şişli eskort - izmir eskort

>

4. Sınıf Fen Bilimleri 114-115-116-117-118-119. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

4. Sınıf Fen Bilimleri 114-115-116-117-118-119. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 Eğitim Senesi 4. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı 114, 115, 116, 117, 118, 119 Sayfa “Kuvvetin Etkileri” Birim Değerlendirme Soruları Etkinlik Cevapları MEB Yayınları

Sayfa 114

A) Aşağıda verilen vakalar sonucunda kuvvetin hangi tesiri görülür. Olayların karşısındaki boşluğa yazınız.
Sayfa 114

Sayfa 115

B) Aşağıdaki cümlelerde yer edinen boşlukları kutuların içindeki uygun kavramlarla doldurunuz.

1. Cisimlerin hareketlerini ve şeklini değiştiren etkiye KUVVET denir.
2. Bir cisme devinim yönünde bir güç uygularsak cisim HIZLANIR.
3. Cisimlerin devinim yönüne ters bir güç uygularsak cisim YAVAŞLAR yada durur.
4. Tenis oynarken karşıdan gelen topa raketimizle vurursak top YÖN DEĞİŞTİRME hareketi yapar.
5. Origami sanatı, kuvvettin cisimler üstündeki ŞEKİL DEĞİŞTİRİCİ etkisine misal verilebilir.
6. Kuvvetin etkisiyle kolaylıkla biçim değiştiren, kuvvetin tesiri kalkınca eski şekline dönen cisimlere ESNEK cisim denir.
7. Demir, nikel, kobalt benzer biçimde maddeleri çekip tahta, porselen, cam, plastik benzer biçimde maddeleri çekmeyen cisme MIKNATIS denir.
8. Bir mıknatısın mıknatıslık özelliği en yoğun kısımları bölgeleridir.
9. Mıknatıs ne kadar küçük bölüme ayrılırsa ayrılsın, oluşan parçalar tekrar İKİ kutupludur.

C) Aşağıda verilen cümlelerin başına doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yazınız.

1. (D) Kuvvet denince aklımıza itme ve çekme gelmelidir.
2. (D) Kuvvetin bir cisme tesir etmesi için o cisme temas etmesi gerekmez.
3. (Y) Rüzgâr, arkadan eserse o kişiye çekme kuvveti uygular.
4. (D) Oyun hamur harcını, teneke kutu benzer biçimde cisimlere güç uygularsak cismin şekli kalıcı olarak değişmiş olur.
5. (Y) Kuvvet ortadan kalkınca eski hâline dönmeyen cisimlere esnek cisimler denir.
6. (D) Her mıknatısın N (North) ve S (South) olmak suretiyle iki kutbu vardır.
7. (Y) Mıknatıs toplu iğne kutusuna daldırıldığında toplu iğneler, mıknatısın orta kısımlarında toplanır.
8. (D) Kuvvet cisimleri hızlandırır, yavaşlatır, cisimlerin yönünü ve şeklini değiştirir.
9. (D) Hareket hâlindeki bir cisme devinim yönünde güç uygularsak cisim hızlanır.
10.(Y) Yüzücünün devinim yönü ile nehrin yüzücüye uyguladığı güç aynı yöndeyse yüzücünün hareketi yavaşlar.
11.(D) Yelkenli, rüzgârın yelkenlere uyguladığı itme gücüyle su üstünde devinim eder.
12.(Y) Bisikletin pedalını çevirdikçe bisiklete devinim yönünde bir çekme kuvveti uygularız.
13.(Y) Tenis oynarken topa itme kuvveti uygularız.

Sayfa 116

D) Aşağıdaki otomobil ok yönünde devinim etmektedir. Buna gore aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Arabaya A noktasından çekme kuvveti uygularsak arabanın hızında nasıl ne şekilde bir değişim olur?
Cevap: Araba yavaşlar.

2. Arabaya A noktasından itme kuvveti uygularsak arabanın hızında nasıl ne şekilde bir değişim olur?
Cevap: Araba Hızlanır.

3. Arabaya B noktasından itme kuvveti uygularsak arabanın hızında nasıl ne şekilde bir değişim olur?
Cevap: Araba durur.

4. Arabaya B noktasından çekme kuvveti uygularsak arabanın hızında nasıl ne şekilde bir değişim olur?
Cevap: Araba hızlanır.

E) Aşağıdaki kavram haritasında boş bırakılan bölgelere uygun kavramları yazınız.

Sayfa 116

Sayfa 117

F) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlara “D”, yanlış olanlara “Y” yazınız.

1. (D) Pusula ve kapı zilinde mıknatıs bulunur.
2. (Y) Mıknatıs bir tek demiri çeker.
3. (D) Mıknatıs parçalandığında her parçasında iki kutup oluşur.
4. (Y) Mıknatısın çekim gücü için temas gereklidir.

G) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Mıknatısların çekme kuvveti uyguladığı cisimlerden beş tanesini yazınız
Cevap: Demir, Çivi, İğne, Metal, Nikel

2. Mıknatısların aynı kutupları birbirine nasıl ne şekilde bir güç uygular?
Cevap: Aynı kutuplar birbirini iter.

3. Mıknatısların kullanıldıkları bölgelere beş adet misal veriniz.
Cevap: Pusula, Buzdolabı kapağı, Kapı zilleri, Radyo ve tv

4. Mıknatısların çekmediği cisimlerden beş tanesini yazınız.
Cevap: Cam, Plastik, Tahta, Bakır, Tebeşir

H) Aşağıdaki noktalı bölgeleri uygun sözcüklerle tamamlayınız.

1. Mıknatıs, demire ÇEKME kuvveti uygular.
2. Cisimlerin şekli KUVVET uygulanarak değiştirilebilir.
3. Hareketli bir cisme hareketi yönünde bir güç uygulandığında cisim HIZLANMA hareketi yapar.
4. Demir, nikel, kobalt benzer biçimde maddeleri çekme özelliği olan maddelere MIKNATIS denir.
5. Bakır tel, mıknatıs tarafınca ÇEKİLMEZ
6. Her mıknatısta kesinlikle İKİ kutup bulunur.
7. Kâğıt ve tahta MIKNATIS tarafınca çekilmez.
8. İki mıknatısın birbirini itmesini istiyorsak AYNI kutuplarını birleştirmeye çalışırız.
9. Denizciler PUSULA ile yanlarını bulur.
10. Plastik, cam MIKNATIS tarafınca çekilmez.

Sayfa 118

I) Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki metallerden hangisi mıknatıs tarafınca çekilmez?
A) Demir
B) Bakır
C) Kobalt
D) Nikel
Cevap: B

2. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde mıknatıs kutupları doğru verilmiştir?
A) A-S
B) S-R
C) N-S
D) N-E
Cevap: C

3. Aşağıdaki maddelerden hangisinde kuvvetin tesiri ortadan kalktığında madde eski şekiline döner?
A) Bakır tel
C) Bulaşık süngeri
B) Oyun hamur harcını
D) Alüminyum folyo
Cevap: C

4. Uygulanan güç ortadan kalktığında eski şekline dönen maddelere ne denir?
A) Esnek maddeler
C) Hareketli maddeler
B) Manyetik maddeler
D) Şekilsiz maddeler
Cevap: A

5. Aşağıdakilerden hangisi mıknatısın kullanım alanlarından biri değildir?
A) Pusulalar
C) Bisikletler
B) Buzdolabı kapakları
D) Radyolar
Cevap: C

6. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Mıknatıs madeni parayı çeker.
C) Mıknatıs bakır teli çeker.
B) Mıknatıs altın bileziği çeker.
D) Mıknatıs demir kaşığı çeker.
Cevap: D

I. Çekmeceyi açmak
II. Arabanın kapısını dışarıdan kapatmak
III. Topa vurmak
7. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri itmeye örnektir?
A) I, II ve III
C) II ve III
B) I ve II
D) I ve III
Cevap: C

Sayfa 119

I. Kuvvet uygulayarak tüm cisimleri devinim ettirebiliriz.
II. Mıknatıs demir, nikel ve kobalttan yapılmış
9. Yukarıdaki ifadeler için ne söylenebilir?
I II
A) Doğru Doğru
B) Yanlış Yanlış
C) Yanlış Doğru
D) Doğru Yanlış
Cevap: A

10. İki eş bölüme bölünen bir mıknatıs için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Her iki parça da mıknatıslık hususi durumunu kaybeder.
B) Her parçanın iki değişik kutbu vardır.
C) İki parçanın da tek kutbu vardır.
D) İki parça da çekme hususi durumunu kaybeder.
Cevap: B

11. K ve L araçları ok yönünde devinim etmektedir. K aracına devinim yönünde,
L aracına hareketine karşıt yönde bir güç uygulanıyor. Kuvvet uygulandıktan sonrasında
araçların hareketi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
K L
A) Hızlanır Yavaşlar
B) Yavaşlar Yavaşlar
C) Hızlanır Hızlanır
D) Durur Hızlanır
Cevap: A


Etiket: fen bilimleri derslik 3/G sayfa 104-105-106-107, 4 sinif fen bilimleri sayfa 118

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf Fen Bilimleri 106-107-108-109-110-111-112-113. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat