şişli eskort - izmir eskort

>

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 259-260-261. Sayfa Cevapları

cevaplar

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 259-260-261. Sayfa Cevapları

2019-2020 Eğitim Senesi 4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 259, 260, 261 “8. TEMA SANAT” “Tema Değerlendirme Emekleri” Etkinlik Cevapları

TEMA DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

(1, 2, 3, 4 ve 5. soruları metne bakılırsa cevaplayınız.)

1. Çini nedir?

CEVAP: Çini, Osmanlı’dan günümüze kadar gelmiş geleneksel Türk sanatlarındandır.

2. Çini çoğunlukla nerelerde kullanılır?

CEVAP: İç ve dış mimari süslemelerinde çoğunlukla kullanılmıştır.

3. Çini nasıl ne şekilde yapılır?

CEVAP: Seramik hamuruna biçim verildikten sonrasında kurutularak astarlanır. Yüksek derecedeki fırında pişirilen objeler, zımpara ile pürüzsüz hale getirilir. Desen, kömür tozu yardımıyla çini yüzeyine aktarılır, boyanarak renklendirilir. Parlak olması için giz denilen maddeyle kaplanır. Fırında ikinci kez pişirilmesiyle hazır hale gelir.

4. Çini sanatının Osmanlı tarihindeki yeri nedir ?

CEVAP: Camilerin süslemelerinde, köşk ve sarayların dış ve dahil cephelerinde çoğunlukla kullanılan çini sanatı ince detaylarla işlenerek Osmanlı tarihinin en gözde sanat dalı olmuştur.

5. Devletimizde çinicilik bakımından en üst yapıt hangisidir?

CEVAP: Mimar Sinan’ın inşa etmiş olduğu Rüstem Paşa Camii, Osmanlı çiniciliğinin en üst eseri ve en fazla çini kullanılan yapısıdır.

 

6. Cümleleri mana özellikleriyle eşleştiriniz.

(1) Neden-Sonuç —– (2) Benzetme —– (3) Örneklendirme

( 3 ) “Mimaride kullanılan çiniye “Kaşi”; tabak, kase şeklinde çini eşyalara da “Evani” adı verilmiştir.
( 1 ) Osmanlı saraylarında Çin porselenlerinin beğenilmesinden dolayı Türklerin ürettiği “Kaşi’ye ‘Çini’ adı verilmiştir.
( 3 ) Osmanlı tarihinin en gözde sanat dalı olmuştur.
( 3 ) Sinan’ın inşa etmiş olduğu Rüstem Paşa Camii, Osmanlı çiniciliğinin en üst eseri ve en fazla çini kullanılan yapısıdır.
( 2 ) Çinideki lale desenleri tabağı bir sarmaşık şeklinde sarmıştı.

 

7. Cümlelerde yay parantez ( ) içlerine uygun noktalama işaretleri koyunuz.

Orhan Veli ( ( )1914( )1950( ) ) en mühim şairlerimizdendir( . )
Karşıt ( ( )zıt( ) )anlamlı kelimeleri bulduk( . )
Hanife ( ( )Odaya girerek( ) ( ) Kızım ( , ) Hanım kızım( )

 

8. Şiirden hangi çıkarıma ulaşılabilir?

Gökler şeklinde gürledim, yeller şeklinde inledim,
Sular şeklinde çağladım, aktım bir dağ içinde.

a. Karşılaştırma b. Neden-sonuç c. Benzetme d. Örneklendirme

CEVAP: C

 

9. Altı çizili kelimelerden hangisi gerçek anlamda değildir?

a. Eve geç kaldığım için annem bana kırıldı.
b. Dün kaybetmiş olduğu saatini kütüphanede bulmuş.
c. Biraz sonrasında toprak bir yola girdik.
d. Yemekleri elektrikli ocakta pişiriyorlardı.

CEVAP: A

 

10. “Derin” kelimesi cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

a. Derin denizlerde yüzebiliyorum.
b. Öğle saatlerinde derin bir uykuya daldı.
c. Derin vadiler keşfedilmeyi bekliyor.
d. Çorba koymak için derin bir tabak aldık.

CEVAP: B

 

11. Cümlelerin hangisinde terim anlamında kullanılan bir sözcük yoktur?

a. Sahnenin dekoru hazırlanmıştı.
b. Oyun iki perdelikmiş.
c. Elinde minik ölçekli bir Türkiye Haritası vardı.
d. O, benimle konuşunca kalbim yumuşadı.

CEVAP: D

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 251-252-253-254-255-256-257. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat