şişli eskort - izmir eskort

>

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 36-37-38. Sayfa Cevapları

cevaplar

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 36-37-38. Sayfa Cevapları

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 1. Birim BİREY VE TOPLUM Sayfa 36, 37, 38 “1. Tema Değerlendirme Soruları” Etkinlik Cevapları

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 36. Sayfa Cevapları

A. 1, 2, 3, 4 ve 5. soruları yukarıdaki şiire nazaran cevaplayınız.

1. Yukarıdaki şiirde şairin yüreğinde yeni nefes yatakları oluşturan nedir?

CEVAP: Sevecenliğin yarattığı yaşam şairin yüreğinde yeni soluklar oluşturuyor.

2. “Gözlerinin içi gülmek.” deyimi şiirde nasıl ne şekilde kullanılmıştır? Bu sözün şiire katkısını açıklayınız.

CEVAP: “Gözlerimin içine güldüler.” şeklinde kullanılmıştır. Şiire sevgisini belli etmek anlamını katmıştır.

3. Yukarıdaki şiirde anlatılanlara katılıyor musunuz? Niçin?

CEVAP: Katılıyorum. Zira insan sevgiyi hissedince bütün dertlerini unutur.

4. Yukarıdaki şiirin anne duygusu nedir?

CEVAP: Ana his “sevgi”dir. Sevgi her şeyi unutturur.

5. Şiirde koyu renkle yazılmış kelimeleri gerçek ve mecaz anlamda birer cümlede kullanınız.

CEVAP: Kirlenmiş
Gerçek Anlam: Kıyafetim tekrar mi kirlenmiş?
Mecaz Anlam: Duyguları kirlenmiş biriyle dostluk edemem.

Acıdan
Gerçek Anlam: Acıdan o denli ağzım yandı ki kaç bardak su içtim bilmiyorum.
Mecaz Anlam: Dün gece yüreğimdeki acıdan uyuyamadım.

B. Aşağıdaki cümleleri okuyun. Cümlelerde verilen bilgiler doğru ise cümlenin başına “D”, yanlışsa “Y” yazınız.

( D ) 1. “Öğleden beri yorgunluğum giderek artıyor.” cümlesindeki “yorgunluğum” kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.
( D ) 2. “Evlatların hesapsız sevgisini öğretmen olunca tattım.” cümlesindeki altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmıştır.
( Y ) 3. “Küçükleri sevmek, büyükleri saymak bizim kültürümüzde her daim önemlidir.” cümlesinde virgül sıralı cümleleri ayırmak için kullanılmıştır.
( Y ) 4. “Arkadaşlarla saat 10.30’da Galata Kulesi önünde buluşacağız.” cümlesinde nokta doğru kullanılmamıştır.

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 37. Sayfa Cevapları

C. Aşağıda verilen cümlelerdeki altı çizili kelimeleri gerçek yada mecaz ilişkisi yönünden tamamlayınız.

• “Gökyüzündeki nihayet yıldızı gök bilimciler bir ay evvel keşfettiler.” cümlesindeki altı çizili sözcük ………gerçek…………. anlamda kullanılmıştır.

• “Yazdıkların da okudukların kadar güzeldi.” cümlesindeki altı çizili sözcük ……..gerçek………… anlamda kullanılmıştır.

• “Yağmur sabaha kadar aralıksız yağdı.” cümlesindeki altı çizili sözcük ……..gerçek…………… anlamda kullanılmıştır.

• “Sonunda babasından izin kopardık.” cümlesindeki altı çizili sözcük ……….mecaz………… anlamda kullanılmıştır.

Ç. Aşağıdaki metni okuyun.

1 ve 2. soruları metne nazaran cevaplayınız.

1. Bu metnin mevzusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sevginin gücü
B) Sevginin nelere benzediği
C) Öğrenci ve öğretmen iş birliği
D) Sevgisiz dünyada olabilecek vakalar

CEVAP: A

2. Bu metinde anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Toprağı yeşertebilmek için onu sulamalıyız.
B) İşçi sevmediği işte başarısız olur.
C) Sevgi, hayatta başarı göstermiş olmanın temelini oluşturur.
D) Sevgi, sorunları çözecek özelliktedir.

CEVAP: D

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “almak” kelimesi ötekilerden değişik anlamda kullanılmıştır?

A) Doğum günü için ona güzel bir armağan aldım.
B) Onun kaydını bu okula alalım.
C) Kendime yavru bir kedi aldım.
D) Her sabah gazetemi ne olursa olsun alırım.

CEVAP: B

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 38. Sayfa Cevapları

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir sözcük kullanılmıştır?

A) İngilizce konuşanların sayısı her geçen gün artıyor.
B) Anma töreninde bu şiiri ben okumak isterim.
C) Mars’ta da su var fakat hayat yok.
D) Bir güneş benzer biçimde aydınlattın bizi.

CEVAP: D

5. Aşağıdakilerin hangisinde virgül ötekilerden değişik görevde kullanılmıştır?

A) Roman, hikaye, şiir okumak insanoğlunun ruhunu da güzelleştirir.
B) Buraya kadar gelmiş, bizlere de uğramıştı.
C) Maniler, ninniler halk edebiyatı ürünlerimizdir.
D) Bu yaz İzmir, Manisa ve Balıkesir’e gittik.

CEVAP: B

D. Aşağıdaki evlatların konuşmalarını değerlendiriniz.

İlsu, Bilge, Yiğit, Mert konuşma becerisi üstüne fikirlerini anlatmaktadır. Çocuklardan hangilerinin fikirlerine katıldığınızı sebebiyle beraber yazınız.

CEVAP: Ben……………….İlsu ve Mert’in……………..söylediklerine katılıyorum. Zira sıhhatli bir yazışma için karşımızdakilerin bizi duyması gerekir. Bu yüzden duyulabilir bir ses tonu kullanmalıyız. Ancak ses tonumuz normalden daha yüksek olursa da insanoğlu bundan hastalık duyar ve bizi tam dinleyemez. Sesimizin yüksekliğini doğru ayarlamalıyız.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 23-24-25-26-27. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat