şişli eskort - izmir eskort

>

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 168-169-170-171-172-173-174. Sayfa Cevapları

cevaplar

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 168-169-170-171-172-173-174. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174 “6. TEMA MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ” “Hep Büyük Efsanesi” Etkinlik Cevapları

HEP BÜYÜK EFSANESİ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Efsanelere inanmalı mıyız?

CEVAP: Efsanelere inanmamalıyız. Efsaneler çoğu zaman gerçek dışıdır.

2. Büyüyünce anne ve babanız için neler yapmak istersiniz?

CEVAP: Anne ve babam için bir konut almak isterim. Böylece orada rahat rahat yaşarlar.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten denetim ediniz. Kelimelerle birer tümce kurunuz. Kelimeleri lügat defterinize ekleyiniz.

EFSANE
Tahminim: Gerçek dışı vakaları özetleyen {yazı} türü.
Anlamı: Eski çağlardan beri söylenegelen, muhteşem varlıkları, vakaları mevzu edinen hayalî hikâye.
Cümlem: Dedem bizlere akşam çay içerken birkaç efsaneleşmiş söyledi.

BÖLGE
Tahminim: Arazinin bir kısmı.
Anlamı: Sınırları yönetimsel, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve nebat özelliklerinin benzerliğine yada üstünde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına nazaran belirlenen toprak parçası.
Cümlem: Bu bölgede pamuk yetişmez.

DELİKANLI
Tahminim: Kuvvetli ve genç adam.
Anlamı: Çocukluk çağından çıkmış genç adam.
Cümlem: Yan sokakta oturan delikanlı sık sık desteğe gelir.

CİVAR
Tahminim: Yakın yer.
Anlamı: Yöre, yakında olan.
Cümlem: Bu yörede market bulman mümkün değil.

HASRET
Tahminim: Birini özlemek.
Anlamı: Hasret.
Cümlem: Annesine özlem duyarak büyüdü.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Soruları metne nazaran cevaplayınız.

1. Metinde geçen vaka nerede yaşanmıştır?

CEVAP: Olay Ege Bölgesi’nde yaşanmıştır.

2. Üzüm yetiştiren adam, niçin en iyi üzümleri yetiştiren şahıs olarak anılıyormuş?

CEVAP: Civardaki en iri üzümleri yetiştirdiği için öle anılıyormuş.

3. Yaşlı adam, işlerini sebep oğluna bırakıyor?

CEVAP: Adam yaşlanınca eskisi şeklinde çalışamaz olmuş ve işlerini oğluna bırakmış.

4. Delikanlının, babasına bir türlü üzüm getirememesinin sebebi nedir?

CEVAP: Delikanlı babasına getirmek için minik bir salkım arıyormuş sadece bir türlü bulamıyormuş.

5. Babası, oğlu üzüm getiremeyince ne söylemiş?

CEVAP: “ Kuş ol da, ’Hep büyük! Hep büyük!’ diye ötüver yaz kış!” demiş.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin konusunu ve anne fikrini belirleyiniz.

KONU: Cimrilik

ANA FİKİR: Ailemize karşı her vakit eli açık olmalıyız.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin içeriğine uygun değişik başlıklar belirleyiniz.

CEVAP: Cömertlik Dersi, Babaya Saygı, Cimri Kuş Efsanesi…

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin görselleri kahramanların hangi özelliklerini yansıtıyor?

CEVAP: Metnin görsellerinde baba ve oğul bağda iş başlangıcında görünmektedir. Kahramanların çalışkanlıkları yansıyor.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde baba ve oğul arasındaki sorunları tespit ederek bunlara değişik çözüm yolları öneriniz.

Sorun: Oğlun, babaya minik bir salkım üzüm vermek istemesi.

Çözüm: Babanın oğluna o küçükken en güzel salkımı ona verdiğini söylemesi.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Metinde geçen “Baba oğluna bir bağ bağışlamış; oğul, babasına bir salkım üzüm vermemiş.” atasözü babalar evlatları için büyük fedakârlıklar yaparlar buna karşı evlatların babaları için gösterecekleri özveri sınırlıdır, anlamındadır. Siz de atasözlerinin yanına anlamını yazınız.

  • Babası, çocuğa “Yavru kuş, yuvada gördüğünü yapar.” diye öğüt ederdi.

CEVAP: Bir insanı yetiştiren ailesidir. Kişi gözlerini ailesinin yanında açar. İlk bilgilerini ailesinde öğrenir. Bu durumda bir insan ailesinin yaptıklarını yapar, ailesinin yaşamış olduğu şeklinde yaşamaya çalışır. Ailesi onun modeli olur.

b. Cümlelerde koyu yazılmış deyimleri metne katmış olduğu anlamıyla yazınız.
Hem oğluyla özlem gidermeye hem de yeşil bağın içinde dinlenmeye karar verip, yola koyulmuş.

Hasret Gidermek: Özleme nihayet vermek anlamında kullanılmıştır.

Yola Koyulmak: Yola çıkmak anlamında kullanılmıştır.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Bölgenize ilişik bir efsaneyi anlatınız.

CEVAP: KIZ KULESİ EFSANESİ

Selçuklu Sultanı rüyasında sevgili kızının yılan sokması sonucu öleceğini görmüş. Bu yüzden yaptırdığı kalenin içindeki kuleye kızını kapatmış. Öyleki ki, kuleye yılan girmesin diye beton borularla adaya su ve süt akıtılmış.
Böylece seneler yılları kovalamış ve günlerden bigün güzel Sultan ateşlere düşüp hastalanmış. Ülkenin en meşhur hekimleri güç bulmuşlar. Sevgili Sultan tekrardan sağlığına, mutluluğuna kavuşmuş. İyileşmesini kutlamak için kuleye armağanlar yağmaya başlamış. Yaşlı bir köylü hanım da bir sepet üzüm getirmiş. Meğer üzümlerin içinde bir minik yılan varmış.
Yılan o gece uykuya dalan güzel Sultanı yerleştirip öldürmüş.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Tırnak işaretinin (“ ” ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.

Tırnak işaretinin (“ ” ) kullanım alanlarını örnekler

b. Siz de tırnak işaretinin kullanım alanına uygun bir cümleler yazınız.

  • Mevlana “Ne olursan ol tekrar gel” demiştir.
  • Yarın “Misafirperverlik” üstüne bir sunum yapacağım.

10. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Görsellere nazaran Nasrettin Hoca’nın fıkrasını yazınız.

CEVAP: Nasrettin Hoca komşusuna giderek ondan kazan istemiş. Komşusu kazanı vermiş. Bir süre sonrasında Nasrettin Hoca komşusuna iki kazanla gitmiş ve ona “Komşu, senin kazan doğurdu.” demiş. Komşusu şaşırmış ve fazla sevinmiş. Nasrettin Hoca kazanı yine isteyerek evine gitmiş. Bir süre sonrasında kazan komşuya lazım olmuş. Komşu Nasrettin Hoca’nın evine giderek kazanı istemiş. Nasrettin Hoca da “Komşu, senin kazan öldü.” demiş. Komşusu buna sinirlenmiş: “Kazan asla ölür mü hoca?” demiş. Nasrettin Hoca da bunun üstüne, “Doğurduğuna inanıyorsun da öldüğüne mi inanmıyorsun?” demiş.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Gölge oyunları ile ilgili araştırma yapınız.

CEVAP: Gölge Oyunu geleneksel olarak hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya şeklinde figürlerin bir ışık deposu önünde oynatılarak, gölgelerinin gerdirilmiş, ak bir perdeye düşürülmüş olduğu gosteri sanatıdır. Türkler kendi yaratıcılıklarını katmış; ona fazla daha renkli, hareketli, orijinal bir şekil vermişlerdir.


Etiket: 4 derslik Türkçe kitabı sayfa 170 171 172 173, 4 sinif meb yayincilik satfa 172 173 ve 174 un cevaplari, 4 derslik Türkçe Meb yayınları 170 sayfa cevapları

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 163-164-165. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat