>

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 199-200-201-202-203-204-205. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

cevaplar

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 199-200-201-202-203-204-205. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 7. Tema ERDEMLER Sayfa 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205 “Büyüklere Saygı” Metni Etkinlik Cevapları

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 199. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hazırlamış olduğunuz soyağacı ile ilgili çalışmanızı arkadaşlarınızla paylaşınız. Soyağacındaki aile büyüklerinizle ilgili his ve düşüncelerinizi anlatınız.

2. Büyüklere saygı ile ilgili araştırmalarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Atasözleri

  • Ulular köprü olsa, basıp geçme: Başkaları ezici, kırıcı davransa da sen onlara uyma, büyüklere karşı saygıda kusur etme.
  • Öpülecek el ısırılmaz: Saygı gösterilmesi ihtiyaç duyulan kimse incitilmemelidir.

Özlü Sözler

  • Büyüklerime saygı; vazifem ve arzumdur. (Budha)
  • Saygı düzenin anahtarıdır. (Atatürk)
  • Babana saygı et ki, evlatların da sana saygı etsin. (Hz. Ali)

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 201. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metnin görsellerini inceleyiniz. Metnin mevzusu ile ilgili tahminlerinizi yazınız.

CEVAP: Metnin mevzusu yaşlı birinin öğrencilere anlattığı anıları olabilir.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıda anlamları ve kafa harfleri verilen kelimeleri bulunuz.

kelimeler ve anlamları

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne gore cevaplayınız.

1) Bizden evvel dünyaya gelen akrabalarımız kimlerdir?

CEVAP: Ailemizde bizlerden evvel dünyaya gelenler annemiz, babamız, dedemiz, ninemiz, amcamız, dayımız, teyzemiz oluyor.

2) Bizler niçin büyüklere gereksinim duyarız?

CEVAP: Dünyaya bir bebek olarak geliyoruz. Yemek aş için, giyinmek için ebeveynimize ve büyüklerimize gereksinim duyarız. Eğer onların şefkati, merhameti ve bakımı olmasa bebek hâlimizle ne işimizi görebilir ne de hayatımızı devam ettirebiliriz.

3) Büyüklerimizin bizim üzerimizdeki haklarını nasıl ne şekilde ödeyebiliriz?

CEVAP: Büyüklerimize saygı göstermeliyiz. Elimizden geldiğince onların hizmetlerini görmeliyiz. Büyüklerimiz, küçüklüğümüzde bizi nasıl ne şekilde koruyup gözettilerse ikimiz de onlara öyleki sevgi ve saygı duymalıyız. Bir gereksinimleri olduğunda derhal yardımlarına koşmalıyız.

4) Tüm insanların birbiri üstünde niçin hakkı vardır? Açıklayınız.

CEVAP: Mesele sofranızda yediğiniz peynir Van’dan gelmiştir. Zeytin kim bilir Gemlik’teki bir zeytin bahçesinden… Bunlar bu şekilde uzar gider. 5-10 liraya aldığınız ürünleri kendi başımıza üretmeye çalışsak başaramayız. Milletimizin her ferdi aslen başka insanların yaşamını kolaylaştırmak ve güzelleştirmek için çalışıp didiniyor.

b) Metinle ilgili sorular hazırlayınız. Bu soruları arkadaşlarınıza sorunuz.

  1. Büyüklerimiz biz için ne tür fedakarlıklar yaparlar?
  2. Büyüklerimizin hakkını nasıl ne şekilde ödeyebiliriz?
  3. Sizce büyüklerine saygısız olmayan birinin nasıl ne şekilde bir yaşamı olur?

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 202. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz metnin konusunu ve anne fikrini yazınız

Metnin mevzusu: Büyüklere saygı

Metnin anne fikri: Büyüklere biz için gösterdikleri fedakarlıklara karşılık saygı duymamız gerekir.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümleleri his beyan eden ifadelerle tamamlayınız.

Büyüklerime yardım edince kendimi fazla mutlu ve rahat hissediyorum.

Büyüklerimle zaman geçirince onlardan öğrendiklerimden keyif alıyorum.

Büyüklerime saygı gösteriyorum şu sebeple onlara duyduğum sevgiyi en güzel bu şekilde göstereceğimi düşünüyorum.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki görsellerden okuduğunuz metinle ilgili olanları işaretleyiniz. İşaretlediğiniz görsellerde anlatılanları özetlemek gerekirse açıklayınız.

büyüklere saygı

CEVAP: Büyüklerimize her vakit saygı duymalı, onların rahat etmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Onları en rahat yere oturtmalıyız. Hastalandıkları vakit küçükken bizlere baktıkları benzer biçimde onlarla ilgilenmeliyiz.

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 203. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Ulular köprü olsa basıp geçme.” atasözünü derslik ortamında tartışınız. Konu ile ilgili edindiğiniz bilgiler doğrultusunda bir konuşma yapınız.

CEVAP: Büyüklere karşı her vakit ve her durumda saygılı olmalıdır. Onlar yüksek bir görevde bulunmasalar, dahası hepimiz onları hor görse bile, insan saygısını azaltmamalıdır. Bilgi, görgü ve deney yönünden üstün olanlar, toplumda hak kıymeti görmelidir. Büyüklerimize, bilge kişilere, hangi durumda olurlarsa olsunlar, her vakit saygılı olmalıyız. Unutmamalıyız ki saygının noksan olduğu yerde bütün güzel kavramlar önemini yitirir.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Metinden alınan aşağıdaki cümleyi koyu yazılan kelimeye dikkat ederek okuyun.

Peki, şimdi bir düşünün; acaba 5-10 liraya aldığınız ürünleri kendi başınıza üretmeye çalışsanız başarabilir miydiniz?

a) Sizce bu sözcük sebep sayı ile yazılmış olabilir? Açıklayınız.

CEVAP: Bu sözcük para tutarı belirttiği için sayı ile yazılmış olabilir.

b) Aşağıdaki cümleleri sayıların yazılışına dikkat ederek okuyun.

c) Soruları yukarıdaki cümlelere gore cevaplayınız.

1) Birden çok kelimeden oluşan sayılar nasıl ne şekilde yazılmıştır?

CEVAP: Ayrı yazılmıştır.

2) Dört ve daha çok basamaklı sayılar nasıl ne şekilde yazılmıştır?

CEVAP: Rakam ile yazılmıştır.

3) Hükümdar adlarındaki sayı nasıl ne şekilde yazılmıştır?

CEVAP: Romen sayıları ile nokta kullanılarak yazılmıştır.

4) Sıra sayıları rakamla mı yoksa yazıyla mı yazılmıştır?

CEVAP: Hem rakamla hem yazıyla yazılmıştır.

5) Üleştirme sayıları rakamla mı yoksa yazıyla mı yazılmıştır?

CEVAP: Yazıyla yazılmıştır.

6) Saatler rakamla mı yazıyla mı yazılmıştır?

CEVAP: Hem rakamla hem yazıyla yazılmıştır.

7) Sayılarda kesirler nasıl ne şekilde yazılmıştır?

CEVAP: Rakam ile virgülle ayrılarak yazılmıştır.

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 204. Sayfa Cevapları

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki paragrafta sayıların yazımında yanlışlıklar yapılmıştır. Bu yanlışlıkları bulunuz ve bunların doğrusunu yazınız.

  • yirmidört yirmi dört
  • 2’şer 2’şer ikişer ikişer
  • 6’ıncı 6. / 6’ncı / altıncı

10. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Paragraftaki imla yanlışlarını bulunuz.

Koşuşturma sabahdan başlamışdı. Bugün onun için yoğun bigün olacaktı. Şehirin diğeri ucundaki bir fabrikayı denetime gideceklerdi. Fabrika ile ilgili birçok şikâyet vardı. Bu şikâyetler üstüne bir kontrol görevi çıkmışdı. Görevini en iyi şekilde yapmak istediğinden erkenden orada olması gerekdiğini düşündü.

  • başlamışdı. başlamıştı
  • Şehirin şehrin
  • çıkmışdı. çıkmıştı
  • gerekdiğini icap ettiğini

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 205. Sayfa Cevapları

11. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Büyükleri sevip saymakla ilgili bir şiir yazınız.

CEVAP: BÜYÜKLERE MİNNET

Türlü fedakarlıklarla büyüttü beni,
Annem, babam, ninem ve ablam.
Bilmezken konuşmayı ve yemeyi,
Kattı hayatıma güzel bir mana.

Beni gözettikleri benzer biçimde gözetirim onları,
Bilirim ödenmez bir türlü hakları,
Eksik etmem aramızdan sevgi ve saygıyı,
Onlar da esirgemez benden hayır duasını.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Yaşama sevincini özetleyen şiirleri araştırarak defterinize yazınız. Beğendiğiniz şiirlerden birini ezberleyiniz.

ÇOK GÜZEL ŞEY

Yaşamak güzel şey doğrusu
Üstelik hava da güzelse
Hele gücün kuvvetin yerindeyse
Elin ekmek tutmuşsa bir de
Hele tertemizse gönlün
Hele kar gibiyse alnın
Yani kendinden korkmuyorsan
Kimseden korkmuyorsan dünyada
Dostuna güveniyorsan
İyi günler bekliyorsan hele
İyi günlere inanıyorsan
Üstelik hava da güzelse
Yaşamak güzel şey
Fazla güzel şey doğrusu!

Melih Cevdet ANDAY

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 192-193-194-195-196-197-198. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat