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sonuç Yayınları 88-89. Sayfa Cevapları