>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 118-119-120-121-122-123. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 118-119-120-121-122-123. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118, 119, 120, 121, 122, 123 “4. TEMA ERDEMLER” “Gümüş Kanat” Etkinlik Cevapları

GÜMÜŞ KANAT

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Araştırdığınız yardım kuruluşları ile ilgili edindiğiniz detayları arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Yakın çevremde Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü bulunmaktadır. Bu müessese Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı iş yapmaktadır. Amacı hanım, çocuk, engelli, şehit yakını şeklinde aile üyelerinin haklarının korunduğundan güvenli olmak ve toplumsal hizmetler mevzusunda her türlü emek harcamayı yürütmektir.

2. Bir iyilik yaptığınızda kendinizi nasıl ne şekilde hissediyorsunuz? Örneklerle anlatınız.

CEVAP: Bir iyilik yaptığımda kendimi rahat ve olgun hissederim. Bu sebeple, bana nazaran iyilik insanların görevidir. Mesele, yaşlı birisi benden bir işi yapmamı istediğinde derhal yaparım. Bu sebeple o insanoğlu için bunu yapmanın güç bulunduğunu düşünürüm. Bunu yapmazsam ileride yaşlandığımda benim de başkalarından bir şey istemeye hakkım olmaz diye düşünürüm.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki sözcük ve sözcük gruplarını anlamlarıyla örnekteki şeklinde eşleştiriniz.

kelimeler ve anlamları

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kemal, babasından niçin yardım istemiştir? Anlatınız.

CEVAP: Kemal, kuşu kurtarmak için uzandığında boyu yetişmemiştir. Bu nedenle babasından yardım istemiştir.

2. Kemal, avuçları arasındaki kuşu neye benzetmiştir? Anlatınız.

CEVAP: Kemal, kuşu korkuyla, telaşla çarpan bir yüreğe benzetmiştir.

3. Sokak hayvanlarını koruyabilmek için neler yapabiliriz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Yardıma gereksinim duyan bir sokak hayvanı gördüğümüzde ona yardım etmeli, edemiyorsak yardım istemeliyiz. Evlerimizin önüne birer kap su ve mama koyabiliriz. Ayrıca evlerimizin balkonuna kuş evleri yerleştirebiliriz.

B) Okuduğunuz metinden hareketle, arkadaşlarınıza sormak suretiyle üç sual hazırlayınız.

CEVAP:

  1. Kuşun fizyolojik özellikleri nedir?
  2. Annesi Kemal’i sebep uyarmıştır?
  3. Kuşun dala asılı kalmasının sebebi nedir?

C) Metnin anne fikri nedir? Açıklayınız.

CEVAP: Acı çeken bir canlı gördüğümüzde yardım etmek merhametli bir insan olarak görevimizdir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyun.

B) Sizce okuduğunuz bu hikâye nasıl ne şekilde devam etmiştir? Hikâyenin kalan bölümünü siz tamamlayınız.

CEVAP: Çocuk büyük bir şaşkınlıkla, “Yani ben ne söylersem dağ da onu mu söyler?” Babası çocuğuna gülümseyerek bakmış ve, “Evet, yavrum. Tıpkı insanoğlu arasındaki ilişkiler şeklinde. Geçen hafta derslik arkadaşın Emir’e bir kitap armağan etmiştin değil mi? Sonra Emir ne yapmış oldu?” Çocuk önüne bakarak, “Emir de dün bana bir kalem armağan etti.” dedi. Babası, “Görüyor musun? Arkadaşın senin güzel davranışın karşılığında güzel bir davranışta bulunmuş.” Çocuk babasına bakarak gülümsemiş. Sonra yüksek sesle “Teşekkürler!” demiş. Karşılığında da tabiat ona “Teşekkürler!” demiş. Babası anlatmaya devam etmiş: “Çevrendeki insanların nasıl ne şekilde olmasını istiyorsan onlara o şekilde davranmalısın. Herkes evvel kendisi iyi olmak için çalışmalı. Güzel davranış böyledir. Hastalık şeklinde yayılır. Ancak bu insanı iyi eden bir hastalıktır.” Çocuk babasının gözlerine bakarak “Anladım babacığım. Bu yüzden mi bana böylesine güzel davranıyorsun?” demiş. Bu söz babasını gülümsetmiş. Daha sonrasında babası çocuğun elinden tutarak onu yerden kaldırmış ve yürüyüşlerine devam etmişler.

C) Tamamladığınız hikâyeye uygun bir başlık öneriniz.

CEVAP: YANKI

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümlelerde yer edinen altı çizili kelimeleri bulduracak şekilde sorular sorunuz. Bu soruları örnekteki şeklinde cevaplayınız.

Bu seste bir yalvarış var şeklinde geldi. —————————->Hangi ses? ——————–> Bu ses.

Kemal, o pencerenin önünde oturuyordu. ——————-> Hangi pencere? ————-> O pencere.

Bu yaramaz kuşlar ayaklarına iplik dolansa çözemezler. —> Hangi yaramaz kuşlar? —> Bu yaramaz kuşlar.

Şu kuşu kurtaralım baba. ————————————–> Hangi kuş? ——————–> Şu kuş.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyun.

B) Leyla, ziyaretlerini planlayarak bir tablo hâline getirmek istemektedir. Aşağıdaki yönergeleri kullanarak Leyla’nın ziyaret tablosunu tamamlayınız.

5.etkinlik

C) Aşağıdaki tabloya kendi akrabalarınızı ziyaret edeceğiniz bir plan oluşturunuz. Oluşturduğunuz planı arkadaşlarınıza anlatacağınız bir {yazı} yazınız.

akraba ziyareti

CEVAP: Birinci hafta Mehmet dayımı ziyaret edeceğim. Ona yaptığım haftalık planı anlatacağım. İkinci hafta Fatma teyzemi ziyaret edeceğim. Üçüncü hafta baba tarafınca Mustafa amcamı ve dördüncü hafta da Büşra halamı ziyaret edeceğim. Beşinci hafta anne tarafınca Necla teyzemi ziyaret edeceğim. Bu ziyarete ailece de gidebiliriz. Altıncı hafta da anneannemi ziyaret edeceğim. Anneannem ailemizin en büyüğü olduğundan ona nihayet hafta gitmeye karar verdim.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Akraba ziyaretlerinin önemi ile alakalı his ve düşüncelerinizi anlatacağınız bir konuşma yapınız. Konuşmanızda gövde dilinizi etkili şekilde kullanınız.

CEVAP: Akrabalarımız bizlere ailemizden sonrasında en yakın kişilerdir. Aramızda kan ve gönül bağları vardır. Akrabalarımızı ziyaret ettiğimizde aramızdaki sevgi ve saygı kuvvetlenir. Böylece onlarla yakınlık kurarız. İyi ve fena günlerimizi onlarla paylaşırız. Bu nedenle bu şekilde günler haricinde da onları sık sık hatırlamalıyız. Onlar yeri gelir anne-babamız şeklinde bizimle ilgilenir, yeri gelir sohbetleriyle dostumuz olur. Her vakit nasıl ne şekilde olduklarını sormalıyız. Bu şekilde onlar da bizi ziyaret etme isteği duyarlar. İnsanın ailesi ve akrabalarıyla birlik içinde olması önemlidir.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 114-115-116-117. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat