şişli eskort - izmir eskort

>

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 175-176-177-178-179-180-181-182. Sayfa Cevapları

cevaplar

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 175-176-177-178-179-180-181-182. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 “6. TEMA MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ” “Kanlı Kavak” Etkinlik Cevapları

KANLI KAVAK

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bildiğiniz bir maniyi söyleyiniz.

CEVAP: 

Akşamdan pilavı pişirdim
Gene karnımı şişirdim
Fazla engel diyecektim fakat
Defteri yolda düşürdüm

2. Ramazanda davulcular niçin gezerler?

CEVAP: Ramazanda davulcular insanlara sahur vaktini bildirmek için dolaşıp davul çalarlar.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten denetim ediniz. Kelimelerle birer tümce kurunuz. Kelimeleri lügat defterinize ekleyiniz.

MERCAN
Tahminim: Değerli bir taş.
Anlamı: Tropik ve ılık denizlerde yaşayan, geniş resifler oluşturan, mercanlar sınıfının örneği olan, al kalker iskeletli hayvan, mercan balığı.
Cümlem: Mercan bir kolye satın almış.

FİŞEK
Tahminim: Alevlenince patlayan bir eğlence eşyası.
Anlamı: Donanma ve şenliklerde kullanılan çeşitli yanıcı yada patlayıcı maddeler.
Cümlem: Havaya atılan fişekler tek tek patladı.

ZENNE
Tahminim: Bir ad.
Anlamı: Orta oyununda yada Karagöz’de hanım rolüne çıkan adam oyuncu.
Cümlem: Sahneye Zenne çıkınca hepimiz heyecanlandı.

BAHŞİŞ
Tahminim: Çalışana verilen para.
Anlamı: Yapılan bir hizmete ödenen ücretten ayrı olarak fazladan verilen para.
Cümlem: Garsona bahşiş vermeyi dikkatsizlik etmedi.

MANİ
Tahminim: Kısa ve keyifli dörtlük.
Anlamı: Genellikle birinci, ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklı olan, daha fazla hecenin yedili ölçüsüyle söylenen halk şiiri.
Cümlem: Ramazan için birçok engel yazdık.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Soruları metne bakılırsa cevaplayınız.

1. Hacivat, Karagöz’den ne yapmasını istiyor?

CEVAP: Hacivat’tan Karagöz’den davul çalmasını istiyor.

2. Mahalle mahalle dolaşırken Hacivat ne söylüyor?

CEVAP: Hacivat engel söylüyor.

3. Karagöz ile Hacivat, ne vakit davul çalıp engel söylüyorlar?

CEVAP: Ramazan ayının on sekizinci gecesinde davul çalıp engel söylüyorlar.

4. Karagöz, Hacivat’a niçin sinirlenir?

CEVAP: Karagöz, Hacivat’a manilerinden kendisinden gülünç bir halde bahsetmiş olduğu için sinirlenir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Metnin görselleri kültürümüzle ilgili neleri çağrıştırıyor?

CEVAP: Metnin görselleri kültürümüzdeki gölge oyununu ve Ramazan ayında camilere yazılan yazıları çağrıştırıyor.

b. Metnin görselleri kahramanların hangi özelliklerini yansıtıyor?

CEVAP: Metnin görselleri kahramanların geleneklere bağlı kişiler olduklarını gösteriyor.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metindeki Karagöz ve Hacivat’ın kişilik özelliklerini karşılaştırınız.

KARAGÖZ’ÜN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ

  • Geleneklerine bağlıdır.
  • Acele sinirlenir.
  • Düşünmeden konuşur.

HACİVAT’IN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ

  • Geleneklerine bağlıdır.
  • Açık ve anlaşılır konuşur.
  • Öğretici davranışlar sergiler.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde Hacivat’ın Karagöz’ le olan sorununu belirleyiniz. Bunlara değişik çözüm yolları öneriniz.

Sorun: Hacivat’ın Karagöz’den engel söylemesini istemesi, sadece Karagöz’ün engel bilmemesi.

Çözüm: Hacivat’ın Karagöz’e birkaç engel öğretmesi ve bu tarz şeyleri söylemesini istemesi.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kısa bir Karagöz Hacivat oyununu görsellerle destekleyerek sınıfta canlandırınız.

Hacivat: ” Karagözüm, ziyafet var. ”
Karagöz: “ Hı.. ”
Hacivat: ” Ziyafet var, ziyafet. Al hanımı, Yaşar’ı. Bu akşam bizlere gelin. Levrek aldım, pişirip yeriz. ”
Karagöz: ” Bu akşam size gelemeyiz, leylek eti yiyemeyiz. ”
Hacivat: ” Leylek demedim Karagözüm, levrek dedim. Levrek balığı. ”
Karagöz: ” Bırak ya Hacivat, ne zamandan beri leylekler balık oldu. ”
Hacivat: ” Leylekler balık olmaz, tıpkı benim Karagöz olamadığım şeklinde. ”
Karagöz: ” Keşke Karagöz olsan, bana benzesen Hacivat. ”
Hacivat: ” Aman, hayatta isteyeceğim en nihayet şey sana benzemek. Ben bu halimden memnunum. ”
Karagöz: ” Tamam, bana benzeme. Git Halim’le Memduh’a benze. ”

Hacivat: ” Sen ne diyorsun Karagözüm? Halim’le Memduh da kim? ”
Karagöz: ” Sizin mahalleden yeni taşınmışlar. Bizim mahalleye geldiler. ”
Hacivat: ” Eee sonrasında? ”
Karagöz: ” Bizim mahalleyi beğenmediler. Sizin mahalleye sona dönecekler. ”
Hacivat: ” O sebep? ”
Karagöz: ” Şundan dolayı onları dövdüm. Alaycı konuşmaya devam edersen seni de döverim. ”
Hacivat: ” Sustum Karagözüm, yeter ki beni dövme. ”
Karagöz: ” Leylek eti falan da yemem. ”
Hacivat: ” Yeme Karagözüm, leylek eti yeme. ”

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Cümlelerde koyu yazılmış deyimleri metne katmış olduğu anlamıyla yazınız.

1. Karagöz’ün iyice tepesi atar:

CEVAP: Fazla sinirlenmek.

2. Ayaklarıma siyah sular indi vallahi.

CEVAP: Fazla yorulmak.

3. Karagöz öylece ortada kalakalır:

CEVAP: Zor durumda kalmak

4. Güm güm de güm güm, başımız şişti.

CEVAP:  Aşırı gürültüden rahatsız olmak.

5. Hay iyiliğinizle yerin altına geçin e mi?

CEVAP: Ortadan yitmek.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Hep Büyük Efsanesi” metni ile “Kanlı Kavak” metnini mevzuları ve karakterleri açısından karşılaştırınız.

HEP BÜYÜK EFSANESİ

Konu: Aileye gösterilmesi ihtiyaç duyulan saygı ve cömertlik konusunu anlatmaktadır. Bu mevzu kültürümüzün bir parçasıdır.

Karakterler: Birbirine karşıt iki karakter vardır. Baba cömertliği, oğlu ise cimriliği temsil etmektedir.

KANLI KAVAK

Konu: Ramazanda davul çalıp engel söyleme geleneğini anlatmaktadır. Bu mevzu kültürümüzün bir parçasıdır.

Karakterler: Birbirine karşıt iki karakter vardır. Hacivat bilgili, görgülüdür, Karagöz ise bilgisiz ve kabadır.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Eğik çizgi işaretinin ( / ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.

Eğik çizgi işaretinin ( / ) kullanım alanlarını örnekler

b. Siz de eğik çizgi işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.

  • Göz bakılırsa bakılırsa/
    Geliyor bu yöne
  • Adresin bir kısmını görebildim: Sevgi Sokağı, No:18/4
  • Bugün geçmiş vakit eki olan “-mış/miş” ile cümleler kurduk.

10. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen manilerden birini seçerek kendi {yazı} stilinize bakılırsa yazınız.

NOT: Bu etkinliği kendiniz yapmalısınız.


Etiket: 4 derslik Türkçe kitabı sayfa 178 179 180 181 182 yanıt anahtarları

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 168-169-170-171-172-173-174. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat