şişli eskort - izmir eskort

>

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 172-173-174-175-176-177. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

cevaplar

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 172-173-174-175-176-177. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 6. Tema SAĞLIK VE SPOR Sayfa 172, 173, 174, 175, 176, 177 “Çitlembik” Metni Etkinlik Cevapları

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 172. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İlk yardım ile ilgili araştırmalarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Yaşam sürecinde insan, yaralanma ve hastalık şeklinde durumlarla her vakit karşılaşabilir. Devletimizde konut, iş ya da trafik kazaları ve tabii afetler sebebi ile fazla sayıda vatandaşımız yaşamını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. İlk yardım denilince bir çok insanoğlunun aklına ambulans ve sıhhat görevlileri gelir. Aslında ilk yardım, sıhhat görevlileri gelinceye kadar vaka çevresindeki ilk yardım eğitimi almış kişilerin elde bulunan malzemelerle yapabildiği ilaçsız girişimlerdir. Zamanında yapılacak yalın ve etkili bir ilk yardımla hasta yada yaralının yaşamı kurtarılabilir.

2. İlk yardımın mühim bulunduğunu düşünüyor musunuz? Neden?

CEVAP: Düşünüyorum. Devletimizde pek fazla insan kazalarda yada yaralanmalarda müdahale eden olmadığı için yaşamını yitiriyor. Ancak ilk yardım eğitimi almış kişiler onlara yardım ederlerse sıhhat görevlileri gelene kadar hayatta kalma şansları olur. İnsanların yaşamını kurtarmak fazla mühim bir mevzudur.

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 175. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler ve kelimelerin anlamları verilmiştir. Bu kelimeleri, anlamlarıyla eşleştiriniz.

kelimeler ve anlamları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metne gore cevaplayınız.

1. Süleyman niçin ağaca çıkmıştır?

CEVAP: Çıtlık ağacının meyvelerini toplamak için ağaca çıkmıştır.

2. Hasan, Süleyman’ı nasıl ne şekilde uyarmıştır?

CEVAP: Hasan Süleyman’a basmış olduğu dala dikkat etmesini söylemiştir.

3. Süleyman ağaçtan niçin düşmüştür?

CEVAP: Bastığı dalı iki ayağıyla sallamaya adım atmıştır. Dal kırılınca düşmüştür.

4. Süleyman’a Hasan ve yazar nasıl ne şekilde müdahale etmiştir?

CEVAP: Gömleğin kolunu Süleyman’ın bacağının üst kısmına bağlamışlardır. Yaptıkları düğümün üzerine bir de kısa dal bağlamışlardır. Ellerine oturtarak götürmüşlerdir.

5. Doktorun “Yarayı yürek seviyesinin üstünde tutup taşısalarmış hekim mezuniyet belgesi bile hak edeceklermiş.” ifadesiyle anlatmak istediği nedir?

CEVAP: Bu sözüyle Hasan ve yazarın Süleyman’a yaptıkları ilk yardımın fazla doğru bulunduğunu vurgulamak istemiştir.

6. Süleyman, Hasan ve yazara niçin teşekkür ediyor? Siz bu şekilde bir vaziyet karşısında neler düşünürdünüz?

CEVAP: Süleyman onlara yaptıkları yardımdan dolayı teşekkür ediyor. Ben olsaydım onlara karşı minnettar hissederdim.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a) Turnike kelimesi size neyi çağrıştırıyor?

CEVAP: Turnike ilk yardımda kanamayı durdurmak için meydana getirilen boğucu sargıdır. Yalnızca imkansızlıklar ve acil durumlar söz mevzusu olduğunda kanamayı durdurmak için yapılır.

b) “www.eba.gov.tr/video/…/9014df3f7c2c058d14885980132e0ae2.” adresinden turnike ile ilgili videoyu seyrediniz.

c) Okuduğunuz metinde meydana getirilen ilk yardım bir turnike midir? Sebebiyle açıklayınız.

CEVAP: Evet, bir turnikedir. Şu sebeple metinde kanamayı durdurmak için bacak sarılmış ve sargıya bir dal bağlanmıştır. Turnike yöntemi budur.

ç) Videoyu izlerken dikkatinizi en fazla çeken kısmı yazınız.

CEVAP: Dikkatimi çeken şey meydana getirilen turnikenin belli aralıklarla gevşetilip yine sıkılması oldu. Bu şekilde bir bilgiyi yeni öğrendim.

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 176. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinden “mutluluk, mutluluk” duygularını ifade eden iki tümce yazınız.

  • Ağabeyime sarılıp deliler şeklinde yanaklarından öpüyorum.
  • Birlikte başardık, diye düşünüyorum.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metni okurken işaretlediğiniz bölümlerden hareketle metni defterinize özetleyiniz.

CEVAP: Süleyman çıtlık ağacının meyvelerini cebine doldururken arkadaşı Hasan onu basmış olduğu dal mevzusunda uyarır. Süleyman dalın sağlamlığını göstermek için dala iyice basar ve dalın kırılmasıyla yere düşer. Acılar içindeyken Süleyman’ın kardeşi ve Hasan kanamasını durdurmak için gömleğin kolunu ve dalı bacağına bağlarlar. Üç gün hastanede kalan Süleyman’ı kardeşi sağlam görünce fazla sevinir. Doktor onların doğru bir metot uyguladığını söyler. Süleyman birkaç ay sonrasında koşabilecektir.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a) Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Bu halk spotu reklamının içinde ne olduğu ne ile ilgili olabilir?

CEVAP: İçeriği antibiyotik kullanımı ile ilgili olabilir.

b) “http://www.sggm.saglik.gov.tr/TR,13138/akilci-antibiyotik-kullanimi-kamu-spotuizlemek- icin-tiklayiniz.html” web adresinden reklam videosunu izleyiniz.

c) Reklamın verdiği bildiri nedir? Bu reklamın topluma yararları nedir? Açıklayınız.

CEVAP: Gereksiz ve yanlış durumlarda antibiyotik kullanılmamasını ifade etmektedir. Bu reklam topluma gerçeği göstermek açısından faydalıdır. Şu sebeple, pek fazla insan her hastalığın antibiyotikle tedavi edileceğini düşünmektedir. Bu yanlış bir düşüncedir.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a) Aşağıdaki kelimeleri inceleyiniz.

his + etmek → sezmek
af + etmek → bağışlamak
hak + ı → hakkı

b) Yukarıdaki kelimeler meşhur ile başlamış olan {ek} aldığında ya da başka bir sözcük ile birleştiğinde kelimelerde nasıl ne şekilde bir değişim olmuştur?

CEVAP: Bu kelimeler bir {ek} yada sözcük ile birleştiğinde nihayet harfi yine etmektedir.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümlelerde ünsüz türemesinin olduğu kelimelerin altını çiziniz.

• Davanın reddine karar verildi.
• Konuşmak benim en tabii hakkım.
• Alın teriyle kazanmanın hazzını anlatamam.
• Beni ikizin zannettiler.
• Bu hissi daha evvel asla yaşamamıştım.

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 177. Sayfa Cevapları

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a) İlk yardımın önemini özetleyen bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

CEVAP: İlk Yardımın Önemini Anlatan Bilgilendirici Metin

İLK YARDIMIN ÖNEMİ

Zamanında yapılacak yalın ve etkili bir ilk yardımla hasta yada yaralının yaşamı kurtarılabilir. Hayat kurtarmak fazla değerlidir. Aldığımız yalın eğitimler ileride insanların hayata tutunmalarına muavin olabilir. Bunun bilincinde olarak ilk yardım eğitimi almayı dikkatsizlik etmemeliyiz. İlk yardımın öneminin bilincinde olmalı ve sevdiklerimizi bu mevzuda bilgilendirmeliyiz.

b) Yazma süreci tamamlandıktan sonrasında aşağıdaki ölçeğe gore kendinizi değerlendiriniz.

ölçme değerlendirme

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

1. Sağlık ve spor mevzularını yansıtan haber yazısı, poster, poster vb. bulunuz. Bulduğunuz bu dokümanlarda anlatılmak istenenleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

sağlık haberi

2. Spor yapmanın önemini yansıtan grafik ve tablolar bularak sınıfa getiriniz.

sporun faydaları

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 164-165-166-167-168-169-170-171. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat