>

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 152-153-154-155-156-157. Sayfa Cevapları

cevaplar

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 152-153-154-155-156-157. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 152, 153, 154, 155, 156, 157 “5. TEMA DOĞA VE EVREN” “Evini Arayan Ardıç Tohumu” Etkinlik Cevapları

EVİNİ ARAYAN ARDIÇ TOHUMU

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Ağaçlar ile ilgili neler biliyorsunuz ki?

CEVAP: Ağaçlar oksijen kaynağımızdır. Yaşını öğrenmek için gövdesindeki katmanlara bakmak gereklidir.

2. Çeşitli ağaç ve nebat türlerinin yok olması tabii dengeyi nasıl ne şekilde etkisinde bırakır?

CEVAP: Ağaçlar bizim oksijen kaynağımızdır. Ağaçlar yok olduğu vakit oksijen tükeneceği için insan yaşamı da sonlanmış olur. Ayrıca nebat türleri bütün canlılar için gıda deposudur.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin başlığını ve görsellerini inceleyerek okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.

CEVAP: Bir tohumun yaşayabileceği ortamı aradığını düşünüyorum.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten denetim ediniz. Kelimelerle birer tümce kurunuz. Kelimeleri lügat defterinize ekleyiniz

FİLİZ
Tahminim: Ufak ağaç.
Anlamı: Tohumdan yada tomurcuktan çıkan körpe ve ufak dal.
Cümlem: Okulun geri bahçesindeki filizleri suladık.

KÖK
Tahminim: Ağacın toprağın altında kalan kısmı.
Anlamı: Bitkileri toprağa bağlayan ve onların, topraktaki besi maddelerini emmesine yarayan bölüm.
Cümlem: Bitkiyi kökleriyle birlikte saksıya ekmemiz gerekiyor.

YAYVAN
Tahminim: Şekli yayılmış olan.
Anlamı: Eni boyundan ve derinliğinden fazla olan, basık ve geniş.
Cümlem: Meyveleri yayvan bir tasa koymalısın.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin hikâye unsurlarını belirleyiniz.

YER: İstanbul’un Çengelköy semti/Çınaraltı

ZAMAN: Belirsiz bir vakit

KİŞİ/VARLIK KADROSU: Ardıç ağacı tohumu, ardıç kuşu, çınar ağacı.

OLAY: Ardıç kuşunun ardıç ağacı tohumunu bırakması ve ardıç tohumunun çınar ağacı ile tanışıp hitabı.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Soruları metne bakılırsa cevaplayınız.

1. Ardıç tohumu nasıl ne şekilde çoğalmaktadır?

CEVAP: Ardıç tohumu, ardıç kuşunun ardıç ağacının tohumlarını yemesi, midesinde öğütüp toprağa bırakması ile çoğalmaktadır.

2. Ardıç kuşu, ardıç tohumunu nereye bırakmıştır?

CEVAP: Ardıç kuşu, ardıç tohumunu deniz kenarında toprağa bırakmıştır. Burası Çınaraltı’dır.

3. Çınar ağacı kaç yaşındadır?

CEVAP: Çınar ağacı sekiz yüz yaşındadır.

4. Çınar ağacının bulunmuş olduğu yere sebep Çınaraltı adı verilmiştir?

CEVAP: Çınar ağacı o denli fazla seviliyormuş ki oraya Çınaraltı adı verilmiştir.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen ardıç ağacı ile yüce çınarın fizyolojik özelliklerini karşılaştırınız.

ARDIÇ AĞACI: Boyu 3-15 metre arası, ardıç meyvesi verir.

ULU ÇINAR: Boyu 30-35 metre, yayvan yemyeşil yapraklı, iri ve koyu renk gövdeli.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin içeriğine uygun değişik başlıklar belirleyiniz.

CEVAP: Ardıç’ın Yolculuğu, Ağaç’ın Arayışı.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metindeki görseller ağaçların hangi özelliklerini yansıtıyor?

CEVAP: Görseller ağacın yeşil yapraklı ve meyve veren bitkiler bulunduğunu gösteriyor.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Siz bir ağaç olsaydınız size nasıl ne şekilde davranılmasını isterdiniz? Konuşmalarınızda yeni öğrendiğiniz kelimeleri anlamlarına uygun kullanmaya itina gösteriniz.

CEVAP: Bir ağaç olsaydım, bütün insanların bana iyi davranmasını arzu ederdim. Beni suyla beslemelerini ve zamanı ulaştığında dallarımı budalalarını arzu ederdim. Ayrıca beni yalnız bırakmayıp yanıma başka ağaçlar ekmelerini de arzu ederdim.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Sayıların yazımı ile ilgili kuralları örnekleriyle eşleştiriniz.

9.etkinlik

b. Siz de sayıların yazımı ile ilgili cümleler yazınız.

CEVAP:

1.Yirmi sene evvel benzer bir zelzele yaşanmış.
2. Yarın 13.30’da toplantımız var.
3. Bu kitap iki yüz elli sene evvel yazılmış.
4. İstanbul’u II. Mehmet fethetmiş.

10. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Sembolleri anlamlarıyla eşleştiriniz.

10.etkinlik

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 146-147-148-149-150-151. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat