>

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 190-191-192-193. Sayfa Cevapları

cevaplar

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 190-191-192-193. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 190, 191, 192, 193 “6. TEMA MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ” “Şiir Şiir Türkiye” Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Cevapları

ŞİİR ŞİİR TÜRKİYE

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bir yeri gezerek görerek tanıyıp öğrenmek ile kitaplardan öğrenmek içinde ayrım nedir?

CEVAP: Bir yeri kitaplardan öğrendiğimizde onun ile ilgili pek fazla informasyon ediniriz. Ancak orayı zihnimizde tam olarak canlandıramayız. Ancak gidip gördüğümüzde hem informasyon ediniriz hem de o yerin nasıl ne şekilde bir yer bulunduğunu tam olarak anlarız.

2. Yaşadığınız yerin zamanı ve tabii güzellikleri ile ilgili neler bildiğiniz gibi?

CEVAP: Yaşadığım yerde zamanı camiler, türbeler, piknik alanları ve müze bulunuyor.

NOT: Yaşadığınız şehirde bulunan zamanı ve gezinsel mekanları yazabilirsiniz.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Görsellerden hareketle izleyeceğiniz filmin konusunu tahmin ediniz.

CEVAP: Filmin mevzusu Türkiye’deki zamanı ve tabii mekanlar olabilir.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Filmi izlerken hoşunuza giden cümleleri not alınız.

  • İnsan yaşamış olduğu yere benzer.
  • Tesbihe dönüşür vakit, geçer parmak uçlarımızdan.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Film kimler için hazırlanmıştır?

CEVAP: Film Türkiye’de yaşayan hepimiz ve Türkiye’yi tanımak isteyenler için hazırlanmıştır.

b. Film hangi amaçla hazırlanmıştır?

CEVAP: Film Türkiye’nin zamanı ve tabii güzelliklerini göstermek, buradaki gelenekleri tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Filmin içeriğine uygun değişik başlıklar belirleyiniz.

CEVAP: Türkiye’nin Her Köşesi, Güzel Türkiye…

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten denetim ediniz. Kelimelerle birer tümce kurunuz. Kelimeleri lügat defterinize ekleyiniz.

TÜRKÜ
Tahminim: Şarkı türü.
Anlamı: Hece ölçüsüyle yazılmış ve halk ezgileriyle bestelenmiş şiir.
Cümlem: Babam türkü dinlemeye bayılır.

MEMLEKET
Tahminim: İnsanın doğup yaşamış olduğu yer.
Anlamı: Bir devletin egemenliği altında bulunan toprakların bütünü, diyar.
Cümlem: Bizim memleketin fazla güzel yiyecekleri vardır.

YAYLA
Tahminim: Dağlardaki yerleşim yeri.
Anlamı: Dağlık, yüksek bölgelerde, kışın yaşam şartları kuvvet olduğundan boş bırakılan, yazın havası iyi ve serin olan, hayvan otlatma yada dinlenme yeri.
Cümlem: Bu yaz yaylada olacağız.

ŞAFAK
Tahminim: Güneşin doğduğu vakit.
Anlamı: Güneş doğmadan azca evvel beliren aydınlık.
Cümlem: Şafaktan evvel yola çıkmalıyız.

ZILGIT
Tahminim: Bağırma.
Anlamı: Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bazı yerlerinde çoğu zaman düğünlerde eğlenmek amacıyla dili ağız içinde değişik bir şekilde oynatarak uyumlu bir ses çıkarma.
Cümlem: Düğündeki zılgıt dikkatimi çekti.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Soruları filme nazaran cevaplayınız.

1. Ozan, şiirinde vatanına nasıl ne şekilde hitap ediyor?

CEVAP: Ozan, vatanına “Ekmeğim” şeklinde hitap ediyor.

2. Ozan, şiirinde vatanı neye benzetmiştir?

CEVAP: Ozan, vatanı kısrak başına benzetmiştir.

3. Ozan, “Benim yüreğimde boylu süresince memleketim var.” sözüyle ne demek istemiştir?

CEVAP: Ozan bu sözüyle memleketin her yöresini benimseyip sevdiğini anlatmak istemiştir. Hiçbir yerini diğerinden üstün görmeyerek her yerini kıymetli bulmaktadır.

4. Filmde hangi anane ve göreneklerimiz tanıtılmaktadır?

CEVAP: Filmde kahve ikram etme, Nevruz kutlama, konut hanımlarının beraber ekmek yapması şeklinde geleneklerimiz tanıtılmaktadır.

5. Filmde hangi cet sporumuz tanıtılmıştır?

CEVAP: Filmde cirit sporumuz tanıtılmıştır.

6. Filmde hangi şehirler geçiyor?

CEVAP: Filmde İstanbul, Mardin ve Karadeniz bölgesi görünmektedir.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Filmin konusunu ve anne fikrini belirleyiniz.

KONU: Türkiye’nin güzellikleri

ANA FİKİR: Türkiye her köşesinde bir güzelliğe haizdir.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Filmle ilgili görüşlerinizi ifade ediniz.

CEVAP: Film Türkiye’nin güzelliklerini özetlemek gerekirse tanıtıyor. Aynı zamanda Türkiye’deki yaşantı ile ilgili informasyon de vermektedir. Bu nedenle fazla güzel ve yararlı buldum.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Filmde görüntüler ve şiir birbiriyle tutarlı mı?

CEVAP: Tutarlıdır. Şiirde de filmimizde de Türkiye’nin güzelliklerinden bahsetmektedir.

10. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Türkiye’nin tanıtımıyla ilgili filmi izlediniz. Siz de tanıtmak istediğiniz yerle ilgili sunumunuzu yazınız.

CEVAP: SAFRANBOLU EVLERİ

Kültür turizmi kapsamında Safranbolu’yu Devletimizde ve Dünyada ön plana çıkartan en mühim öğe geleneksel Türk mimarisi tarzındaki Safranbolu evleridir. Bu evler bir taraftan kentsel konumlarıyla başka taraftan mimarileriyle dikkate değerlerdir. İlçe merkezinde 18 ve 19. yy. başlarında yapılmış ortalama 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Evler Safranbolu’nun iki ayrı kesiminde grublanmıştır. Birincisi kent diye malum kışlık olarak kullanılan, ikincisi bağlar diye malum ve yazlık olarak kullanılan kesimdir.

11. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Cümlelerde koyu yazılı kelimelerin Türkçe karşılıklarını yazınız.

  • Arkadaşına bay bay diyerek gitti. —–> Hoşça kal
  • Hediyen için fazla mersi. —–> Teşekkür ederim

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Prospektüs nedir? Bilgi edininiz.

CEVAP:Prospektüs, ilaç kutularının içinde, ilaç kullanımı ve üretici şirket ile ilgili informasyon veren kağıda denir. Kelime anlamı tanıtmak, tarife olan prospektüsü, ilacı kullanacak hastalar ilaç ile ilgili detaylı informasyon almak için okurlar. Genel dili bilimsel olan prosektüsün en anlaşılır kısmı, ilacın taraf etkilerinin anlatıldığı yerdir. Aynı zamanda ilacı üreten şirket ile ilgili informasyon almak için de okunması mümkün.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 183-184-185-186-187-188-189. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat