>

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 132-133-134. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

cevaplar

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 132-133-134. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 4. Tema MİLLÎ KÜLTÜRÜMÜZ Sayfa 132, 133, 134 “4. Tema Değerlendirme Soruları” Etkinlik Cevapları

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 132. Sayfa Cevapları

A. 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. soruları yukarıdaki paragrafa gore cevaplayınız.

1. Paragrafa gore Anadolu’daki konukseverlik ne ile adım atar?

CEVAP: Anadolu’da konukseverlik kahve ile adım atar.

2. Yazara gore acı bir kahveyi paylaşmak neyin ifadesidir?

CEVAP: Acı bir kahveyi paylaşmak, uzun seneler sürecek bir dostluğun başlangıcıdır.

3. “Bir fincan kahvenin kırk sene hatırı var.” sözünden ne anlıyorsunuz?

CEVAP: Birisinin ikram etmiş olduğu kahveyi içtiğimizde yada birine kahve ikram ettiğimizde o şahıs ile aramızda gönül bağları oluşur. Seneler boyu arkadaş şeklinde kalırız.

4. “Dillere destan” sözünü açıklayınız.

CEVAP: Herkes tarafınca konuşulur olmak anlamına gelmektedir.

5. Paragrafın mevzusu nedir?

CEVAP: Dostluk

6. Paragrafın anne fikrini yazınız.

CEVAP: Minik iyilikler, uzun sürecek bir dostluğun başlangıcı olabilir.

B. Aşağıdaki cümlelerde ifade edilenler doğru ise ”D”, yanlış ise “Y” yazınız.

( D ) “Gider oldum kömür gözlüm, elveda.” cümlesinde benzetme vardır.
( Y ) “Sakla samanı, gelir zamanı.” cümlesinde şart anlamı vardır.
( Y ) “Bu çocuk tilki şeklinde kurnazdır.” cümlesinde çocuk, kurnaza benzetilmiştir.
( D ) “Okulun duvarlarına da fotoğraf çizmişsiniz.” cümlesindeki “duvarlarına” kelimesinde yapım eki yoktur.

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 133. Sayfa Cevapları

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölgeleri doldurunuz.

• “Yazar, hikâyesinde gurbetteki bir çocuğun hayat mücadelesini konu alıyor.” cümlesi ……nesnel……… anlatımdır.
• “Eser, okuyan herkesi saran, basit anlaşılan cümle gruplarından oluşmuş.” cümlesi ………..öznel………… anlatımdır.
• ”Yağmur sabaha kadar yağarsa göl taşar.” cümlesinde ………koşul-sonuç….….. anlamı vardır.
• “Şiir, en eski dönemlerden beri insanoğlunun ruhunu ayna şeklinde yansıtmıştır.” cümlesinde şiir ……..aynaya..…… benzetilmiştir.
• “Saygı kelimesi say-gı şeklinde hecelerine ayrılır.” cümlesinde kısa çizgi ……kelimeyi hecelere ayırmak……… amacıyla kullanılmıştır.

Ç. Aşağıdaki 1, 2, 3 ve 4. soruları verilen paragrafa gore cevaplayınız.

1. Paragrafın mevzusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Martılar ve İstanbul’un güzellikleri
B) Martıların en sevilmiş olduğu yiyecek
C) Martıların Kız Kulesi’ni ne amaçla kullandıkları
D) Kız Kulesi’nin hikâyesi

CEVAP: C

2. Paragraftan yola çıkarak verilenlerden hangisi doğrudur?

A) İstanbul’da yalnızca martılar vardır.
B) Martılar bir tek midye yer.
C) Kız Kulesi deniz feneri olarak yapılmıştır.
D) Kız Kulesi Boğaz’ın Avrupa tarafındadır.

CEVAP: C

3. Paragrafta geçen “inşa etmek” kelimesi yerine aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir?

A) Tamir etmek
B) Yapmak
C) Götürmek
D) Kullanmak

CEVAP: B

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 134. Sayfa Cevapları

4. Paragrafın başlığı aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Kız Kulesi
B) Martılar
C) Martılar ve Kız Kulesi
D) Martılar ve Balıkçılar

CEVAP: C

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgül doğru kullanılmıştır?

A) En sevdiğim dersler; Türkçe ve İngilizcedir.
B) Yazdığım şiirleri, öyküleri kitaplaştırmak arzu ederdim; sonunda başardım.
C) Kar; yağmur, fırtına bizi yolumuzdan döndüremez.
D) At ölür; alan kalır, yiğit ölür, şan kalır.

CEVAP: B

6. Aşağıdaki cümle gruplarından hangisinde yay ayraçla belirtilen yere değişik bir noktalama işareti konur?

A) Bu çocuk ( ) asla sanmıyorum fakat ( ) artık durulacak.
B) Bu cümlede ( ) lık eki yapım ekidir.
C) Kes artık gürültüyü ( )
D) Türkçe ( ) İngilizce lügat hazırlıyormuş.

CEVAP: C

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 118-119-120-121-122-123-124-125-126. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat