>

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 60-61-62-63-64-65. Sayfa Cevapları

cevaplar

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 60-61-62-63-64-65. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 60, 61, 62, 63, 64, 65 2. TEMA MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK “Şerife Bacı” Etkinlik Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. ”İstiklâl” kelimesi size ne çağrıştırıyor?

CEVAP: İstiklal kelimesi bağımsızlık, özgürlük kavramlarını çağrıştırıyor.

2. Kurtuluş Savaşı’nda savaşan Şerife Bacı ile ilgili ne biliyorsunuz ki?

CEVAP: Şerife Bacı Kurtuluş Savaşı için ihtiyaç duyulan cephanelerin taşınmasına yardım etmiştir.

 

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metni dinlerken mühim detayları not alınız.

CEVAP: Kurtuluş Savaşı esnasında cephanelerin cephelere taşınması gerekmektedir. Bu nedenle devlet halktan kağnılarını hazırlamasını istemiştir. Eşi topal ve sağır olduğundan kağnının başına Şerife Bacı geçmiştir. Ancak bebeği vardır. Bebeğini yanına alarak yola çıkmıştır. Yolda hava bozmuştur. Kışladan kağnıyı görenler yanına gelmişlerdir. Şerife Bacı havada şehit olmuştur. Bu sebeple yorganla cephaneyi örtmüştür.

 

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten denetim ediniz. Kelimelerle birer tümce kurunuz. Kelimeleri lügat defterinize ekleyiniz.

KAĞNI

Tahminim: Eşyayı hayvanlar yardımıyla götürdüğümüz vasıta.

Anlamı: İki tekerlekli, tekerlekleri tek parça, dingili tekerlekle beraber dönen öküz otomobili.

Cümlem: Kağnılar sıra sıra dizilmişti.

CEPHE

Tahminim: Savaşılan yer.

Anlamı: Üstünde savaşın sürdüğü bölge.

Cümlem: Savaş iki cephede de sürüyordu.

HAN

Tahminim: Yatılan yer.

Anlamı:  Yol üstünde yada kasabalarda yolcuların konaklamalarına yarayan yapı.

Cümlem: Bu yolun sonundaki handa kalabiliriz.

İSTİKBAL

Tahminim: Gelecek.

Anlamı: Gelecek.

Cümlem: İstikbalimizi düşünmemiz gerek.

FEDAKAR

Tahminim: Bazı şeylerden vazgeçen şahıs.

Anlamı: Fedakâr.

Cümlem: Bütün anneler fedakardır.

İSTİKLAL

Tahminim: Bağımsızlık.

Anlamı: Bağımsız olma durumu yada niteliği.

Cümlem: Ülkemizin bağımsızlığı her şeyden mühim.

 

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Soruları metne bakılırsa cevaplayınız.

1. Kastamonu’nun Kurtuluş Savaşı’ndaki önemi nedir?
CEVAP: Kastamonu Kurtuluş Savaşı’nda cephaneye cephe taşımıştır.

2. Kurtuluş Savaşı’nda cephane taşıyan hanımefendileri yolda ne benzer biçimde tehlikeler
bekliyormuş?
CEVAP: Hava şartları fazla kötüymüş.

3. Halime Çavuş, muharebeye katılabilmek için ne yapmıştır?
CEVAP: Erkek kılığına girmiştir.

4. Kastamonu’dan sonrasında İstiklal Yolu’nun en güç aşaması neresidir?
CEVAP: İnebolu.

5. Kurtuluş Savaşı’nda bayanlar ne benzer biçimde fedakârlıklar yapmışlardır?
CEVAP: Kadınlar muharebeye katılmak istemişler ve cephane taşımışlardır.

6. 15 Temmuz gecesi bayanlar ülkemizi korumak için neler yapmışlardır?
CEVAP: O gün bayanlar ülkemizi korumak için sokaklarda olmaktan çekinmemiştir.

 

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

İzlediklerinizle ilgili görüş ve düşüncelerinizi yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Ülkemiz hücum altında olduğunda bir tek erkekler değil bayanlar da bunun için savaşım etmek isterler. Bu sebeple bu yurt hepimizin vatanı. Birlik içinde vatanımızı kurtarabiliriz. Bu metin de bizlere birlik içinde olmamız icap ettiğini ve hanımefendilerin da savaşım edebileceğini göstermektedir.

 

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin konusunu ve anne fikrini belirleyiniz.

KONU: Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık gösteren bayanlar

ANA FİKİR: Ülkemizi kurtarmak için hanım ve erkekler beraber devinim etmelidirler.

 

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Sunum öncesi yapılacak planlama tablosunu doldurunuz. Bu planlamaya bakılırsa sunumunuzu yapınız.

6.etkinlik

 

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Görselleri yorumlayınız.

CEVAP: Atatürk heykelinin yanında bir bayan heykeli vardır. Bu hanım Kurtuluş Savaşı esnasında yardım eden kadınlardan biri olabilir. Ayrıca yandaki resimde kağnı çeken bir bayan vardır. Bu vaziyet hanımefendilerin savaşlara katkısını göstermektedir. Aşağıdaki kent resmi ülkenin kurtuluşunu simgeliyor olabilir. Yandaki madalya da ülkemiz için savaşanlara verilen madalyalardan birisi olabilir.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 53-54-55-56-57-58-59. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat