şişli eskort - izmir eskort

>

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 138-139-140-141-142-143-144-145-146-147. Sayfa Cevapları Koza Yayınları

cevaplar

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 138-139-140-141-142-143-144-145-146-147. Sayfa Cevapları Koza Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 5. Tema DOĞA VE EVREN Sayfa 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147 “Yeşilyurt” Metni Etkinlik Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 138. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK

1. Çevrenizdeki yeşil alanların ve ağaçların korunması için neler yapıyorsunuz?

CEVAP: Çevremdeki yeşil alanları temiz tutuyorum ve otlara basmıyorum. Evimizin yakınındaki ağaçları yaz mevsiminde suluyorum. Ağaçların dallarını koparmıyorum.

2. Sizce ülkemiz yeterince yeşil midir? Neden?

CEVAP: Bence ülkemiz yeterince yeşil değil. Şundan dolayı gördüğüm yeşil alan sayısı fazla azca. Şehrin içinde neredeyse asla ağaç yok. Ağaç olan bölgeler de arasıra yıkılıp yerine yapı yapılıyor.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 143. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Aşağıdaki kelimeler ve sözcük grubu metinde geçmektedir. Numaralandırılmış şekilde anlamları verilen bu kelimeleri bularak bulmacayı çözünüz.

1. Sonradan elde edilmeyip yaratılıştan mevcud kalite.
2. Durumunu düzeltmek, aşamalı bir halde gelişmek, ilerlemek.
3. Karadeniz Bölgesi’nde kemençe ile oynanan halk oyunu.
4. Korkunç, fazla iri ve muhteşem kuvvetli masal yaratığı.
5. Meyve suyu ile şekerli su karıştırılarak meydana getirilen içecek.
6. Bir işin yapılması için harcanan gövde ve baş gücü, zahmet.
7. İnanç, fikir, kanaat.
8. Göğüs.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 143. Sayfa Cevapları

b. Anlamını öğrendiğiniz bu kelimeleri ve sözcük grubunu birer cümlede kullanarak defterinize yazınız.

  • Onun tanrı vergisi bir kabiliyeti vardı.
  • Ülkemizin kalkınması için beraber çalışmalıyız.
  • Düğünlerimizde ne olursa olsun horon da oynarız.
  • Bu masalın kahramanı korkulu görünümlü bir devmiş.
  • Annem bayram için şerbet yapıyor.
  • Emek vermeden başarıya ulaşmış olunmaz.
  • İkimiz de parayı onun almış olduğu kanısındayız.
  • Bu güzel hayvanları bağrımıza bastık.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 144. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metne nazaran sözlü cevaplayınız.

1. Öğretmen, öğrencilere ormanın yararları ile ilgili neler söylüyor?

CEVAP: Avrupa’da öyleki ülkeler vardır ki ormanların yardımıyla varlıklı olup kalkınmışlardır.Ormana verilen emek hiçbir vakit kaybolmaz. İnsana karşılığını en iyi şekilde verir. Ormana bakmayanlar, onu cahilce kesip yok edenler de cezasız kalmaz.

2. Boztepe köyü nasıl ne şekilde bir yermiş?

CEVAP: Yeşilin olmadığı, çorak bir yermiş.

3. Oyundaki köy, sebep çorak bir yer hâline gelmiştir?

CEVAP: Köylüler odunları kesip yakmışlar ve satmışlar. Yeşiller keçiye yedirmişler. Böylece orman yok olmuş ve kaynaklar kurumuş.

4. Metinde Boztepe köyünün hikâyesini kim anlatmaktadır?

CEVAP: Veli Dayı anlatmaktadır.

5. Yeşilyurt köyü seneler sonrasında hangi adı almıştır?

CEVAP: Boztepe Köyü adını almıştır.

6. Öğrenciler köylerini yine eski hâline çevirmek için neler halletmeye karar veriyorlar?

CEVAP: Yamaçlara ağaç dikmeye karar veriyorlar.

7. Öğrencilerin yerinde siz olsaydınız başka neler yapmak isterdiniz?

CEVAP: Köylülere sebep tekrardan ağaçlandırma yapmamız icap ettiğini anlatırdım. Hep beraber çalışmamız icap ettiğini söylerdim.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin konusunu ve anne fikrini yazınız.

Metnin mevzusu: Ormanların yok olması

Metnin anne fikri: Bilgisizlik yeşilin en büyük düşmanıdır.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 145. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin size enteresan gelen bir kısmını sebepleri ile beraber aşağıdaki yazma alana yazınız.

Bana enteresan gelen kısım: Yeşilyurt köyünün isminin Boztepe olarak değiştirilmesi.

İlginç gelme sebepleri: Bir yerin isminin sonradan değiştirilebildiğini bilmiyordum. Bu vaziyet beni şaşırttı.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a. Yanda verilen Erozyonla Savaşım Haftası için yapılmış toplumsal medya duyuru görselini inceleyiniz. Duyurudaki görsel ve yazılarla ilgili fikirlerinizi açıklayınız.

CEVAP: Erozyon bir tabii afettir. Buna engel olmak insanoğlunun elindedir. Şundan dolayı erozyonun hangi şartlarda gerçekleştiği bellidir. Erozyonla savaşım etmek için toprağın yapısını bozmamak gerekir. İnsanların çıkar için toprağın bozulmasına göz yumması yaşamı tehlikeye atar. Erozyonla savaşım etmek mevzusunda her insanın bilinçlendirilmesi gerekir. Bu görsel de güzel bir örnektir.

b. Buna benzer toplumsal medya duyurularıyla daha evvel karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız duyuru üstünde, mevzu ve tarih haricinde nelerin yazılı bulunduğunu açıklayınız.

CEVAP: Karşılaştım. Bu duyurularda duyuru sahibi kurum ve kuruluşun logosu, duyuruyu özetleyen bir fotoğraf ve etkili bir çarpıcı söz yer verilmiştir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 146. Sayfa Cevapları

c. “Yaşam toprakta filizlenir.” cümlesiyle anlatılmak istenen nedir? Tümce, duyurulmak istenen mevzuyla ilgili midir? Siz de ormanın, toprağın, havanın yada suyun önemini özetleyen bir tümce yazınız.

CEVAP: Bu cümleyle toprağın hayat için lüzumlu esas bir etken olduğu anlatılmaktadır. Toprak bizlere barınak, giyecek ve yiyecek sağlar.

  • Ormansız bir dünya yok olmaya mahkumdur.
  • Toprak anne saygı bekler.
  • Temiz hava temiz ciğer anlamına gelir.
  • Su yaşamın deposudur.

ç. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen araştırma sonucunda incelediğiniz afişlerden yola çıkarak ormanın önemini özetleyen bir poster de siz hazırlayınız.
Sınıfta başarıya ulaşmış bulunan afişleri öğretmeninizin rehberliğinde derslik yada okul panosunda sergileyiniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 146. Sayfa Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 147. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Toprağı korumanın en etkili yolu nebat örtüsünü ve ağaçları korumaktır. “Sonraki Derse Hazırlık” çalışmasında yaptığınız araştırmanın neticelerini göz önünde bulundurarak ormanın korunması için çalışan kuruluşların birinde etken olarak vazife yaptığınızı düşününüz. Bu kuruluşun daha etkili olabilmesi için yapılması gerekenleri yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

CEVAP: GÖNÜLLÜNÜN YEŞİL AŞKI

Çalıştığım kuruluşta gönüllü olarak vazife yapıyorum. Şundan dolayı toprağı ve ormanı korumak gönül işidir. Kuruluşumuz halkı çeşitli zamanlarda bilgilendirir ve onlara sebep çevrelerini korumaları icap ettiğini anlatır. Bizim amacımıza ulaşabilmemiz için insanlara informasyon vermemiz kafi değildir. bunun yanı sıra çeşitli ağaçlandırma emekleri da yaparız. Ancak tekrar de çevremiz gerektiği kadar yeşil değil. Bu yüzden daha çok gönüllüye ihtiyacımız var. Bu nedenle insanlara sebep burada çalıştığımı özetleyen kartlar göndermek isterim. Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak için daha fazlasını yapmamız gerekiyor.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Güneş Sisteminde bulunan gezegen ve yıldızlar ile ilgili araştırma yapınız. Araştırma sonucunda edindiğiniz informasyon ve görselleri sınıfa getiriniz.

CEVAP: Güneş sistemi; Güneş adını vermiş olduğumuz bir yıldız , bu yıldızın çevresindeki belirli yörüngelerde bulunan 8 gezegen ve fazla sayıda minik gök cisminden oluşmaktadır. Güneş Sisteminde yer edinen gezegenlerin adları sırayla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dur. Bunların haricinde bir de Plüton vardır. Ancak, Uluslararası Gökbilim Birliği Plüton’un gezegen sınıfından çıkarılarak “cüce gezegen” sınıfına konulduğunu açıklamıştır. Evrende sayısız yıldız olduğu tahmin edilmektedir.

gezegenler


Etiket: 4 derslik türkçe ders kitabı sayfa 144

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 133-134-135-136. Sayfa Cevapları Koza Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat