şişli eskort - izmir eskort

>

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 138-139-140-141-142-143-144-145. Sayfa Cevapları

cevaplar

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 138-139-140-141-142-143-144-145. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145 “5. TEMA DOĞA VE EVREN” “Kaybolan Cennet” Etkinlik Cevapları

KAYBOLAN CENNET

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Nesli tükenen hayvanlar ile ilgili neler bildiğiniz gibi?

CEVAP: Hayvanların neslinin tükenmesi çoğunlukla tabiat ananın dengesinin bozulması ile oluyor. Doğanın dengesinin bozulmasına insanoğlu niçin olmaktadır.

2. Hangi kuş türlerini tanıyorsunuz?

CEVAP: Papağan, serçe, martı, güvercin kuşlarını biliyorum.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin başlığını ve görsellerini inceleyerek okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.

CEVAP: Metnin mevzusu nesli tükenen kuşlar olabilir.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten denetim ediniz. Kelimelerle birer tümce kurunuz. Kelimeleri lügat defterinize ekleyiniz.

NESİL
Tahminim: Birbirinden değişik yaşta insanoğlu.
Anlamı: Kuşak.
Cümlem: Yeni kuşak eski dansları nereden bilecek?

MÜSAİT
Tahminim: Uygun.
Anlamı: Uygun, elverişli.
Cümlem: Sürücü bizleri uygun bir yerde indirdi.

MUKADDES
Tahminim: Büyük.
Anlamı: Kutsal
Cümlem: Bu şekilde mukaddes bir yerde olmaktan dolayı mutluyum.

ÂLEM
Tahminim: Bütün dünya.
Anlamı: Evren.
Cümlem: Başka bir âlemdeymiş şeklinde davranıyor.

BOZKIR
Tahminim: Turuncu ot.
Anlamı: Kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız tabii alan.
Cümlem: Oranın bitkisi bozkırdır.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Soruları metne nazaran cevaplayınız.

1. Bilge Dede, ufaklıklara nelerden bahsediyor?

CEVAP: Bilge Dede, ufaklıklara yok olan güzelliklerden, nesli, tükenen kuşlardan ve hayvanlardan bahsediyor.

2. Salih Acar ve ekibi, hangi kuş yuvalarını keşfediyorlar?

CEVAP: Salih Acar ve ekibi balıkçıl, karabatak ve ibişlerin yuvalarını keşfediyorlar.

3. Salih Acar ve ekibi, kuşları bulunca ne yapıyorlar?

CEVAP: Kuşları bulunca ayaklarına “Türkiye” markası takıyorlar

4. İnsanlar, topraklarına haiz çıkmazlarsa ne olur?

CEVAP: İnsanlar topraklarına haiz çıkmazsa her yer bozkıra döner.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin konusunu ve anne fikrini belirleyiniz.

KONU: Yok olan güzellikler

ANA FİKİR: Sahip olduğumuz tabii güzelleri korumazsak onları kaybederiz.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metni koyu yazılı kelimeleri dikkate alarak yine okuyun. Bu kelimeler, anlatılanların daha iyi anlaşılmasını elde etmiş mı? Açıklayınız. Bu kelimeleri ikisini birer cümlede kullanınız.

CEVAP: Bu kelimeler anlamı pekiştirmek, neden-sonuç ilişkisi oluşturmak şeklinde sebeplerle kullanılmıştır. Anlatılanların daha iyi anlaşılmasını elde etmiştir.

Cümlelerim:

  • Yanına gidecektim, meğer o buraya gelmiş.
  • İşte, bahsettiğim konut bu.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen bir neden-sonuç cümlesi yazınız.

Neden-Sonuç: Belki de anne, yılanları görmüş olduğu için yavrularını kanadının altına almıştı.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metindeki görseller dünyamız ve kuşlarla ilgili neler düşündürüyor?

CEVAP: Görseller kuşların da bu dünyanın bir parçası bulunduğunu düşünüyor. Doğada her canlı olduğu şeklinde kuşlar da vardır. Faydalı ve güzel canlılardır.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde Dünyamızla ilgili sorunları tespit ederek bunlara değişik çözüm yolları öneriniz.

Sorun: Hayvanların neslinin tükenmesi

Çözüm: Sayısı azalan hayvanların tabii ortamlarına benzer yerlerde yetiştirilmesi gerekir. Ayrıca insanoğlu doğayı koruyucu önlemler almalıdır. Böylece tabiat ananın dengesi korunur ve hayvanlar yaşama devam eder.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Çevre kirliliğinin yol açmış olduğu zararları sınıfça konuşunuz.

CEVAP: Çevre kirliliği tabiat ananın dengesini bozmaktadır. Kirlilik arttıkça insanoğlu daha fazla hasta olur. Ayrıca hayvanların nesli tükenir. Kirli yerlerde bitkiler yetişmez. Bitkiler hava koşullarını etkisinde bırakır. Bu durumda çevre kirliliği direkt hayat koşullarımızı etkisinde bırakır. Bu olumsuzluklardan korunmak için çevremizi temiz tutmalıyız.

10. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. İki nokta işaretinin ( : ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.

İki nokta işareti

b. Siz de iki nokta işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.

CEVAP:

  1. Kırtasiyeden alması gerekenler var: cetvel, silgi ve defter.
  2. Öğretmen doğru cevabı verdi:
    – 45 olacak.
  3. Notlarımı görebileceği adres “https://eokulyd.meb.gov.tr/”
  4. Tahtadaki işleme baktı. 45:8=5 yazıyordu.

11. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Görselle ilgili soruları cevaplayınız.

1. Görseldeki çocuk yangını görünce ne yapmıştır?

CEVAP: Yangın suç duyurusu hattını aramıştır.

2. Görselde yangına karşı ne tür güvenlik tedbirleri alınmıştır?

CEVAP: Bir telefon ve yangın suç duyurusu hattının numarasını yazan bir tabela vardır.

3. Görseldeki logoların anlamlarını yazınız.

CEVAP: Telefon logosu acil durumlarda kullanılacak telefonu simgeler. Alev logosu ise yangını ifade etmektedir.

12. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Şiiri kendi {yazı} stilinize nazaran yazınız. Şiirinizi görsellerle zenginleştirebilirsiniz.

(Bu etkinliği kendiniz yapmalısınız.)


Etiket: 4 derslik türkçe sayfa 141

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 132-133-134-135. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat