şişli eskort - izmir eskort

>

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 76-77-78. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 76-77-78. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 3. Birim ADAP VE NEZAKET Sayfa 76, 77, 78 “Ünitemizi Değerlendirelim” Etkinlik Cevapları

 

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 76. Sayfa Cevapları

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Üç nezaket kuralını ve bunların nerelerde uygulandıklarını yazınız.

  • Sofraya büyüklerimizden evvel oturmamalı ve yemeye başlamamalıyız. → Evde
  • Toplu taşıma araçlarında yaşlılara, hamilelere ve engellilere yer vermeliyiz. → Toplu taşımada
  • Söz almak istediğimizde parmağımızı kaldırmalıyız. → Okulda

2. Selamlaşma adabını bir örnekle açıklayınız.

CEVAP: Minik olan büyük olana, bir vasıta üstünde giden yürüyene, yürüyen yada ayakta olan oturana, sayı bakımından azca olan topluluk fazla olana slm verir. Mesele, bir ziyarete gittiğimizde içeriye orada bulunan insanlara slm vererek girmemiz gerekir. Selam verildiğinde aynısıyla yada daha güzeliyle karşılık vermek gerekir.

3. Konuşma adabına uygun davranan biri nelere dikkat etmelidir? Açıklayınız.

CEVAP: Konuşma adabına uygun davranan biri konuşurken kullandığı ifadeleri, ses tonunu, hareketlerini
doğru seçer. .İnsanları kırmadan, onlara kıymet verdiğini hissettirerek konuşur. Konuşurken yalandan ırak durur ve dürüstlükten vazgeçmez. Fena söz ve ifadelerden ırak durur. Herkesin anlayacağı şekilde açık konuşur. Toplum içinde saklı konuşmalar yapmaz.

4. Hz. Lokman (a.s.) öğütlerinde nelerden bahsetmektedir? Yazınız.

CEVAP: Hz. Lokman (a.s.) öğütlerinde şikten ırak durmaktan, anne baba haklarının öneminden, Allah’ın her şeyi bildiğini unutmamak gerektiğinden, iyiliğe yakın olup kötülükten ırak durmak gerektiğinden ve böbürlenmenin yanlışlığından bahsetmektedir.

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisi bir nezaket kuralı değildir?

A) Yapılan bir iyiliğe teşekkür etmek
B) Misafire karşı güler yüzlü hareket etmek
C) Kalabalık içinde gizlice konuşmak
D) Hasta ziyaretini kısa tutmak

CEVAP: C

 

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 77. Sayfa Cevapları

2. I- Minik olanın büyük olana slm vermesi
II- Bisiklet üstünde gidenin yürüyene slm vermesi
III- Sayı bakımından fazla olan topluluğun azca olana slm vermesi

Yukarıdaki ifadelerden hangileri selamlaşma adabına uygundur?

A) I-II      B) I-III      C) II-III      D) I-II-III

CEVAP: A

3. Hz. Âişe (r.a.) şu şekilde demiştir: “Hz. Peygamber’in herhangi bir mevzuyu anlatırken (adet adet hitabı sebebiyle) sözcüklerini saymak isteyen kimse sayabilirdi.” (Buhârî, Menâkıb, 23.)

Hz. Aişe (r.a.) verdiği bu bilgide neyi vurgulamaktadır?

A) Hz. Muhammed (s.a.v.) güvenilirdi.
B) Hz. Muhammed (s.a.v.) açık ve net konuşurdu.
C) Hz. Muhammed (s.a.v.) merhametliydi.
D) Hz. Muhammed (s.a.v.) insanlara kıymet verirdi.

CEVAP: B

4. Aşağıdakilerden hangisi sofra adabına uygun değildir?

A) Yemeğe besmele çekerek adım atmak
B) Yemeği ölçülü aş
C) Yemekten evvel elleri yıkamak
D) Heybetli sofralar hazırlamak

CEVAP: D

5. I- Hz. Muhammed’e (s.a.v.) esenlik dilemek
II- Kelime-i Şehadet
III- Hz. İbrahim’e (a.s.) esenlik dilemek

Yukarıda verilen bilgilerden hangileri Tahiyyat Duasında yer verilmiştir?

A) I-II      B) II-III      C) I-III      D) I-II-III

CEVAP: A

 

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 78. Sayfa Cevapları

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölgeleri verilen kelimelerden uygun olanlarla doldurunuz.

(şirk koşmak, Tahiyyat Duası, sofra adabı, besmeleyle, selamlaşmaya, adap kuralları)

1. İnsan ilişkilerini düzenleyen, kolaylaştıran yazılı olmayan toplumsal kurallara ……adap kuralları….denir.
2. Hem dinî hem de insani bir vazife olarak ……selamlaşmaya……..itina göstermeliyiz.
3. Hz. Muhammed de (s.a.v.) yemeğe ……besmeleyle………başlanmasını Müslümanlara tavsiye etmiştir.
4. ……Şirk koşmak………Allah’tan (c.c.) başka ilahlar olduğuna inanmaktır.
5.Tahiyyat Duası…..her gün beş zaman namazda Müslümanlara selamlaşmanın önemini hatırlatmaktadır.

D. Aşağıdaki cümleler doğruysa başına (D), yanlışsa (Y) yazınız.

1. ( D ) Nezaket kurallarına uyan kişiler çevresindekilere karşı daha saygılı ve anlayışlı olur.
2. ( Y ) Selamlaşmak insanoğlu arasındaki sevgi ve muhabbeti azaltır.
3. ( D ) Kırıcı ve incitici sözlerden kaçınmak konuşma adabının gereklerindendir.
4. ( D ) Yemek yerken konuşmamak gerekir.
5. ( D ) Tahiyyat Duası namazlarda otururken okunan bir duadır.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 74-75. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat