İMSAK'A 06:47
5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 68. Sayfa Cevapları
– Ailenizle beraber aş yerken nelere dikkat edersiniz?
CEVAP: Ailemle beraber aş yerken büyüklerimden evvel yemeye başlamamaya, yemeye Besmele ile başlamaya ve insanları rahatsız etmeden yemeye dikkat ederim.
DEĞERLENDİRELİM
Ebû Hüreyre (r.a.) şu şekilde demiştir:
“Hz. Peygamber hiçbir yemeğe kusur bulmazdı. Canı çekerse yer, hoşlanmazsa yemezdi.” (Buhârî, Et’ıme, 21; Müslim, Eşribe, 188.)
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bu davranışını uygulayıp uygulamadığınızı değerlendiriniz.
CEVAP: Bu davranışı uyguluyorum. Yemek mevzusunda menfi şeyler söylemem. Beğendiğim yemeği yerim, beğenmediğimi yemem. İki seçenekte de yemeği meydana getiren kişiye teşekkür ederim.
5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 69. Sayfa Cevapları
KONUŞALIM
Aşağıda şifreli olarak verilen sofra adabına uygun davranışı bulup bu davranışın önemini arkadaşlarınızla konuşunuz.
CEVAP: Yemek öncesi ve sonrası ellerimizi yıkamamız temizlik ve sıhhat açısından fazla önemlidir. Ellerimiz bedenimize mikrop bulaşmasına neden olan uzuclardan birisidir. Farkında olmadan tuttuğumuz ve dokunduğumuz şeyler sebebiyle ellerimize mikrop ve benzeri şeylerin bulaşma olasılığı yüksektir. Bu neden ile Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem), aş öncesi ve sonrasında ellerini yıkamış ve bunu tavsiye etmiştir.
5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 65-66-67. Sayfa Cevapları MEB Yayınları