şişli eskort - izmir eskort

>

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 121-122-123-124. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 121-122-123-124. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 5. Birim ÇEVREMİZDE DİNİN İZLERİ Sayfa 121, 122, 123, 124 “Ünitemizi Değerlendirelim” ve “Bulalım” Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 121. Sayfa Cevapları

ÜNİTEMİZİ DEĞERLENDİRELİM

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Mimari yapılarımızdan olan camilerin bölümlerini özetlemek gerekirse yazınız.

CEVAP: Camilerin kubbe, minare, şerefe, mihrap, minber, vaaz kürsüsü ve şadırvan benzer biçimde bölümleri bulunur. Bunlardan kubbe, minare, şerefe ve şadırvan caminin dış bölümlerindendir.

2. Dinî musiki türlerine üç misal veriniz.

CEVAP: Mevlit, gazel, kaside.

3. Toplumsal yaşantınızda dinin tesirini gördüğünüz örf ve adetlerden örnekler veriniz.

CEVAP: Müslümanlar, adam evlatların sünnet edilmesi sonrasında bir sünnet düğünü düzenleyerek hem eğlenir hem de evlatların hayatında mühim bir dinî mesuliyet yerine getirmiş olurlar.Dinin etkisiyle ortaya çıkan mühim geleneklerden biri de Muharrem ayında aşure dağıtılmasıdır.

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Ömer babasıyla Cuma namazına gitmiştir. Caminin içinde yer olmadığı için caminin bahçesinde namazını kılmıştır.

Hutbeyi dinlerken caminin kısımlarını inceleyen Ömer’in, caminin hangi bölümünü görmesi mümkün değildir?

A) Minare B) Kubbe C) Minber D) Şadırvan

CEVAP: C

2. Osmanlılar döneminde Mimar Sinan tarafınca meydana getirilen bazı camiler günümüzde hâlâ hizmet vermekte ve mimari yapısıyla insanları fanatik bırakmaktadır.

Aşağıdakilerden hangisi Mimar Sinan’ın yapmış olduğu camilerden biridir?

A) Alaaddin Cami B) Selimiye Cami
C) Sultanahmet Cami D) Ortaköy Cami

CEVAP: B

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 122. Sayfa Cevapları

3. İslam dininde temizliğe ve sadakaya verilen ehemmiyet dolayısıyla ortaya çıkan mimari yapılar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Köprü, medrese B) Cami, imarethane
C) Çeşme, şadırvan D) Türbe, şifahane

CEVAP: C

4. Aşağıdakilerden hangisi İslam dininin mimarimizdeki etkilerinden biridir?

A) Bayram ziyaretleri yapmak
B) Yeni doğan bebeğin kulağına ezan okumak
C) Aşure pişirip her insana dağıtmak
D) Cemaatle namaz için büyük camiler yapmak

CEVAP: D

5. “Namaz, sevap, günah, ahiret, tesbih…” benzer biçimde kelimeler, İslam Dininin etkisiyle ………………..yerleşmiş dinî kelimelerdir.”

Yukarıdaki cümlede yer edinen boşluğa aşağıdaki kelimelerden hangisi yazılmalıdır?

A) Mimarimize B) Dilimize
C) Edebiyatımıza D) Geleneklerimize

CEVAP: B

6. Hz. Süleyman (a.s.) ile ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Kendisine kuşlarla ve karıncalarla konuşma kabiliyeti verilmiştir.
B) Rüzgârın emrine verildiği peygamberdir.
C) Başına gelen hastalığa sabretmesiyle tanınan peygamberdir.
D) Atlar ona sevdirilmiş ve o da bizzat atlarla ilgilenmiştir.

CEVAP: C

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 123. Sayfa Cevapları

7. Edebiyatımızda dinin etkisiyle oluşan yazınsal eserlerin başlangıcında Allah’ın (c.c.) varlığı ve birliğinin mevzu edilmiş olduğu ……….. ler gelir. Allah’a (c.c.) yalvarıp yakarma ve yakarma etmeyi içeren ………… lar da edebiyatımızda dinin izlerini göstermektedir. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve saygının şiirsel olarak anlatıldığı eserler ise …………. olarak adlandırılmaktadır.

Yukarıda boş bırakılan bölgelere aşağıdaki kelimelerden hangisi gelmez?

A) Tevhid B) Münacaat C) Naat D) Ezan

CEVAP: D

8. Edebiyatımızda dinin izlerini taşıyan en mühim eserler ve yazarlarından örnekler verilmiştir. Eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Mevlana Celaleddin Rumi-Mesnevi
B) Yunus Emre-Divan
C) Süleyman Çelebi-Mevlid
D) Yunus Emre-Mesnevi

CEVAP: D

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölgeleri verilen kelimelerden uygun olanlarla doldurunuz.

(Kubbe, minare, minber, mihrap, vaaz kürsüsü, şadırvan, şerefe)

1. Cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, üstü kubbeli yada açık olan abdest alma yerine………şadırvan………..denir.
2. Cuma ve bayram namazlarında hutbe okumak için çıkılan merdivenli, yüksekçe yere ……………minber…………denir.
3. Kâbe yönünü gösteren ve imamın cemaate namaz kıldırırken durduğu yere …………mihrap……….denir.
4. Camide vaaz verip cemaati dini mevzularda aydınlatan ilgili kişinin oturmuş olduğu yüksekçe yere …………vaaz kürsüsü………denir.
5. Müezzinin ezan okumuş olduğu, sala verdiği, şerefesi olan, yüksek ve ince yapıya ……………minare………..denir.
6. Yarım küre biçiminde olan ve caminin üzerini örten yapıya ………Kubbe………denir.
7. Minarenin etrafını çepeçevre dolaşan, müezzinin çıkarak ezan okumuş olduğu, kenarları korkuluklu bölüme ……….şerefe………. denir.

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 124. Sayfa Cevapları

BULALIM

Bir numaralı kutudan başlayarak samimi dışa doğru soruları cevaplayarak bulmacayı çözünüz.

1-3) Toplumların mimarilerini, edebiyatlarını, musikilerini, örf-adetlerini etkileyen inanç ve yakarma sistemi. → DİN
4-9) Mimarlıkla ilgili, mimarlığa ilişkin. →MİMARİ
10-17) İnsanların his ve düşüncelerini lisan vesilesiyle işlemesi ve eserler ortaya koyması. → EDEBİYAT
18-23) Duygu ve düşüncelerin notalara dökülmüş şekli. → MUSİKİ
24-26) Toplumların günlük yaşamlarını düzenlemek ve fizyolojik gereksinimlerini karşılamak suretiyle oluşturdukları yazıya geçirilmemiş kurallar. → ÖRF 
27-30) Müslümanların yakarma ve toplanma yeri. → CAMİ
31-34) Namaza davet için okunan cümleler bütünü. → EZAN
35-41) Dinî ilimlerin yanında fen bilimlerinin de okutulmuş olduğu ve dinin izlerini taşıyan mimari yapılar. → MEDRESE

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 117-118-119-120. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat