>

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 96-97-98-99-100. Sayfa Cevapları Koza Yayınları

cevaplar

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 96-97-98-99-100. Sayfa Cevapları Koza Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 3. Tema ERDEMLER Sayfa 96, 97, 98, 99, 100 “Beş Kuruşun Ağırlığı” Dinleme Metni Etkinlik Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 96. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK

Daha evvel “Keşke öyleki davranmasaydım.” dediğiniz vakalar yaşadınız mı? Bu benzer biçimde vakalar karşısında kendinizi nasıl ne şekilde hissettiniz?

CEVAP: Bu şekilde vakalar yaşadım. Bir şey yaptığımda ve sonrasında yaptığım şeyi düşündüğümde pişmanlık hissettiğim oldu. Bu durumda kendimi fazla mutsuz hissettim ve zamanı geriye almak istedim.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 97. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinleyeceğiniz “Beş Kuruşun Ağırlığı” metninden alınan aşağıdaki paragrafı okuyarak metnin içinde ne olduğu ile ilgili tahminlerde bulununuz. Tahminlerinizi aşağıdaki yazma alanına yazınız. Metni dinledikten sonrasında tahminlerinizin doğru olup olmadığını değerlendiriniz. Metni dinleme sürecinizi aşağıdaki ölçütlere gore değerlendiriniz.

“Balaz Amca isminde zengin bir akrabamız vardı. Altın cep saatinin bağlı olduğu uzun zincirin ucunda, artık iyice aşınmış, bakırdan beş kuruşluk bir metal para takılıydı. Zarif ve kıymetli altın saatinin ucunda bu bayağı parayı acaba sebep taşırdı? Bunu hep merak ederdik. Bu, çocukluğumuzun en mühim fakat bir türlü de cevap bulamadığımız sorularından biriydi.”

Tahminlerim: Balaz Amca bu parayı ona fazla sevilmiş olduğu bir dostu verdiği için taşıyor olabilir. Çocuklar ona parayla ilgili sual sorduğunda onları etrafına toplayıp parayı çocukken birinin ona verdiğini anlatmış olabilir.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metni dinleme sürecinizi aşağıdaki ölçütlere gore değerlendiriniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 97. Sayfa Cevapları

“Hayır” cevaplarınız için yapmanız ihtiyaç duyulan emekler mevzusunda öğretmeninizin yönlendirmesine başvurunuz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 98. Sayfa Cevapları

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin mevzusu olan ifadeyi işaretleyiniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 98. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Beş Kuruşun Ağırlığı” metninin anne fikrini en iyi yansıtan atasözünü işaretleyiniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 98. Sayfa Cevapları

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metni bir kez daha dikkatlice dinledikten sonrasında aşağıdaki ifadeleri okuyun. Metinde olayların oluş sırasını dikkate alarak ifadeleri numaralandırınız.

[ 3 ] “Bir gün babam, eve koca bir mendile sardığı bir sürü bozuk para getirdi.”
[ 6 ] “Bu beş kuruşu, yaşamım süresince vicdanımı sızlatan bu parayı ben bu şekilde elde ettim.”
[ 4 ] “Bir sürü insan bir şeyler almak için bakkalda kuyrukta bekliyordu.”
[ 5 ] “Elimdeki beş kuruşu, bu ağırlığı dayanılmaz hâle gelen parayı gözyaşları içinde fakat hiçbir şey söylemeden, usulca babamın avucuna bıraktım.”
[ 1 ] “Balaz Amca, fazla samimi ve sıcak bir sesle biz evlatları yanına çağırdı.”
[ 2 ] “Hiç eğer olmazsa bir kez, yaşamım süresince yalnızca bir kez tek bir kuruşum olsun arzu ederdim.”

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 99. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıda verilen kelimelerin anlamlarını görsellerden hareketle tahmin ederek noktalı bölgelere yazınız. Tahminlerinizin doğru olup olmadığını sözlükten denetim ediniz.

CEVAP: Kelimelerin anlamını kendiniz tahmin etmelisiniz. Aşağıda kelimelerin lügat anlamları yer almıştır.

Varlıklı: Zengin.

Kese: Cepte taşınan, içine para, tütün vb. konulmuş olan, kumaştan yada örgüden minik poşet.

Çakı: Açılıp kapanan bir yada birkaç ağızlı minik cep bıçağı.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Balaz Amca’nın cep saatinin bağlı olduğu zincirin ucunda ne takılıdır?

CEVAP: Zincirin ucunda iyice aşınmış bakırdan 5 kuruşluk bir metal para takılıdır.

2. Balaz Amca beş kuruşun hikâyesini ne vakit anlatmaya başlıyor?

CEVAP: Bir yaz gecesi anlatmaya başlıyor.

3. Balaz Amca’nın çocukluğunda ailesinin ekonomik durumu nasıldır?

CEVAP: Balaz Amca’nın çocukluğunda ailesi yoksuldu. Babası marangozdu. On kardeş oldukları için zorlanıyorlardı.

4. Balaz Amca, babasının getirmiş olduğu paralarla neler yapıyor?

CEVAP: Balaz Amca, paralarla oyunlar oynuyor.

5. Balaz Amca, nihayet beş kuruşu sebep torbaya koymuyor?

CEVAP: Balaz Amca nihayet beş kuruşun onu varlıklı edeceğini, hayallerinin gerçek olacağını düşünüyor.

6. Balaz Amca, beş kuruşla ne yapmak istiyor?

CEVAP: Balaz Amca beş kuruşla bakkaldan istediği şeyleri almak istiyor.

7. Balaz Amca, beş kuruşu sebep babasına sona veriyor?

CEVAP: Parayı habersiz almasının sonucunda pişmanlık duygusuyla para ağırlaşıyor ve babasına sona veriyor.

8. Balaz Amca’nın beş kuruşu babasına sona vermekle doğru bir davranış sergilediğini söyleyebilir misiniz? Neden?

CEVAP: Doğru bir davranış sergilemiştir. Bu sebeple parayı habersiz almıştı ve eğer harcasaydı pişmanlığı sona ermeyecekti.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları 100. Sayfa Cevapları

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında hazırlamış olduğunuz çalışmanın yazılı olduğu kâğıtları, yazdıklarınızı arkadaşlarınıza göstermeden katlayarak öğretmen masasının üstüne koyunuz. Öğretmeninizin rehberliğinde tahtaya çıkarak kâğıtlardan birini rastgele seçip okuyun. Okumanızın arkasından vaka ile alakalı düşüncelerinizi, bu vaziyet karşısındaki duygularınızı ve nasıl ne şekilde davranacağınızı söyleyiniz. Konuşmalarınız esnasında yaşanmış olan olayın sınıftaki bir arkadaşınızın ailesinin başından geçtiğini unutmayınız. Bunun için konuşmalarınızda nezaket kurallarına dikkat ederek kendinizi vakası yaşayan ilgili kişinin yerine koyunuz.

CEVAP: Anı Örneği

Halam lisedeyken derslerinde fazla başarılıymış. Öğretmenleri ona tıp okuması icap ettiğini söylüyormuş. Halam da tıp okumayı hakikaten istiyormuş. Üniversite sınavına bir ay kala birkaç arkadaşı ile beraber Amerika’ya gitmeye karar vermişler. Burada birazcık gezecek ve lisan öğreneceklermiş. Ailesi ona gitmemesini zira imtihan gününü kaçırabileceği söylemiş. Halam gitmiş ve bir ay süresince orada kalmış. Tayyare biletini sınavdan bigün önceye almışlar. Hesaplarına gore sınavdan iki saat evvel Türkiye’de olacakmış. Ancak sisten dolayı tayyare vaktinden dört saat sonrasında kalkmış. Halam da sınava girememiş ve bu üzüntüsü onun üniversite okumak istememesine sebep olmuş. Şu anda buna pişman bulunduğunu, ailesini dinlemesi icap ettiğini söylüyor.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

İçinde aşağıdaki atasözlerinden minimum birinin geçmiş olduğu “yalan” temalı bir hikâye yazınız. Hikâyenizde hayalî unsurlara da yer veriniz.

Yalancının mumu, yatsıya kadar yanar.
Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış.
Ardıcın közü olmaz, yalancının sözü olmaz.

CEVAP: Seçilen atasözü -> Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış.

YALANDAN EĞLENCE

Bir köyde bir grup çocuk kimsenin olmadığı bir arazide oyun oynamaya giderdi. Bir gün artık oynayacak oyun kalmadı ve büyüklerine latife yapmak istediler. İçlerinden birisi koşarak köy kahvesine geldi ve “Çeşmenin başlangıcında bir büyücü var, kazanında iksir yapıyor.” diye bağırıp yardım istedi. Birkaç erişkin koşup geldi. Çeşmenin etrafına baktılar. Bunu gören çocuklar gülüp eğlendiler. O vakit evlatların yalan söylemiş olduğu anlaşıldı.

Bir gün tekrar hep beraber arazilerinde oynuyorlardı. Yanlarında da köyün çobanının köpeği vardı. Evlatların yanındayken hayvan inleyip ağlamaya başladı. Çocuklar hastalanan hayvanı bu şekilde görünce korkup birini bulma umuduyla köy meydanına gittiler. “Çoban köpeği hastalığa yakalandı, birisi çobanı çağırsın. Köpek ölecek, bizimle gelin de bakalım!” dedilerse de kimse onları dinlemedi. Çocuklar kimseyi getiremeyince yine döndüler. Araziye vardıklarında zavallı hayvan soluk almıyordu. Akşam çoban gelip köpeğini gömmeye götürdü. Çocuklar ondan özür dilediler. Çoban da dedi ki:

— Hayvancağız fazla yaşlıydı, onun için üzülmeyin. Ancak kimse sizi niye ciddiye almadı, bunu düşünün. Daha evvel insanları kandırıp eğlendiniz. Şimdi de hakikaten ihtiyacınız olduğunda kimse ilgilenmedi. “Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış” diye boşa dememişler. Bir kez yalanı ortaya çıkanı kimse dinlemez.

Yazınızı gözden geçirerek imla ve noktalama yanlışlarınız var ise bu tarz şeyleri düzeltiniz. Hikâyenizi arkadaşlarınıza okuyun. Öğretmeninizin yönlendirmesiyle hikâyenizi derslik panosunda sergileyebilirsiniz

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 91-92-93-94-95. Sayfa Cevapları Koza Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat