>

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 64-65-66. Sayfa Cevapları

cevaplar

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 64-65-66. Sayfa Cevapları

2020-2021 Öğretim Senesi 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 2. Tema MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK Sayfa 64, 65, 66 “2. Tema Değerlendirme Soruları” Etkinlik Cevapları

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 64. Sayfa Cevapları

A. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. soruları yukarıdaki metne gore cevaplayınız.

1. Yazar anlattığı günü nasıl ne şekilde tasvir etmiştir?

CEVAP: Yazara gore o gün fazla güzel ve neşeli bir gündü. Yeşeren yapraklarda, tüten topraklarda, tepelerde ve eteklerde boy veren otlarda, aralarında serpilmiş çiçeklerde bahar gülüyordu.

2. Hamilton ve kurmay heyeti kıyıları niçin inceliyor olabilirler?

CEVAP: Haberleşme, hendek, siper vb. müdafa sistemlerini öğrenebilmek için inceliyor olabilirler.

3. Emir subayı ile Esat Paşa, Queen Elizabeth’i niçin ihtişamlı buluyor olabilirler?

CEVAP: O güne kadar benzeri görülmemiş bir vapur gördükleri için.

4. Esat Paşa, savaşın bir bilim olduğuna karşı çıkmıyor sadece bunu yetersiz buluyor. Niçin?

CEVAP: Esat Paşa’ya gore davetsiz misafirler savaşın aslolan gıdasını ilkel kabul ediyorlardı.

5. Esat Paşa’ya gore savaşın aslolan gıdası nedir?

CEVAP: Kahramanlık ve yurt sevgisidir.

6. Metindeki altı çizili söz öbeğinin cümleye olan katkısını açıklayınız.

CEVAP: “Boy vermek” cümlede “büyümek” anlamında kullanılmıştır.

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 65. Sayfa Cevapları

7. “Kahramanlık, yurt sevgisi” şeklinde duygulara haiz olmayan biri savaşabilir mi? Neden?

CEVAP: Vatan sevgisi duymayan birisi savaşmak için bir sebep bulamaz. Savaşma gereği duymayan birinin kahramanlık göstermesi beklenemez. Şu sebeple sevgisiz cesaret olmaz.

8. Savaş, dünya barışını nasıl ne şekilde etkisinde bırakır? Açıklayınız.

CEVAP: Savaş, dünya barışının sağlanmasını güç hale getirmektedir. Şu sebeple birbiriyle savaşan toplumlar birbirlerinin medeniyetinden faydalanamaz. Bu durumda toplumsal ilişkilerimiz ilerlemez. Dünya barışı için öncelik savaşların bitmesi olmalıdır. Savaşan taraflar birbirine düşman gözüyle bakarlar. Halbuki harp olmasa hepimiz antak kalma yolu bulabilir.

B. Aşağıdaki cümlede verilenleri okuyun. Doğru (D) ya da Yanlış (Y) oklarını takip ederek kaç numaralı kapıya ulaştığınızı yazınız.

CEVAP: Ben …………4 numaralı kapıya…………. ulaştım.

C. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları doldurunuz.

•“Rüzgâr, sanki bu kel tepelere asla uğramamaya yemin etmişti.” cümlesinde altı çizili kelimenin eş anlamlısı ………..rüzgar…………. dir.
•“Yüzünde acı tebessüm belirdi.” cümlesinde …………..yüz…………….. kelimesi eş seslidir.
•“Taarruz ve hücum sonucuna kim itaat eder.” cümlesinde ……………saldırı ve hücum………….. eş anlamlıdır.
•“Aşağı yukarı üç senedir buralara uğramıyorlar.” cümlesinde ikileme ……….karşıt……… anlamlı kelimelerden oluşmuştur.

Ç. Aşağıdaki cümlelerde abartma anlamı olan cümlenin başına “A”, şart anlamı olan cümlenin başına “K”, benzetme anlamı olan cümlenin başına “B” yazınız.

( A ) Mutfakta dağ kadar bulaşık birikmişti.
( K ) Zamanında evden çıksaydın şimdi otobüsü kaçırmazdın.
( B ) Fırtınalı bu gecede bir deniz feneri şeklinde yalnızdım.
( A ) İstediği olmadığı için tekrar kıyameti kopardı.
( B ) Bizim vatanımız bir aden, çocuklar.
( K ) Babam erken gelirse ödevlerimi beraber yapacağız.
( B ) İnsan bir ormandır, derdi annem.

 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 66. Sayfa Cevapları

D. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdaki cümle gruplarından hangisinde sual işareti yanlış kullanılmıştır?

A) Gel deseydim sen de gelir miydin?
B) Bahar geldi mi içim sevinç ile dolar?
C) Bu yıl tatile nereye gideceksiniz?
D) Bahçedeki elmaları siz mi topladınız?

CEVAP: B

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki noktanın kullanımında yanlışlık yapılmıştır?

A) Aslı merakla sordu: “Ne okuyorsunuz?”
B) Bizim bahçede şu ağaçlar vardır: akasya, ıhlamur.
C) Dedem bizlere hep şöyleki seslenirdi: “Kuzularım!”
D) Erkenden uyandı: Kuşların cıvıltılarını dinledi.

CEVAP: C

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Yarınki gezide Ankara Kalesi de ziyaret edilecek.
B) Serkan Bey, seninle özel konuşacakmış.
C) Anneler gününde anneme güzel bir hediyem olacak.
D) Şimdi İstanbul’da bahar ne güzeldir.

CEVAP: C

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartma anlamı vardır?

A) Mor menekşe hüzünlü şarkılar söylerdi.
B) Ev fırın şeklinde yanıyordu.
C) Minik kızın inci şeklinde dişleri vardı.
D) Ağaçlar gelin şeklinde süslenmişti.

CEVAP: B

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde insan dışı bir varlık insana ilişkin özellikler kazanmıştır?

A) Bir sarmaşık uyanıyordu uykusundan.
B) Güneş şeklinde parlıyordu saçları.
C) Üzüm üzüm gözleri ne de güzeldi.
D) Bekleye bekleye ağaç oldum.

CEVAP: A

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anıttepe Yayınları 52-53-54-55-56-57-58. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat