şişli eskort - izmir eskort

>

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 117-118-119-120-121-122-123. Sayfa Cevapları

cevaplar

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 117-118-119-120-121-122-123. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 “4. TEMA BİLİM VE TEKNOLOJİ” “Robotların Efendisi: Cezeri” Etkinlik Cevapları

ROBOTLARIN EFENDİSİ: CEZERİ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Robot diyince aklınıza ne geliyor?

CEVAP: Robot diyince aklıma insanların yaşamını kolaylaştıran işler meydana getiren ve elektrikle çalışan araçlar geliyor.

2. Hangi Türk ilim insanlarını bildiğiniz gibi?

CEVAP: Hezarfen Ahmet Çelebi’yi biliyorum. Kendisi için kanat yapmış ve bu kanatla uçmuştur.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten denetim ediniz. Kelimelerle birer tümce kurunuz. Kelimeleri lügat defterinize ekleyiniz.

TABLET (Metindeki anlamına gore yazılmıştır.)

Tahminim: Bilgisayarların işini yapabilen telefonlardır.

Anlamı: Tek parça bir eser olarak dizayn edilmiş; içinde hem bataryası hem de ekranıyla ilgili devrelerin bulunmuş olduğu bilgisayar çeşididir.

Cümlem: Babam, takdir belgesi aldığımda bana tablet armağan etti.

MEKANİK

Tahminim: Kendi kendi çalışan.

Anlamı: Makine ile meydana getirilen.

Cümlem: Burada gördüğünüz mekanik araçlar onun için değerlidir.

İSTİFADE

Tahminim: Faydalanma.

Anlamı: Yararlanma.

Cümlem: Onun kitaplarından istifade etmeliyiz.

PİSTON

Tahminim: Eşyaları çalıştırmaya yarayan kol.

Anlamı: Bazı araçlarda, motorlarda bir silindir içinde tertipli devinim eden daha minik çaplı silindir.

Cümlem: Bunları çalıştırmak için pistona ihtiyacımız var.

 

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Soruları metne gore cevaplayınız.

1. Cezeri kimdir?

CEVAP: Cezeri Dünya’daki ilk robotu meydana getiren Cizreli bir ilim adamı ve Artuklu Devlet’nin başmühendisidir..

2. Cezeri, elektriğin olmadığı dönemde icatlarını nelerin gücünden faydalanarak yapmıştır?

CEVAP: Cezeri suyun, rüzgarın ve hayvanların gücünden faydalanmıştır.

3. Sultan, Cezeri’nin icatlarını görünce ondan ne yapmasını istemiştir?

CEVAP: Sultan, Cezeri’den tüm icatlarını yazmasını ve bir kitap haline getirmesini istemiştir.

4. Cezeri’ nin buluş etmiş olduğu su kaldırma makinesi nasıl ne şekilde çalışıyor?

CEVAP: Bir at ya da eşek, dişlileri döndürüyor, dişlilerin devinim ettirdiği kovalar sırayla suya girip çıkıyordu. Dolan kovalar yukarı çıktığında içindeki suyu boşaltıp yine aşağı iniyordu. Cezeri, buluş etmiş olduğu bu makinesinde suyun gücünden istifade ederek suyun pompalanmasını sağlamıştı.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinle ilgili iki sual yazıp cevaplayınız.

Soru: Cezzeri’nin yazdığı kitapta neler vardır?

Cevap: Cezeri’nin kitabında beş yüzden çok buluş ve çizimler yer almıştır.

Soru: Cezeri’nin su saati tasarlamasının sebebi nedir?

Cevap: Cezeri Müslümanların namaz vaktini kaçırmamaları için su saati tasarlamıştır.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin konusunu ve anne fikrini belirleyiniz.

KONU: Cezeri’nin ilim dünyasındaki yeri ve önemi

ANA FİKİR: Günümüzde kullandığımız robotların ilki Müslüman bir ilim adamına aittir.

 

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metni koyu yazılı kelimeleri dikkate alarak yine okuyun. Bu kelimeler, anlatılanların daha iyi anlaşılmasını elde etmiş mı? Açıklayınız. Bu ifadelerden ikisini birer cümlede kullanınız.

Koyu Yazılan Yerler: bununla birlikte, bundan dolayı, bunun için, bundan dolayı.

CEVAP: Bu kelimeler metnin daha iyi anlaşılmasını elde etmiştir. Cümleler içinde geçiş yapmak ve neden-sonuç bildirmek için kullanılmışlardır.

  • Onunla buluşamayacağım. Bundan dolayı kütüphaneye gitmem gerekiyor.
  • Bu romanın özetini yazıyorum. Aynı zamanda yeni bir öykü üstünde çalışıyorum.

 

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinden terim anlamlı kelimeler bularak tümce içinde kullanınız. Misal: tablet

  • Bu tableti neredeyse okula başladığımda almıştım.
  • Keşke eve geldiğimde beni bekleyen bir robotum olsa…
  • Elektrikler kesilince bu işi yarına bıraktım.
  • Makinenin bozulduğunu düşünüyorum.
  • Namaz kılmak suretiyle oradan ayrıldı. (dini terim)
  • Bu dişliler yardımıyla asla durmadan çalışacak.
  • Çarkları birbirine geçirmemiz gerek.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Kesme işaretinin ( ’ ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.

Kesme işaretinin ( ’ ) kullanım alanları

b. Siz de kesme işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.

  • Dün Tuncay’ın doğum günü için armağan aldım.
  • Bu yıl MEB’in ders kitapları daha değişik görünüyor.
  • Nisan ayının 20’sine kadar hazırlıkları sürdürmeliyiz.

 

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Yazılı data kaynaklarını (mecmua, kitap, broşür, gazete vb.) doğruluk, güvenirlik, tarafsızlık, güncellik ve kapsam şeklinde içerik ölçütlerine gore değerlendirebiliriz. Buna gore Cezeri ile ilgili araştırma yaparken faydalandığınız kaynağın güvenilirliğini aşağıdaki sorular ışığında değerlendiriniz.

NOT: Kendi kaynağınıza gore cevaplayınız.

1. Cezeri ile ilgili araştırma yaparken hangi yazılı kaynaklara başvurdunuz?

CEVAP: Araştırma yaparken ders kitaplarına başvurdum.

2. Bulduğunuz detayları arkadaşlarınızın bulduklarıyla karşılaştırınız. Bulduğunuz bilgiler aynı mı?

CEVAP: Bilgilerimiz birbirine fazla benziyor.

3. Faydalandığınız kaynakta kullanılan kaynaklar sıralaması var mı? Yani yazar, hangi bilgiyi nerden aldığını belirtmiş mi?

CEVAP: Kaynakta kaynaklar sıralaması bulunmuyor.

4. Faydalandığınız kaynak güncel mi?

CEVAP: Kullandığım kaynak günceldir.

5. Faydalandığınız kaynak sizin yaş düzeyinize uygun mu?

CEVAP: Faydalandığım kaynak yaş düzeyime uygun değil. Ancak bu kaynakta işime yarayan detayları ayıkladım.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Cezeri ile ilgili yaptığınız araştırmayı arkadaşlarınıza sununuz.

CEVAP: CEZERİ HAKKINDA BİLGİ

Meşhur İslam alimi Cezeri’nin doğum ve ölüm zamanı ile ilgili kati bir data bulunmamaktadır. 12. asırda Diyarbakır’da yaşamıştır. Artuklu Sultanı’nın daveti üstüne Artuklulara hizmet etmiştir.

Cezeri, ilim ve teknoloji tarihinde yapmış olduğu muhteşem buluşlarla ve robotlarla anılmaktadır. Bu alanda ortaya koymuş olduğu “Makine Yapımında Yararlı Bilgiler ve Uygulamalar” adlı eseri bu alanda ortaya konulmuş en meşhur kitaplarından biridir.

Cezeri, hayatında su saatleri, mumlu saatler, ibrik, eğlence amaçlı kullanılan robotlar, abdest almak için kullanılan robotlar, fıskiye, kendinden ses çıkaran araçlar, kilit, açıölçer şeklinde yüzlerce icadı insanlığa armağan etmiştir.

Bu araçlar hava, boşluk ve denge prensiplerine gore iş yapmaktadır. Cezeri’nin yapmış olduğu icatlar içinde, fil su saati en meşhur icatlarından birisidir.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 109-110-111-112-113-114-115-116. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat