İMSAK'A 06:48
Size gore bir ülkeyi yöneten şahıs hangi özelliklere haiz olmalıdır?
CEVAP: Disiplinli, ileri görüşlü, çalışkan, dürüst, milletini seven, mantıklı birisi olmalıdır.
Tartışmalı bir mevzuda haklılığınızı kanıtlamak için hangi yollara başvurur, kimlerden yardım istersiniz?
CEVAP: Konu ile ilgili fazla şey öğrenirim ve bildiklerimi nereden öğrendiğim mevzusunda güvenilir kaynaklar gösteririm. Fazla bilgili araştırmacılardan, bilginlerden, yazarlardan alıntılar yaparım. Bilimsel verilerden faydalanırım.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 63. Sayfa Cevapları
1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Aşağıda karışık olarak verilen harflerden okuduğunuz metinde geçen anlamlı kelimeler oluşturunuz. Oluşturduğunuz kelimeleri ilgili anlamın altına örnekte olduğu şeklinde yazınız.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 64. Sayfa Cevapları
2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Aşağıdaki soruları metne gore cevaplayınız.
Atatürk arkadaşıyla nerede karşılaşıyor?
CEVAP: Balıkesir gezisinde karşılaşıyor.
Arkadaşı, Atatürk’e hangi sorunundan bahsediyor?
CEVAP: Yüzde yüz haklı olduğu bir davada mahkemenin kendisini suçlu bulduğundan bahsediyor.
Atatürk, kimden arkadaşının problemininin çözümü için muavin olmasını istiyor?
CEVAP: Geziye beraber çıkmış olduğu genç bir adalet sarayı müfettişinden muavin olmasını istiyor.
Genç adalet sarayı müfettişi Atatürk’e nasıl ne şekilde bir yanıt veriyor?
CEVAP: Kararın kurallara uygun bulunduğunu, kanuni bir değişim olamayacağını söylüyor.
Atatürk arkadaşının davasına nasıl ne şekilde katkıda bulunuyor?
CEVAP: Arkadaşının mahkemesine şahit olarak katılacağını söylüyor.
Metinden hareketle Atatürk’ün “hak”e bakışı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
CEVAP: Atatürk, adaletin doğru işlemesine fazla ehemmiyet vermektedir. Bir ilgili kişinin haksız yere ceza çekmemesi için elinden gelen çabayı göstermiştir. Adaletin yasalara ve kurallara uygun emek vermesi için uğraşmıştır.
3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Okuduğunuz metinle ilgili üç sual yazıp bu tarz şeyleri cevaplayınız.
1. Soru: Atatürk karşılaşmış olduğu arkadaşını nereden tanımaktadır?
Cevap: Arkadaşını Kurtuluş Savaşı’ndan tanımaktadır.
2. Soru: Genç adalet sarayı müfettişinin mevzuda direnmesi doğru mudur?
Cevap: Doğrudur. Bu sebeple insan ne olursa olsun hakikatı söylemeli ve savunmalıdır.
3. Soru: Bir davada tanığın önemi nedir?
Cevap: Tanık vakası gözleriyle görmüş kişidir. Bu nedenle onların bildikleri mahkemenin neticelenmesi için fazla önemlidir.
4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Sizce Atatürk arkadaşına yardım ederken neler hissetmiş olabilir? Siz arkadaşlarınıza yardım ederken neler hissediyorsunuz? Aşağıdaki yazma alanına yazınız.
CEVAP: Birine yardım ettiğimde hem iyilik yapmanın huzurunu yaşarım, hem de birinin sıkıntısı çözüldüğü için sevinirim. Yardımlaşma her iki tarafı da mutlu eder. Yardım ettiğimiz insanoğlu da güç günlerimizde bizlere yardım eder. Bu yüzden dostlarımla yardımlaşmayı fazla severim. Atatürk de arkadaşına yardım etmiş olduğu ve adaletin doğru çalışmasına neden olduğundan sevinmiştir.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 65. Sayfa Cevapları
5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
a. “Beni de Tanık Olarak Göster! ’’ metninden alınan aşağıdaki paragrafı okuyun. Paragraftaki noktalama işaretlerine dikkat ediniz.
b. Aşağıdaki paragrafta ( ) içine uygun noktalama işaretlerini yazınız.
CEVAP: Caner evden çıkarak okula doğru yürümeye başladı. Biraz gittikten sonrasında kolundaki saate baktı ( . ) Saat 7 ( ‘ ) yi çeyrek geçiyordu ( . ) Kendi kendine ( “ ) Biraz hızlansam iyi olacak. ( “ ) diye söylendi ( . ) Adımlarını hızlandırdı ( . ) Okulun tarafındaki kırtasiyeye varınca Ah( – ) met ( ‘ ) i görmüş oldu ( . ) Ahmet iyi bir çocuktu lakin sık sık okula geç kalıyordu. Acaba Ahmet ( , ) ( “ ) Erken kalkan yol alır. ( “ ) atasözünü biliyor muydu ( ? )
6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
Okuduğunuz metnin başlığını aşağıdaki noktalı alana yazınız. Sizce, başlık metin için uygun mu? Siz yazarın yerinde olsaydınız metne hangi başlığı koyardınız? Seçtiğiniz başlığı ve bu başlığı seçme nedeninizi yazınız.
Metnin başlığı: “Beni De Tanık Olarak Göster!” Başlık metin için uygundur.
Seçtiğim başlık ve seçme nedenim: “Doğru Adalet” başlığını seçtim. Bu sebeple metinde Atatürk’ün adalete bakışı anlatılmaktadır. Adaletin yanlış kararının düzeltilmesini istemektedir.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 66. Sayfa Cevapları
7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ
a. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen araştırmada aldığınız notlara bakarak Atatürk’ün kişilik özelliklerini uygun bölgelere yazınız. Ardından kendi kişilik özelliklerinizi de yazınız.
Atatürk’ün kişilik özellikleri: İleri görüşlü, sabırlı, disiplinli, idealist, yaratıcı fikirli, açık sözlü, mantıklı, çalışkan
Benim kişilik özelliklerim: Yaratıcı fikirli, açık sözlü, tembel, disiplinsiz.
Benzerliklerimiz ve farklılıklarımız: Yaratıcı fikirli ve açık sözlü olmamız benzemektedir. Atatürk çalışkan ve disiplinli biridir; sadece ben disiplinsiz ve tembel biriyim.
b. Size gore iyi bir liderin taşıması ihtiyaç duyulan kişilik özelliklerini yazınız.
CEVAP: İyi bir önder ileri görüşlü olmalıdır. İleride yaşanabilecek gelişmeler mevzusunda düşünce sahibi olmalıdır. Halkına karşı dürüst ve açık sözlü olmalıdır. Yaratıcı fikirleri olmalıdır. Herkesin aklına gelemeyecek düşünceleri ve sorunları çözebilecek ergonomik bir zekası olmalıdır. Vatanını ve milletini sevmeli, onların iyiliği için çalışmalıdır. Öğrenmeye açık olmalı, her vakit araştırmalıdır.
c. Atatürk’le benzeşen yönlerinizi, örnekler vererek arkadaşlarınıza açıklayınız.
CEVAP: Atatürk ile açık sözlü olmamız benziyor. O da düşüncelerini çekinmeden başkalarıyla paylaşırdı, ben de paylaşıyorum. Atatürk ile yaratıcı fikirli olmamız benziyor. O bu hususi durumunu savaşlarda ve inkılaplarda kullanmıştır. Ben ise günlük yaşamda ödevlerime farklılıklar ilave ederek kullanıyorum.
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Güvenilir kaynaklardan yararlanarak Atatürk’ün öğrencilik yaşamı ile ilgili araştırma yapınız. Bunun için http://www.ata.tsk.tr sitesinde yer edinen bilgilerden de yararlanabilirsiniz.
CEVAP: Mustafa Kemal, annesinin ısrarı sonucu evvel Mahalle Mektebine başlamış, kısa bir süre sonrasında da Şemsi Efendi’nin yeni metotlarla eğitim öğretim yapmış olduğu özel okula devam etti. Asker olmasını istemeyen annesine haber vermeden Selanik Askerî Rüştiyesinin imtihanlarına girerek başarı göstermiş oldu. Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesini dördüncü olarak bitirdikten sonrasında Manastır Askerî İdadisine girdi. İdadiden de ikinci olarak mezun oldu ve İstanbul’a Harp Okulu’na gitti. 3 senelik Harbiye öğrenimini Teğmen rütbesiyle tamamladı ve Harp Akademisi’ne devam etti. Buradan da Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 54-55-56-57-58-59-60. Sayfa Cevapları Koza Yayınları