şişli eskort - izmir eskort

>

5. Sınıf Anadol Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 149-150-151-152. Sayfa Cevapları

cevaplar

5. Sınıf Anadol Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 149-150-151-152. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 149, 150, 151, 152 “ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI” Etkinlik Cevap Anahtarı

149. Sayfa

A. Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış bulunduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.

1. (Y) Kırklareli, Nevkent, Hakkâri, Ardahan, Gümüşhane ve Sinop sanayinin geliştiği şehirlere örnektir.
2. (D) İklimin ılıman, yeryüzü şekillerinin yalın ve su kaynaklarının bolca olduğu bölgeler tarımsal faaliyetler için uygundur.
3. (D) Şehirlerde kültürel etkinlikler insanların toplumsal hayatlarının bir parçası hâline gelmiştir.
4. (Y) Giyim mağazasına giderek satın aldığımız kazak ve pantolon benzer biçimde ürünlerin giyilmesi üretim faaliyetine örnektir.
5. (D) Öz itimatı yüksek olan kişiler yeni iş fikirleri geliştirebilir.
6. (Y) Bilinçli bir tüketici yalnızca alışveriş esnasında tüketici haklarına bakılırsa devinim eder.
7. (D) Bir iş edinen ve bu meslekte çalışan kişiler diyar ekonomisine katkıda bulunurlar.

B. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları, kutucuklarda verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. İfadelere uygun ekler getirebilirsiniz.
dağıtım
iş birliği
üretim
gezim
tüketim
nihayet kullanma
hizmet

TSE

1. Eğitim, sıhhat, ulaşım ve bankacılık benzer biçimde etkinlik alanları HİZMET sektörü içinde yer alır.
2. TURİZM faaliyeti yardımıyla insanoğlu tarihî ve tabii güzellikleri tanır, eğlenir ve dinlenirler.
3. Fabrikalarda üretilen ürünlerin çeşitli araçlarla DAĞITIM yapılır ve tüketicilere ulaştırılması sağlanır.
4. İnsanlar marketten zeytinyağı satın alıp yemeklerde kullanırsa TÜKETİM faaliyeti yapar.
5. Bir mal üretirken İŞ BİRLİĞİ yapmak önemlidir.
6. Ambalajlı besin ürünlerini satın alırke ÜRETİM ve SON KULLANMA tarihlerine bakmalıyız.
7. TSE damgası, ürünlerin devletin koyduğu kurallara uygun olarak üretildiğini gösterir.
8. İnsanların geçimlerini sağlamak için devamlı olarak yaptıkları işe MESLEK denir.

150. Sayfa

Aşağıda verilen ekonomik faaliyetlerin, insanların toplumsal hayatlarına etkilerini kutucuklara yazınız.

TARIM: Tarladaki işleri bir şahıs tek başına yapamayacağı için başkalarından yardım almak durumunda kalır. Bu vaziyet toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı kuvvetlendirir.

SANAYİ VE TİCARET: Sanayinin çevre kirliliğini menfi etkilemesi insanların sıhhat kurumlarına daha çok gitmesine sebep olur. Ticaret de alış veriş yapma oranını arttırır ve insanların daha çok yazışma kurmasına sebep olur.

ORMANCILIK: Bu işle uğraşan kişiler ahşap eşyaları daha çok tercih eder ve çevresini ağaçlandırma isteği duyar.

HAYVANCILIK: Hayvanlarla ilgilenmek için belirli bir vakit olmaması ilgili kişinin zamanını planlayamamasına sebep olur. Başka insanlarla sosyalleşmek için daha azca zamanı olur.

TURİZM: Çeşitli bölgelerden insanların bir arada bulunması iletişimi ve kültürlenmeyi arttırır.

MADENCİLİK: İnsanların düşünerek ve önlemli olarak yaşamalarına sebep olabilir.

Aşağıda üretim aşaması verilen ürünlerin, tüketim aşamasında kullanım şekillerini araştırarak karşılarına yazınız. Örneği inceleyiniz.

Buğday

Tüketim aşaması: Ekmek, makarna, börek

Süt

Tüketim aşaması: Peynir, yoğurt, ayran.

Pamuk

Tüketim aşaması: Elbise, iplik, yorgan.

Domates

Tüketim aşaması: Sebze, aş, salça.

151. Sayfa

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Doğu Karadeniz ve Erzurum-Kars yöresinde ekonomik etkinlik olarak büyükbaş mera hayvancılığı gelişme göstermiştir.
Bu durumun ortaya çıkmasını elde eden coğrafi özellik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yeryüzü şekillerinin yalın ve düz olması
B) Yaz yağışlarının çok olması
C) Sıcaklığın yazları fazla yüksek olması
D) Toprağın verimli olması

Cevap: B

2. Yeryüzü şekillerinin yalın, iklim koşullarının uygun ve ulaşım ağının gelişmiş olduğu bölgeler endüstri tesisi oluşturmak için daha uygundur.
Buna bakılırsa aşağıda verilen illerimizden hangisinde endüstri faaliyetleri daha azca gelişmiştir?
A) Gaziantep B) İstanbul C) Kayseri D) Şırnak

Cevap: D

3. Kâğıt, kereste ve mobilya fabrikalarının bulunmuş olduğu yer ve çevresinde toplumsal yaşam vakit içinde değişebilir.
Bu durumun gerçekleşmesini elde eden ekonomik etkinlik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hayvancılık B) Madencilik C) Ormancılık D) Tarım

Cevap: C

4. Vatanımızda ziraat faaliyetlerinin yoğunlaştığı yerlerde aşağıda verilen mesleklerden hangisine daha çok gereksinim duyulur?
A) Maden mühendisliği
B) Makine mühendisliği
C) Veterinerlik
D) Ziraat mühendisliği

Cevap: D

5. Ekonomik faaliyetler insanların toplumsal yaşamlarını etkilemektedir. Bir çevrede meydana getirilen ekonomik faaliyetler değiştiğinde insanların toplumsal yaşamlarında da değişimler gözlenir.
• İnsanların kazandıkları para ile ev satın alması
• İnsanların çocuklarıyla beraber beyaz perde ve tiyatro benzer biçimde kültürel etkinliklere daha çok iştirak etmesi
• İnsanların esas besin gereksinimlerini satın alması
• İnsanların gezim faaliyeti için bütçe ayırması
Yukarıda verilenlerden durumlardan kaç tanesi ekonomik faaliyetler sonucu insanların toplumsal yaşamlarının değişmesine örnektir?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Cevap: C

6. Aşağıda verilenlerden hangisi girişimcilerin özellikleri içinde yer almaz?
A) Hayal güçleri geniştir.
B) Öz güvenleri yetersizdir.
C) Rasat kabiliyetleri gelişmiştir.
D) Yeniliklere açıktır.

Cevap: B

152. Sayfa

ÜRETİM – DAĞITIM – TÜKETİM
Kullandığımız esas ürünler yukarıdaki aşamalardan geçmektedir.
Aşağıda verilenlerden hangisi ürünlerin tüketim aşamasında karşılaştığımız durumlara örnektir?
A) Acıkan bir insanoğlunun beslenmesi
B) Buğdayın tarlaya ekilmesi
C) Doğal su kaynaklarının şişelere doldurulması
D) Bisküvi ve salçanın kamyonla markete taşınması

Cevap: A

8. Alışverişe çıkmadan evvel gereksinim listesini hazırlayan ve alacağı ürünlerin kalitesine dikkat eden bir şahıs için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Bilinçli bir tüketicidir.
B) Alışveriş için plan yapmaz.
C) Ürünleri alırken seçici davranmaz.
D) Aile bütçesini aşacak şekilde alışveriş yapar.

Cevap: A

9. Aşağıdakilerden hangisi bilgili bir tüketicinin yapması ihtiyaç duyulan bir davranış değildir?
A) Garanti belgesini onaylatır.
B) Alışverişten sonrasında fiş alır.
C) Ürünlerin nihayet kullanma tarihini denetim eder.
D) Ambalajı yırtık olan ürünleri satın alır.

Cevap: D

10. • Bir elin nesi var, iki elin sesi var.
• Birlikten güç doğar.
• Yalnız taş, duvar olmaz.
Yukarıda verilen atasözlerimizle aşağıdakilerden hangisinin önemi vurgulanmaktadır?
A) Araştırma yapmanın
B) Cömertliğin
C) İş birliğinin
D) Tüketimin

Cevap: C

E- Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Yaşadığınız yerin ve çevresinin ekonomik faaliyetleri nedir?

Cevap: Tarım, gezim, balıkçılık, hayvancılık, endüstri, hizmet sektörü, tecim.

2. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerine ilgili olarak gelişen meslekler nedir?

Cevap: Ziraat mühendisliği, veterinerlik.

3. Bir yerde madencilik faaliyetinin yapılması o çevrede yaşayan insanların toplumsal hayatlarını nasıl ne şekilde değiştirir?

Cevap: O bölgede insanların artmasına ve ev satışlarının da artmasına sebep olur, artan nüfus ile çeşitli etkinliklerin yapılması da artar.Spor, beyaz perde ve sanatta artış olur.

4. Teknolojinin gelişmesi ve ulaşım imkânlarının çeşitlenmesi ürünlerin dağıtımını nasıl ne şekilde etkilemiştir?

Cevap: Ürünlerin bayatlamadan ve süratli şekilde dağıtılmasını sağlar.

5. Üretim, dağıtım ve tüketime dayalı yeni fikirler geliştirirken iş birliği yapmanın önemi nedir?

Cevap: İş birliği yapmak zorlukların aşılmasında ve yeni fikirlerin ortaya çıkmasında ehemmiyet kazanır.

6. Bilinçli bir tüketici olarak haklarımızı kullanmak niçin önemlidir?

Cevap: İnsanların tüketici haklarını kullanımı ziyan etmesini önler, sıhhatli kalmasını sağlar, ekonomik tutum elde eder.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Anadol Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 144-145-146-147-148. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat