şişli eskort - izmir eskort

>

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 225-226-227-228-229-230. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

cevaplar

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 225-226-227-228-229-230. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 8. Tema BİLİM VE TEKNOLOJİ Sayfa 225, 226, 227, 228, 229, 230 “Sosyal Medya Psikolojinizi Etkiliyor” Metni Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 225. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İnterneti hangi amaçlarla kullanıyorsunuz?

CEVAP: İnterneti araştırma yapmak, kitaplar ile ilgili informasyon edinmek, film seyretmek ve oyun oynamak için kullanıyorum.

2. Sosyal medya hesaplarından hangilerini bildiğiniz gibi? Bildiğiniz hesaplar ile ilgili informasyon veriniz.

CEVAP: Facebook, Instagram, Twitter şeklinde hesapları biliyorum.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 226. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

a) Metni okurken altını çizdiğiniz kelimeleri aşağıya yazınız. Bunların anlamını cümledeki kullanımlarından yola çıkarak tahmin ediniz. Kelimelerin anlamını TDK Türkçe Lügat’ten denetim ediniz.

İSTATİSTİK
Tahminim: Sayılarla meydana getirilen işlem.
Lügat Anlamı: Bir netice çıkarmak için verileri yöntemli bir halde toplayıp sayı olarak belirtme işi.

KADİM
Tahminim: Eski ve kati.
Lügat Anlamı: Başlangıcı olmayan, eski, ezelî.

FENOMEN
Tahminim: Sosyal medyada tanınan şahıs.
Lügat Anlamı: Takip edilen, hayranlık uyandıran ünlü kimse.

TAKİPÇİ
Tahminim: Bir ilgili kişinin yaşamını takip eden kimse.
Lügat Anlamı: Takip eden, izleyen kimse.

b) Aşağıda verilen sözcük gruplarının anlamlarını deyimler sözlüğünüzden bulunuz. Bu sözcük gruplarını birer tümce içinde kullanınız.

yol açmak: Bir olayın sebebi olmak
dile getirmek: Belirtmek, anlatmak, açıklamak, ifade etmek.
mutlu etmek: Mutluluk vermek, bahtiyar etmek.

  • Bu davranışı ceza almamıza yol açtı.
  • Mutsuz olmasının sebebini dile getirdi.
  • Bugün yaptıklarımız beni fazla mutlu etti.

c) Bu deyimlerin anlatıma olan katkısını açıklayınız.

CEVAP: Bu deyimler anlatımın daha akıcı ve güzel duyu olmasını sağlamaktadır. Böylece okur rahatça anlayabilir ve metinden keyif alabilir. Aynı zamanda anlatılanları pekiştirmektedir.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki tabloyu örnekteki şeklinde doldurunuz.

eş anlamlı zıt anlamlı

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 227. Sayfa Cevapları

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne bakılırsa cevaplayınız.

1) Okuduğunuz metinde hangi durumun insanlarda psikolojik sorunlara yol açmış olduğu dile getirilmiştir?

CEVAP: Sosyal medyada beğenilmeme korkusunun insanlarda psikolojik sorunlara yol açmış olduğu dile getirilmiştir.

2) Araştırmalara bakılırsa insanoğlu, toplumsal medyada hangi amaçla paylaşım yapmaktadır?

CEVAP: İnsanlar, beğenilmek amacıyla paylaşım yapmaktadır.

3) Araştırmalar, toplumsal medya kullanan birçok insanda hangi hastalığın görüldüğünü ortaya çıkarmıştır?

CEVAP: Bir tür kaygı bozukluğu FOMA görülmektedir.

4) Sosyal medya bilgiyi neye bakılırsa değerlendiriyor?

CEVAP: Sosyal medya bilgiyi takipçi sayısına bakılırsa derecelendiriyor.

5) Metne bakılırsa toplumsal medya, meslekleri nasıl ne şekilde etkiliyor?

CEVAP: Sosyal medya meslekleri takipçi sayısı açısından etkiliyor. Takipçi sayısı çok olan kişiler bilgiyi etkiliyor.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz metnin konusunu ve anne fikrini yazınız.

Metnin mevzusu: Sosyal medya bağımlılığı

Metnin anne fikri: Sosyal medya yaşamımızı etkileyecek şekilde bağımlılık oluşturmaktadır.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Yazar, toplumsal medyanın hangi özelliği üstünde durmuştur? Metni siz yazmış olsaydınız toplumsal medyanın hangi tesir ve özellikleri üstünde dururdunuz?

Yazarın üstünde durduğu mevzular: Sosyal medyanın bağımlılık yapması, beğenilme kaygısı, istatistiklere bağlı yaşanması, toplumsal medyanın bilgiyi etkilemesi

Ben olsaydım: Sosyal medyanın kişiyi gerçek yaşamdan uzaklaştırması, toplumsal medyanın insanı olduğundan başka bir role bürümesi

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz.

Görsellerde anlatılan vaziyet nedir? Siz bu mevzu ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

CEVAP: Eskiden her iş için ayrı bir alet kullanırken günümüzde bilgisayar hepsini kapsamaktadır. Ödev yapmak, film seyretmek ve arkadaşlarımızla kontakt oluşturmak için kullanabiliriz. Bazen yaşamımızı o denli fazla ele geçiriyor ki ailemizle bile toplumsal medya üzeriden haberleşmeye başlıyoruz.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 228. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

tuik.gov.tr/ adresinden alınan Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 2017 anket neticeleri aşağıdaki grafikte verilmiştir. Grafiği inceleyerek tabloyu örnekteki şeklinde işaretleyiniz.

grafik soruları

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümleyi okuyun.

“Dünyada nihayet yıllarda toplumsal medya kullanan birçok insanda bir tür kaygı bozukluğu FOMA’nın görüldüğü belirtiliyor.”

Yukarıdaki cümlede geçen “FOMA” tıp bilimi ile ilgili bir terimdir. Bilim, teknik, sanat şeklinde özel alanlarla mesleki alanlarda kullanılan kelimeler vardır. Siz de bu alanlar ile ilgili terim örnekleri veriniz.

  • Venüs, Güneş Sistemi‘ndeki en sıcak gezegendir. (ilim)
  • En ince adam sesi “Tenor” olarak adlandırılır. (müzik)
  • Halk masalları toplumun mühim değerleridir. (yazın)

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 229. Sayfa Cevapları

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki metni okuyun. Soruları cevaplayınız.

1) Medya mesajları içinde niçin seçim yapılmalıdır?

CEVAP: Her gün insanoğlu birçok değişik kontakt aracı ile medya mesajlarına ulaşmaktadır. Bu mesajların doğruluğundan ve amacından güvenilir olabilmek için seçim yapılmalıdır.

2) Medyayı niçin sorgulamalıyız? Bu sorgulamada nelere dikkat etmeliyiz?

CEVAP: Medyanın kurgusal bulunduğunu, politik söylemleri bulunduğunu, belli bir ideolojiye ve belli ticari kaygılara haiz bulunduğunu bildiğimiz için medyayı sorgulamalıyız. Bu sorgulamada objektif olmaya dikkat etmeliyiz.

3) Medyayı hangi yönlerden sorgulamalıyız?

CEVAP: Medyanın içinde ne olduğu, kaynağını ve biçimini sorgulamanın yanı sıra medyanın güzel duyu değerlerini de sorgulamalıyız.

4) Siz, medya kaynaklarını sorguluyor musunuz? Sorgulama yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?

CEVAP: Medya kaynaklarını sorguluyorum. Sorgulama yaparken medya kaynaklarında çalışanların geçmişini, medyanın ticari kaygılarla ne kadar devinim ettiğini, dayanaklarını ve tarafsızlığını dikkate alıyorum.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 230. Sayfa Cevapları

10. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz haber yazılarından ve araştırmalarınızın sonucundan hareketle toplumsal medyanın müspet ve menfi taraflarını özetleyen bir konuşma yapınız. Konuşmanız esnasında “fakat, lakin, sadece” vb. uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanınız.

CEVAP: Sosyal medya başka bütün platformlar şeklinde doğru kullanıldığında yararlı bir araçtır. Ancak menfi yönleri de oldukça fazladır. Ilk olarak insanların görüşlerini birbiriyle paylaşmasına imkan elde etmiştir. Bu da fikirlerin çoğalması anlama gelir. Fakat informasyon paylaşımı vakit vakit yanlış bilgilerin yayılmasına sebep olmaktadır. İletişimin süratli, ekonomik ve mekandan bağımsız olması en güzel getirisidir. Herhangi bir yerde ve zamanda iletişim mümkün olmuştur. Bu vaziyet insanların sıkça telefonlarına bağlı yaşamasına ve telefondan ayrı devinim edememesine neden olmaktadır. Sonuç olarak tadında kullanıldığında yararlı, gereğinden çok kullanıldığında bağımlılık oluşturan bir araçtır.

11. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Görselden hareketle toplumsal medyanın menfi tesirleri mevzusunda defterinize insanları bilinçlendirecek bir poster hazırlayınız.

sosyal medya bağımlılığı

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Aile büyüklerinizden çocukluk dönemlerinde hangi ulaşım araçlarının yaygın olarak kullanıldığını öğreniniz.

CEVAP: Onların döneminde gaşgası, dolmuş ve şimendifer en fazla kullanılan ulaşım araçlarıymış.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 220-221-222-223-224. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat