şişli eskort - izmir eskort

>

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kitabı 56-57-58. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

cevaplar

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kitabı 56-57-58. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 2. Birim RAMAZAN VE ORUÇ Sayfa 56, 57, 58 “Ünitemizi Değerlendirelim” Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 56. Sayfa Cevapları

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Müslümanlar için Ramazan ayı niçin önemlidir? Açıklayınız.

CEVAP: Zira bu ay oruç ayıdır ve Kur’an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır.

2. Oruç nedir, nasıl ne şekilde tutulur? Anlatınız.

CEVAP: Oruç, Allah rızası için tan yerinin ağarmasından başlayarak güneş batıncaya kadar gün boyu yemekten ve içmekten ırak durarak meydana getirilen bir ibadettir.

3. Sahur, imsak, iftar, teravih, fitre kavramlarını açıklayınız.

Sahur: Oruç tutmak isteyenlerin gecenin bir bölümünde kalkıp aş yemesidir.

İmsak: Günün aydınlanmaya ve orucun başladığı zamana verilen isimdir.

İftar: Orucun açıldığı akşam vaktidir.

Teravih: Yatsı namazından sonrasında cemaatle kılınan yirmi rekatlık namazdır.

Fitre: Dinen varlıklı sayılan Müslümanlardan kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kimseler için gereksinim sahiplerine verilen sadakadır.

4. Kültürümüzde Ramazan ve oruçla ilgili geleneklere üç misal veriniz.

  • İftar ve sahur sofraları için alış verişler yapılır.
  • İki minare arasına yazılar asılır.
  • Ramazan davulu çalınır.

5. Oruç tutarken davranışlarımızda nelere dikkat etmeliyiz? Açıklayınız.

CEVAP: Müslüman oruçluya yakışmayan fena davranışlardan da ırak durmalıdır. Oruçlu bir Müslüman, aç ve susuz olsa bile yüzünden tebessümü noksan etmemeye çalışır.Yalandan, iftiradan, dedikodudan, fena söz ve davranışlardan ırak durur.

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisi Ramazan ayında yapılmaz?

A) Minarelerin arasına mahya asmak      B) Fitre vermek
C) Hacca gitmek                                     D) Teravih namazı kılmak

CEVAP: C

 

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 57. Sayfa Cevapları

2. Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Farz, kesinlikle yapılması ihtiyaç duyulan şeylerdir.
B) Vacip, kesinlikle yapılmaması ihtiyaç duyulan şeylerdir.
C) Sünnet, farz ve vacip haricinde Hz. Peygamber’in yapmış olduğu ibadetlerdir.
D) Müstehab yapılması güzel olan davranışlardır.

CEVAP: B

3. Allah’ım! Senin rızan için ………………….., sana inandım, ……………………. Senin rızkın ile orucumu açtım.”

Yukarıda iftar duasının anlamı verilmiştir. Boş bırakılan bölgelere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Namaz kıldım- oruç tuttum
B) Oruç tuttum- sana güvendim
C) Niyet ettim- namaz kıldım
D) Dua ettim- sana güvendim

CEVAP: B

4. Aşağıdakilerden hangisi Kadir gecesiyle ilgili olarak söylenemez?

A) Kur’an-ı Kerim Kadir gecesi indirilmiştir.
B) Hz. Muhammed (s.a.v.) Kadir gecesi dünyaya gelmiştir.
C) Müslümanlar Kadir gecesine fazla ehemmiyet verirler.
D) Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

CEVAP: B

5. Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru değildir?

A) Oruç tutulurken gün süresince yenmez içilmez.
B) Oruç, nimetlerin kıymetini öğretir.
C) Oruç yalnız Ramazan ayında tutulur.
D) Oruç imsaktan akşam namazı vaktine kadar tutulur.

CEVAP: C

 

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 58. Sayfa Cevapları

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölgeleri verilen kelimelerden uygun olanlarla doldurunuz.

(oruca, zırh, farz, Muharrem, diş kirası)

1. Ramazan orucunu tutmak akıllı ve erişkinlik çağına girmiş Müslümanlara ………farz……….. dır.
2. İftara gelen misafirler ayrılırken onlara takdim edilen armağanlara ………diş kirası……….. denir.
3. Tekne orucu ufak evlatları ………oruca…….. alıştırmak için uygulanan bir gelenektir.
4. Hz. Davud (a.s.) kendi el emeği ile geçimini sağlardı. O ……zırh……… yaparak geçinirdi.
5. Aşure günü kültürümüzde mühim bir yer meblağ. Aşure günü ………Muharrem….… ayı içindedir.

D. Aşağıdaki cümleler doğruysa başına (D), yanlışsa (Y) yazınız.

1. ( D ) Kadir gecesi Ramazan ayının nihayet on günü içindedir.
2. ( Y ) Kur’an-ı Kerim Muharrem ayında indirilmeye adım atmıştır.
3. ( Y ) Sahur vaktinin bittiği ve orucun başladığı zamana “ihram” denir.
4. ( D ) Oruç tutmak insana sabırlı olmayı öğretir.
5. ( Y ) Hz. Davud’a (a.s.) Tevrat verilmiştir.
6. ( Y ) Dua Ramazan ayına özgü bir ibadettir.
7. ( D ) Oruç tutarken iyilik halletmeye çalışmalı, kötülüklerden ırak durmalıyız.
8. ( D ) Ulu Allah Hz. Davud’a (a.s.) zırh yapmayı öğretmişti.
9. ( Y ) Esnaftan veresiye alışveriş yapanların borçlarının yazıldığı deftere kasa defteri denir.
10. ( D ) Diş kirası, iftara gelen misafirlere verilen armağanlara denir.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kitabı 54-55. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat