şişli eskort - izmir eskort

>

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 241-242-243. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

cevaplar

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 241-242-243. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 8. Tema BİLİM VE TEKNOLOJİ Sayfa 241, 242, 243 “8. Tema Değerlendirme Soruları” Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 241. Sayfa Cevapları

8. TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI

A. 1, 2, 3 ve 4. soruları yukarıdaki metne gore cevaplayınız.

1. Mısırlılar yazılarını neyin üstüne yazıyorlardı?

CEVAP: Mısırlılar, papirus rulolarına yazıyorlar.

2. Papirüsün yerini zaman içinde ne almıştır?

CEVAP: Papirusun yerini zaman içinde parşömen alıyor.

3. Kâğıt ne vakit ve nerede ortaya çıkarıldı?

CEVAP: Milattan sonrasında 105 senesinde Çin’de ortaya çıkarılmıştır.

4. Matbaanın icadı kitabın basımını, yayılmasını ne şekilde etkiledi?

CEVAP: Matbaanın icadı, kitap basımını artırdı ve kitabın ucuzlayıp geniş çevrelere yayılmasını sağlamış oldu.

5. Metindeki altı çizili söz öbeğinin cümleye katmış olduğu anlamı açıklayınız.

CEVAP: “Ortaya çıkmak” deyimi cümleye “yokken var olmak, meydana çıkmak” anlamı katmıştır.

B. Aşağıdaki cümleleri okuyun. Cümlelerde verilen bilgiler doğru ise cümlenin başına “D”, yanlışsa ”Y” yazınız.

( Y ) “Daha fazla araştırma yapmak için İstanbul’a gitti” cümlesinin sonuna sual işareti getirilmelidir.
( D ) “Tüm gün ağzını bıçak açmadı.” cümlesinde meşhur düşmesine uğramış bir sözcük vardır.
( D ) “ Bitkiler ışığını güneşten alır.” cümlesinde altı çizili kelimede ünsüz yumuşaması vardır.
( Y ) “Bu hafta kanalımızda yeni bir belgesel başlıyor.” cümlesindeki altı çizili kelimede meşhur düşmesi vardır.
( D ) “Ahmet bey bugün okula geç kaldı.” cümlesinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır.
( Y ) “Seni mutlu etmek için her yolu denedim.” cümlesinde neden-sonuç ilişkisi vardır.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 242. Sayfa Cevapları

C. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları doldurunuz.

• “TDK’nin nihayet kılavuzunu aldın mı” cümlesinin sonuna ……………sual işareti………….. getirilmelidir.
• “Sabah erkenden uyandı; elini, yüzünü yıkadı.” cümlesinde noktalı virgül ……….…ögeleri içinde virgül bulunan cümleleri ayırmak……………. amacıyla kullanılmıştır.
• “Sonbahar en sevdiğim mevsimdir.” cümlesi kişisel görüş ………vardır……… .
• “Durup beklemek, yanlış devinim etmekten daha faydalıdır.” cümlesinde …………karşılaştırma………… anlamı vardır.
• “Alerji yapmış olduğu için bu ilacı kullanmam yasak.” cümlesinde ………………neden-sonuç…….…….. anlamı vardır.

Ç. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisinin yazımı yanlıştır?

A) Kuşu kafesten çıkarıp gökyüzüne salıverdi.
B) Evi gezip gördükten sonrasında almaya karar verdiler.
C) Şiir, düz yazıdan değişik bir kimlikdedir.
D) Sana arkadaşlığın ne demek bulunduğunu hatırlatırım.

CEVAP: C

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?

A) Bu gazeteyi Doktor Ali Bey’e verin.
B) Dersler bu sene Eylül’de başlamış olacak.
C) Atatürk Caddesi trafiğe kapatıldı.
D) Hepimiz Türkçenin kurallarını iyi öğrenmeliyiz.

CEVAP: B

3. Aşağıdaki cümlelerin hangilerinde altı çizili kelimeler eş sesli değildir?

A) Sebze tutarları iyice düştü.
Ağaçtan üç elma düştü.
B) Bu ini evvelinde görmemiştik.
Merdivenlerden hızlıca indi.
C) Bu yol nereye çıkar?
Tarladaki otları yoldu işçiler.
D) Ocaktaki süt taştı.
Bu tarlanın her yeri taş idi.

CEVAP: A

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 243. Sayfa Cevapları

4. Aşağıdakilerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A) Fazla çalmış olduğu için başarıya ulaşmış oldu.
B) Dişini çektirmek için doktora gitti.
C) Yağmura yakalandığından ıslandı.
D) Yorulduğu için birazcık dinlenmek istiyordu.

CEVAP: B

5. Aşağıdakilerin hangisinde noktanın kullanımı yanlıştır?

A) Bugün 10.30’da buluşacağız.
B) Sonra yağmur sertliğini artırarak.
C) Ürettikçe kazanacağını unutma.
D) Kitabın hemen hemen 21. sayfasındayım.

CEVAP: B

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz mevzusudur?

A) Aldığım mükafat en fazla annemi sevindirdi.
B) Bahar yağmurları aylardır sürüyor.
C) Okuduğum kitap roman türündeydi.
D) Okumak, insanı olgunlaştırır normal olarak.

CEVAP: A

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde duygusal ifade söz mevzusudur?

A) Ablasının izne gelemeyeceğini duyunca gözyaşlarını tutamadı.
B) Çalışan hepimiz bigün kesinlikle emeğinin karşılığını alır.
C) Gençler, ilim ve sanatla uğraşmalıdır.
D) Size bir tek tavsiyem var: Çalışınız.

CEVAP: A

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme vardır?

A) Gençler vaktinin çoğunu kütüphanede geçiriyor.
B) Su, esas ihtiyacımızdır.
C) Halkın refahı her şeyden önemlidir.
D) Zeytin benzer biçimde kapkara gözleri vardı.

CEVAP: D

9. “ Bir ilgili kişinin içinde kuvvet ve talep yoksa o şahıs başkalarının yardımıyla başarıya ulaşmış olması imkansız. Kısacası…”

Bu tümce aşağıdaki atasözlerinden hangisi ile tamamlanırsa mana bütünlüğü sağlanmış olur?

A) Ne ekersen onu biçersin.
B) Her fazla azdan olur.
C) Taşıma su ile değirmen dönmez.
D) İşini kış tut, yaz çıkarsa bahtına.

CEVAP: C

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 236-237-238-239. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat