>
İMSAK'A 06:50
110. Sayfa
Hazırlık Emek vermesi
Ders kitaplarınızın geri sayfalarında niçin kaynakça kısmı vardır? Sizce bu bölüm ne işe yarar? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bu kitabı hazırlarken hangi kaynaklardan yararlanıldığını göstermek için kullanılmıştır.
111. Sayfa
CAHİT ARF
Selanik’te dünyaya gelen Cahit Arf, 1910-1997 yılları aralığında yaşamış dünyaca meşhur bir matematikçidir. Beşinci sınıftayken öğretmeni, ona matematikle ilgilenmesini tavsiye etmiştir. Lisede okul arkadaşlarının çözemediği matematik sorularını kolaylıkla çözmeye adım atmıştır. Yeteneği yardımıyla ailesi ve öğretmenlerinin dikkatini çekmiştir. Öğrenimine Fransa’da devam etmiştir. Okulunu bitirip Türkiye’ye sona dönerek çalışmalarına devam etmiştir. Kendi adıyla anılan Arf Sabiti, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları şeklinde terimleri bularak matematik ve ilim
yaşamına katkıda bulunmuştur. Matematiğe yapmış olduğu köklü katkılardan dolayı 1974’te TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülmüştür.
112. Sayfa
Araştıralım Paylaşalım
Günlük yaşamda merak ettiğiniz bir mevzu seçiniz. Seçtiğiniz mevzuyla ilgili bir araştırma yapınız. Bilimsel etiğe uygun davranarak hazırladığınız emek vermeyi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
PROF. DR. AZİZ SANCAR
Prof. Dr. Aziz Sancar, 1946 senesinde Mardin’in Savur ilçesinde çiftçilikle uğraşan orta gelirli bir ailenin yedinci evladı olarak dünyaya geldi. Aziz Sancar, ilk ve orta öğrenimini Mardin’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden birincilikle mezun oldu. TÜBİTAK bursuyla gittiği Amerika’da biyokimya eğitimi alan Sancar, ülkemize dönerek bir süre hekimlik yapmış oldu. Ancak aklı hâlâ bilimsel çalışmalardaydı. Amerika’ya yine dönerek çeşitli üniversitelerde çalışmaya devam etti. Karşılaştığı bütün zorluklara karşın sabır ve kararlılıkla savaşım etti. Onun için bilimde başarıya ulaşmış olmanın yolu fazla çalışmak ve fazla okumaktan geçiyordu. Hayatının mühim bir kısmını laboratuvarlarda geçirdi. Aziz Sancar’ın araştırma ve rasat yapmayı fazla seven, eleştiriye açık, planlı ve objektif bir kişiliği vardır. Sancar, başarıya ulaşmış bir ilim insanında üç esas özelliğin bulunması icap ettiğini söylemiştir: Bilgiye dayalı yaratıcılık, sıkı çalışmak ve başarısızlık karşısında asla pes etmemek. Aziz Sancar, DNA tamir mekanizmaları mevzusunda yapmış olduğu buluş yardımıyla 2015 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.
Kaynakça: Genel Ağ
Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.
Yapacağınız çalışmalarda kullanabileceğiniz informasyon kaynakları nedir?
Cevap:
Genel ağ, ansiklopedi,
Yapacağınız çalışmalarda yararlandığınız kaynakları göstermek ve kaynakların aslını korumak niçin önemlidir?
Cevap: Bundan dolayı kaynaklar emek verilerek hazırlanmıştır.Bu kaynakların hazırlanması bilgilerin saklanması için önemlidir.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 106-107-108-109. Sayfa Cevapları Anadol Yayıncılık