>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 114-115-116-117. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 114-115-116-117. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 114, 115, 116, 117 “4. TEMA ERDEMLER” “Sevgi Diyen Çağlar Aşar” Etkinlik Cevapları

 

SEVGİ DİYEN ÇAĞLAR AŞAR

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Araştırdığınız “sevgi” temalı şiiri arkadaşlarınızla paylaşınız.
SEVGİ

Çölden değişik olmayan bu korku
Evlatların bu korkudan olur neşeleri
Siyah sepete baktıkça her biri
Sıcak hoşluğunu anlarlar ölmenin

O gün gün ışığından yoksun
Mahrum bırakılmış genç kızlar
Anneleriyle parka çıkarlar
Anneleriyle anneleriyle anneleriyle

Sezai Karakoç
2. Yûnus Emre’nin “Yaratılanı hoş gör yaratandan dolayı.” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

CEVAP: İnsanlar hatalar yapabilir, bizim benzer biçimde düşünmeyebilir. Kimse kimselerle aynı hissetmez ve aynı yaşamaz. Bunun bilincinde olmamız gerekir. Nasıl ki başkalarından hoşgörü bekliyorsak ikimiz de her insana hoşgörülü davranmalıyız. İnsanların sevilecek bir yanını göremesek bile onlara hepimizi yaratan için saygı duymalı, iyi davranmalıyız.

 

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıda, şiirde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Metinden hareketle bunların anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Lügat’ten denetim ediniz.
KIN
Tahminim: Kılıcın kılıfı.
Anlamı: Bıçak, kılıç vb. kesici araçların kabı.

KOR
Tahminim: Alev almayan ateş.
Anlamı: İyice yanarak ateş durumuna gelmiş kömür yada odun parçası.
YÂR
Tahminim: Sevilen şahıs.
Anlamı: Sevgili.

NADAN
Tahminim: Fena niyetli şahıs.
Anlamı: Bilgisiz, bilgisiz.

SEHER
Tahminim: Güneşin doğduğu an.
Anlamı: Sabahın güneş doğmadan önceki zamanı, seher vakti.
SEFER
Tahminim: Bir yere gitme.
Anlamı: Yolculuk.

 

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Ozan, şiirde hangi öğütleri vermektedir? Anlatınız.

CEVAP: Ozan şiirden kılıcını kınına koy diyerek savaştan ırak kalmayı, cahil insanların sözlerine kulak asmamayı, insanlıktan umut kesmemeyi ve her ne olursa olsun sevgi ile yürümekten bıkmamak icap ettiğini öğütlemiştir.
2. Şiirin birinci dörtlüğünde yer edinen “Kılıcını koy kınına / Yüreğinle yürü dostum.” dizeleriyle hangi
karakter özellikleri vurgulanmaktadır?

CEVAP: Bu dizede barışçı karakter özellikleri vurgulanmıştır. Bir insan kılıcını harp için çeker, sulh için kınına koyar. Sevgi sahibi birisi kılıcını kınına koyar ve barıştan yana olur.

3. İnsanlıktan ümidini kesmeyen kişiler neler başarabilirler? Anlatınız.

CEVAP: İnsanlıktan ümidi kesmeyen kişiler insanlarla birlik ve beraberlik içinde çalışmaktan usanmaz. Başkalarını düşünür ve başkalarının kendisini düşündüğünü bilir. Birlik içinde devinim ederler ve bir aradayken gelişirler.
4. Her işini sevgi ile icra eden bir insan hangi özelliklere haiz olur? Örneklerle anlatınız.

CEVAP: Her işini sevgiyle icra eden insan yorulmaz. Bu kişiler çalışkan olur. Aynı zamanda başkaları tarafınca misal alınır. Sevgi dolu insanoğlu başkaları için pek fazla iyilik ederler.

B) Metinden hareketle arkadaşlarınıza sormak suretiyle iki sual hazırlayınız.

CEVAP:

1.Yazar “Sevgi diyen çağlar aşar” dizesinde ne demek istemiş olabilir?

2. Nadanlara kulak asmamak sebep gereklidir?

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Hz. Muhammed’in Veda Hutbesi’nde dile getirmiş olduğu ifadelerden yola çıkarak öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla “eşitlik ve insan hakları” temalı bir konuşma hazırlayınız. Hazırladığınız konuşmayı sunması için bir grup sözcüsü belirleyiniz.

CEVAP:  Her insan bir fert olarak fazla özel ve değerlidir. Nerede doğduğu, hangi aileden olduğu, ten rengi, dini yada siyasal görüşü, dili, ırkı o insanı ötekilerden daha üstün yada daha aşağı yapmaz. Her insan aynı yaşama, okula gitme yada sıhhat hizmetlerinden yaralanma hakkına haizdir. Şu sebeple her insanoğlunun amacı dünyayı daha iyi hale getirmek için çalışmaktır. Sahip olduğu özellikler onu başkalarından ayırmaz. İnsanlar birbirlerine karşı eşitlikçi olmayan bir halde davrandıklarında akıllarına kendilerinin de karşısındaki benzer biçimde biri bulunduğunu getirmelidir. Şu sebeple insanların dili yada ırkı onların iyi. çalışkan, dürüst olmasına engel değildir. Mühim olan doğru insan olmaktır. Bütün insanoğlu eşittir ve ikimiz de bunu bilerek her insana aynı samimiyetle davranmalıyız.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıda, soldaki kutucukta bulunan dörtlük Abdurrahim Karakoç’un “Tut Ellerimden” isminde şiirinden alınmıştır. Sağdaki kutucukta bulunan metin ise bu dörtlüğün düz yazıya çevrilmiş biçimidir. Bu metinleri dikkatle okuyun.

A) Bu iki metin arasındaki farkları emareniz.

CEVAP: Şiir daha uyumlu bir yapıya haizdir. Düz yazıda ise bu uyum yoktur. Aynı zamanda şiirde his aha baskındır.

B) Sizce hangi metin daha etkili bir anlatıma haizdir? Düşüncelerinizi nedenleriyle yazınız.
CEVAP: Şiirin daha etkili bir anlatıma haiz bulunduğunu düşünüyorum. Şu sebeple şiirde uyum unsurları yer verilmiştir. Okurken vermek istediği duyguları hissediyorum. Ancak düz yanının daha yalın bir anlatımı vardır. Bu nedenle şiir daha etkilidir.

C) Sol kutucuktaki dörtlükte mısra sonlarında yer edinen ses benzerliklerine dikkat ediniz. Bu benzerliklerin şiirin anlatımına olan katkısını açıklayınız.

CEVAP: Ses benzerlikleri şiire güzel duyu katmaktadır. Okurken şiirden daha çok keyif alınır.
D) Aşağıya “sevgi” kelimesinin harflerini kullanarak akrostiş bir şiir yazınız. Şiirinizin mısra sonlarında ses benzerliği olan kelimeler kullanmaya çalışınız.

CEVAP:

Solmuş bir çiçeğe su yetmez sevgi vermeli
Elbet o vakit canlanır gül, menekşe, hanımeli
Vatandan, yuvadan, insandan sevgiyle bahsetmeli
Göreceksin o vakit nasıl ne şekilde sever hepimiz seni
İlle de sevmeli, ille de sevmeli.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki metni okuyun. Metinden hareketle verilen cümle gruplarından doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

(…Y..) Gemici, bilgili ve öfkeli biridir.
(…D..) Bilgin, bilgisiyle övünmeyi seven biridir.
(…Y..) Gemici, bilginin sözlerine asla aldırmamıştır.
(…D..) Gemidekiler, vapur delinip su almaya başladığı için korkmuştur.
B) Gemicinin “Yüzmesini bilir misiniz?” sorusundan sonrasında hikâye nasıl ne şekilde devam etmiş olabilir? Aşağıya yazınız.

CEVAP: Bilgin gözlerini açarak “Bilmem.” demiş. Bunun üstüne Gemici: ‘Öyleyse ömrünün yarısı boşa gitmiş, vah vah!’ demiş. Bilgin’i korkulu haliyle kafa başa bırakıp yerine dönmüş. Ancak tecrübeli bir gemici olduğundan ne yapması icap ettiğini biliyormuş. Bir süre sonrasında her şey normale döndüğünde Bilgin Gemici’nin yanına gelmiş olarak ona “Anladım.” demiş. Gemici “Neyi anladın?” diye sormuş. Bilgin de ona: “Herkes aynı bilgiye haiz değildir, hepimiz aynı mevzuda ehil değildir ve bu olması ihtiyaç duyulan güzel bir şeydir.” demiş.
C) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili olan isimlere “Nasıl?” sorusunu sorunuz. Bu soruya verdiğiniz cevabı örnekteki benzer biçimde yazınız.

CEVAP:

Bilgin, bilgiç bir tavırla sormuş. —–> Nasıl tavır? ——-> Bilgiç tavır

Zavallı gemici “Hayır!” demiş. ——-> Nasıl gemici? —-> Zavallı gemici

Süratli esen rüzgâr gemiyi sarsmış. —-> Nasıl rüzgâr? —-> Süratli esen rüzgâr

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 108-109-110-111-112-113. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat