şişli eskort - izmir eskort

>

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 155-156-157-158. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

cevaplar

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 155-156-157-158. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 5. Tema VATANDAŞLIK Sayfa 155, 156, 157, 158 “Sokak” Dinleme Metni Etkinlik Cevapları

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 155. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sınıfa getirdiğiniz gazete haberlerini arkadaşlarınızla paylaşınız. Getirdiğiniz haberlerde hangi toplumsal kuralların ihlali anlatılmıştır?

CEVAP: Getirdiğimiz haberlerde yayalara öncelik vermeme, kaldırıma vasıta park etme, zamanı eserlere ziyan verme, insanları rahatsız etme benzer biçimde toplumsal sorunlardan bahsedilmiştir.

2. Otobüste, dolmuşta vb. toplu taşıma araçlarında büyüklerinize yer veriyor musunuz? Neden?

CEVAP: Yer veriyorum. Bu sebeple onlara karşı saygılı ve düşünceli hareket etmek bizim görevimizdir. Yaşlı, hasta ve hamile insanoğlu acele yorulur. Bu nedenle onlara yer veririm.

3. İhtiyacı olan birine yardım ettiniz mi? Yaptığınız bu davranıştan sonrasında kendinizi nasıl ne şekilde hissetiniz?

CEVAP: Bir defa görme engelli birinin karşıya geçmeye çalmış olduğu görünce ona yardım edebileceğimi söyledim. O da benim koluma girdi ve böylece karşıya geçtik. Bu davranıştan sonrasında kendimi fazla rahat hissettim.

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. “Sokak” adlı metinde geçen nasihatlerle ilgili olan görselleri işaretleyiniz.

5.sınıf türkçe

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 156. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinde geçen bazı kelimeler ve anlamları verilmiştir. Kelimeleri anlamları ile eşleştirerek bulmacayı tamamlayınız.

1. Yapılması, yerine getirilmesi, insanlık duygusu, töre ve kanun bakımından lüzumlu olan iş yada davranış, görev.
2. Görgü.
3. Yürürken dayanmaya yarayan, ağaç yada metalden meydana getirilen vasıta.
4. Beden, ruh ve his bakımlarından olgunluğa erişmiş olan.
5. Bir hiç kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya neden olan sevgi duygusu, saygı.
6. Görgüsü kıt, nezaketsiz.
7. Yaşananları, öğrenilen mevzuları, bunların geçmişle ilişkisini bilgili olarak zihinde gizleme gücü, us.

bulmaca

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne gore cevaplayınız.

1. Çocuğun babası, pencereden onu izlerken ne görmüştür? Çocuğa bu konudaki nasihati ne olmuştur?

CEVAP: Çocuğun bir hanıma çarptığını görmüştür. Çocuğa sokakta yürürken dikkat etmesi icap ettiğini öğüt ediyor.

2. Çocuğun babası sokaklar için “Orası her insanın evidir.” diyerek neyi kastetmek istemiştir?

CEVAP: Sokak hepimiz içindir. Her insan burayı kullanır. Bu yüzden her insanın evi sayılır.

3. Çocuğun babasına gore bir milletin terbiyesi ile alakalı yargıya nasıl ne şekilde varılır? Siz, bu fikre katılıyor musunuz?

CEVAP: Bir milletin terbiyesi ile alakalı yargıya sokaktaki davranışlarıyla varılır. Katılıyorum. Bu sebeple, insanoğlu fikirlerini ve duygularını davranışlarına yansıtır. Sokakta güzel davranan insanoğlu kendini iyi yetiştirmiştir.

4 . Babanın oğluna verdiği tembihler sizce tutarlı mıdır? Neden?

CEVAP: Tutarlıdır. Baba oğluna umumi olarak sokakta saygılı olmasını, küçüklere yardım etmesini ve büyüklerine yol vermesini öğütlemiştir.

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 157. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz metnin konusunu ve anne fikrini yazınız.

Konu: Sokaktaki davranışlarımız

Ana Fikir: Sokakta saygılı ve düşünceli hareket etmek hepimizin görevidir.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Sizce metnin başlığı ve içinde ne olduğu içinde nasıl ne şekilde bir ahenk vardır? Bu metni siz yazmış olsaydınız metne hangi başlıkları koyardınız?

CEVAP: Metnin başlığı ve içinde ne olduğu uyumludur. Metinde sokaktan bahsedilmektedir.

Ben olsaydım metne “HERKESİN EVİ” başlığını koyardım.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a) Metinde babanın çocuğa verdiği tembihleri aşağıya yazınız.

CEVAP: Sokakta bir ihtiyara, çocuklu bir hanıma, sakata, yükü olan birine yol vermek gerekmektedir. Araba çarpma tehlikesi bulunan şahıs yetişkinse haber ver, çocuksa çekip kurtar. Bastonu düşen bir yaşlının bastonunu derhal alıp sona ver. Yol soran birine saygıyla yanıt ver. Kavga eden kişiler çocuksa ayır, değilse uzaklaş. Gereksiz yere koşma ve bağırma.

b) Bu nasihatlere katılıyor musunuz? Neden?

CEVAP: Katılıyorum. Bu tembihler insanoğlu arasındaki dayanışmanın güzel yönde artmasını ve sokakların rahat ortamlar olmasına katkı sağlar.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Bilge, bu sözlerle insanlara eşit davranılması ve adil olunmasını istiyor. Bilge’nin düşüncelerine katılıyor musunuz? Neden?

CEVAP: Katılıyorum. İnsanların değişik olması onları birbirinden ayırmaz. Bu farklılıkları bir zenginlik olarak görmeli ve saygı duymalıyız. Herkes aynı şekilde görünseydi güzellik anlayışı olmazdı. Herkes aynı şeyi düşünseydi düşünce yürütmek diye bir şey olmazdı. Farklılıklar toplumu güzelleştirir ve insanları birbirinden üstün hale getirmez.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 158. Sayfa Cevapları

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Toplum yaşamını düzenleyen kurallar olmasaydı yaşam nasıl ne şekilde olurdu?” konusunu gruplara ayrılarak sınıfta tartışınız. Grupların nazar açılarından yola çıkarak mevzu ile ilgili umumi bir yargıya ulaşınız.

CEVAP: toplumsal kurallar insanların sulh içinde güvenle yaşamasını sağlar. Bu kurallar olmasaydı insanoğlu içinde çatışma kaçınılmaz olurdu. Herkes yalnız istekleriyle devinim ederdi. İnsanlar çevreyi kirletir, başkalarını rahatsız eder ve kendisine yakışmayan davranışlarda bulunurdu. Saygı terimi kıymetini yitirirdi. Bu şekilde kişilerin davranışları diğerlerini menfi etkisinde bırakır ve onların huzurunu kaçırırdı. Yaşam güç ve katlanılmaz hale gelirdi. Kalkınma ve dayanışma benzer biçimde şeylerden söz edilemezdi.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz “Sokak” metninden hareketle yeni bir metin oluşturunuz.

CEVAP: YARDIM

Yolda annemle yürürken görme engelli bir insanın karşıya geçmek istediğini ayrım ettik. Annem bana köşede onu beklememi söylemiş oldu ve koşarak insanın yanına gitti. Bu sırada uzaktan onları izliyordum. Adama bir şeyler söylemiş oldu ve onun koluna girmesini sağlamış oldu. Birlikte karşıya geçtiler. Adam yoluna devam ederken annem yine yanıma geldi ve bana, “Yardıma gereksinim duyan birini gördüğünde derhal yardım etmelisin. İnsanlar birbirlerine yardım etmiş olduğu sürece gerçek bir insan olabilir.” dedi. Bu sözü beni fazla etkiledi. O günden sonrasında yolda yürüyüşüm, insanlara bakışım değişti. Her gereksinim duyana yardım etmeye çalıştım. Bu sebeple annemin sözleri fazla doğruydu.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

1. Hacivat ve Karagöz oyunları ile ilgili araştırma yapınız.

CEVAP: Deriden kesilen, tasvir denen şekillerin arkadan ışıklandırılmış ak perde üstünde yansıtılması ile oluşturulan gölge oyunudur. Geleneksel Türk Tiyatrosu ürünlerinden biridir. Oyun yanlış anlamalar üstüne kurulur. Konuşmalar perdenin arkasındaki şahıs tarafınca yapılır. Oyunun anne karakterleri Karagöz ve Hacivat’tır. Karagöz ve Hacivat karakterlerinin gerçekte yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa ne vakit ve nerede yaşamış olduğu kati bilinmemektedir. Karagöz, eğitim görmemiş, z.eki, açık sözlü, hazırcevap, halktan bir tiptir. Hacivat ise eğitim görmüş, kendini beğenmiş, yarı aydın bir tiptir.

2. Günümüzde insanoğlu hoşça zaman geçirmek için neler yapıyor? Gözlemleyiniz.

CEVAP: İnsanlar hoşça zaman geçirmek için kitap okuyor, film ve sıra izliyor, müzik dinliyor, yürüyüş yapıyor ve beraber oyun oynuyorlar.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 149-150-151-152-153-154. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat