>

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 91-92-93-94. Sayfa Cevapları Anadol Yayıncılık

cevaplar

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 91-92-93-94. Sayfa Cevapları Anadol Yayıncılık

2020-2021 Eğitim ve Öğretim Senesi Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 91, 92, 93, 94 “ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI” Etkinlik Cevapları

91.Sayfa

Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış bulunduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.

Cevap:

Fiziki haritalar yükselti basamaklarına nazaran yeryüzü şekillerinin dağılışını gösterir. D
Çevresine nazaran alçakta kalan geniş düzlüklere dağ adı verilir. Y
Erzurum ve Kars çevresinde step alanlar geniş olduğundan insanoğlu buralarda büyükbaş hayvancılıkla uğraşmaktadır. D
Su kaynaklarının bolca olduğu bölgeler insanoğlu tarafınca yerleşim alanı olarak daha fazla tercih edilir. D
İklim, insan faaliyetlerini her vakit menfi olarak etkisinde bırakır. Y
Sanayi ve ticaretin geliştiği yerlerde, iş imkanları çok olduğundan nüfus da fazladır. D
Piknik alanlarında yakılan ateşin söndürülmemesi orman yangınına neden olabilir. D
Erozyon, siyah ve demir yollarını kapatıp ulaşımın aksamasına sebep olur. D

Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları, kutucuklarda verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. İfadelere uygun ekler getirebilirsiniz.

Cevap:

1. DEPREM cemiyet yaşamı üstünde derin ve kalıcı menfi etkisinde bırakır bırakmaktadır.
2. Yeryüzünün tamamının yada bir bölümünün belli bir ölçek dâhilinde küçültülerek düz bir alana aktarılmasına HARİTA denir.
3. EROZYON sebebiyle toprağın üst kısmı taşındığı için toprak verimsizleşir.
4. Haritalardaki küçültme oranına ÖLÇEK adı verilir.
5. Dağlık ve engebeli alanlar ULAŞIM gelişmediği için seyrek nüfusludur.
6. Akdeniz ve Ege kıyılarında YAZ turizmi geliştiği için nüfus fazladır.
7. Sınırları belli bir alan içinde yaşayan insan sayısına NÜFUS denir.
8. İklim, insanların BESLENME alışkanlıklarını etkisinde bırakır.

92. Sayfa

İklimin aşağıdaki tabloda verilen durumları etkileyip etkilemediğini örnekteki şeklinde emareniz.

Cevap:

sayfa 92

Aşağıdaki tabloda verilen özelliklere haiz yerlerde nüfusun “azca” ya da “çok” bulunduğunu örnekteki şeklinde işaretleyerek gösteriniz.

Cevap:

92.sayfa sosyal

93. Sayfa

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Haritada kullanılan renkler bir yerin deniz seviyesinden yüksekliğini belirtmektedir. Türkiye fiziki haritasına nazaran aşağıda verilen yerlerden hangisinin yükseltisi diğerlerine nazaran daha fazladır?
A) Kars
B) İstanbul
C) İzmir
D) Adana

2. I. Sanayinin gelişmiş olması
II. Arazinin dağlık olması
III. İklim şartlarının uygun olması
Yukarıda verilen özelliklerden hangileri bir yerin yoğun sözü geçen olmasında etkilidir?
A) Yalnız III B) I ve II
C) I ve III D) I, II ve III

3. – Yamaç eğiminin çok olması
– Toprağın yapısının gevşek olması
-Yağışın çok olması
Verilen unsurlar aşağıdaki tabii afetlerden hangisinin oluşmasına sebep olmaktadır?
A) Çığ
B) Deprem
C) Sel
D) Heyelan

4. Aşağıda verilen durumlardan hangisi selin meydana gelmesine sebep olmaz?
A) Aşırı yağışların olması
B) Ormanlık alandaki ağaçların kesilmesi
C) Havanın ısınmasıyla beraber karların erimesi
D) Ağaçlandırma çalışmalarının hızlanması

5. İklim ve yeryüzü şekillerinin uygun olduğu bölgelere fabrikalar daha fazla yapılır. İş imkânları buralarda çok olduğundan insanoğlu yerleşim yeri olarak fabrikaların kurulduğu alanları tercih ederler.
Yukarıda nüfusun dağılışında etkili olan hangi özellik ile ilgili data verilmiştir?
A) Su kaynaklarının bolca olması
B) Sanayi tesislerinin fazlalığı
C) Ulaşım imkânlarının iyi olması
D) Turizmin gelişmiş olması

6. Aşağıdakilerden hangisi karasal iklimin görüldüğü yerlerin özelliklerinden biri değildir?
A) Yağışlar en çok kış aylarında düşer.
B) Bozkır nebat örtüsüne haizdir.
C) Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.
D) Kerpiç evler yaygındır.

94. Sayfa

7. Aşağıdakilerden hangisi insanların tabii çevre üstündeki menfi etkilerinin sonucu olarak gösterilemez?
A) Suların kirlenmesi
B) Depremin meydana gelmesi
C) Toprağın kirlenmesi
D) Global ısınma

8. İklim özellikleri aşağıda verilen insan çalışmalarından hangisini etkilemez?
A) Hayvancılık
B) Madencilik
C) Tarım
D) Turizm

9. Aşağıda verilen yeryüzü şekillerinin hangisinde kış turizmi gelişmemiştir?
A) Erciyes Dağı
B) Palandöken Dağı
C) Uludağ
D) Yıldız Dağları

10. Bu tabii afet büyük can ve mal kayıplarına neden olur. İnsanları psikolojik olarak etkisinde bırakır. Konutlar ve iş bölgeleri yıkılır.
Yukarıda cemiyet hayatına tesirleri verilen tabii afet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çığ
B) Deprem
C) Sel
D) Heyelan

11. Aşağıdakilerden hangisi yeryüzü şekli değildir?
A) Göl
B) Körfez
C) Orman
D) Vadi

Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Fiziki haritalarda sarı ve kahverengi renk hangi anlama gelmektedir?

Cevap: Sarı renk yükseklikleri 500-1000 metre arası olan bölgeleri; kahverengi renk ise yükseklikleri 2000-2500 metre arasındakileri gösterir.

2. Fiziki haritaya bakarak devletimizde bulunan dağlar ve ovalara örnekler veriniz.

Cevap: Uludağ, amik ovası

3. Yaşadığınız çevredeki iklim ile ziraat faaliyetleri içinde nasıl ne şekilde bir bağlantı bulunmaktadır?

Cevap: İklim ılıman ve Akdeniz iklimi olduğundan tarımsal faaliyetler oldukça çok yapılmaktadır.Buğday, pamuk, zeytincilik en çok yapılanlardır.Sebze ve meyve yetiştirilir.

4. Vatanımızda nüfusun dağılışını etkileyen beşerî faktörler hangileridir?

Cevap: Sanayi, gezim, ulaşım, ziraat, yer altı kaynakları, sıhhat kuruluşları.

5. İnsanların tabii ortamı değiştirip ondan yararlandığı durumlara çevrenizden örnekler veriniz.

Cevap: Deniz kenarına liman yapmak, denizi doldurup gezim sektörüne kazandırmak.

6. Depremin tesirini artıran ve insanlardan meydana gelen sebepler nedir?

Cevap: Çürük yapılaşma.

7. Heyelan ve erozyonun ziraat üstündeki tesiri nedir?

Cevap: Tarımı menfi etkisinde bırakır, nebat popülasyonu azalır.


Etiket: 5 derslik toplumsal bilgiler anadol yayıncılık cevapları sayfa 90 91 92 93 94, 5 derslik toplumsal bilgiler sayfa 94

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 86-87-88-89-90. Sayfa Cevapları Anadol Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat