şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 124-125-126-127-128-129. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 124-125-126-127-128-129. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 124, 125, 126, 127, 128, 129 “4. TEMA ERDEMLER” “Balıkçıl” Etkinlik Cevapları

BALIKÇIL

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Araştırdığınız fabl türündeki metni arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: ASLANLA FARE

Aslan toprakla oynuyormuş bigün;
Bir de bakmış pençesinde bir sıçan.
Aslan, aslan yürekliymiş o gün,
Kıymamış canına, bırakmış yere.
Boşuna gitmemiş bu iyiliği.
Kimin aklına gelir
Farenin aslana iyilik edeceği?
Etmiş işte, hem de canını kurtarmış.
Günün birinde aslan
Biraz çıkayım derken ormandan,
Düşmüş bir tuzağa,
Ağlar içinde kalmış;
Kükremiş durmuş boşuna.
Bereket sıçan ehil yetişmiş imdada:
Bu iş kükremekle değil,
Kemirmekle olur, demiş.
Başlamış incecik dişlerini işletmeye
Gelmiş ipin hakkından kıtır kıtır.
Bir ilmik kopunca ağdan hayır mı kalır
Sabır, birazcık da vakit
Güçten, öfkeden daha yaman.

2. Kendinizi ne kadar tanıyorsunuz? Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz kişilik özelliklerinizi anlatınız.

CEVAP: Beğendiğim özelliklerim gerçekçi ve dürüst olmam; beğenmediğim özelliklerim tembel ve kindar olmamdır. (Bu suali kendinize nazaran cevaplayınız.)

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki görsellerin üstünde yazan sözcük ve sözcük gruplarını örnekteki şeklinde birbirleriyle ilişkilendiriniz. Hayal gücünüze nazaran kuracağınız ilişkileri örnekteki şeklinde numaralandırınız. Kuracağınız bu ilişkileri birer tümce ile ifade ederek aşağıya yazınız.

balıkçıl

CEVAP:

  1. Balıkçıl açgözlü davranılmış olduğu için pişman olmuştur.
  2. Kıyıya gittiğinde sazanların orada bulunduğunu görmüş oldu.
  3. Gagasına pek fazla leziz ufak balık doldurdu.
  4. Nedense kaya balığını ufak görüyordu.
  5. Balıkçıl, her vakit uysal davranıyordu.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz metnin konusunu ve anne fikrini yazınız.

KONU: Açgözlülük

ANA FİKİR: Karşımıza çıkan fırsatları değerlendirmeliyiz.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metindeki vaka nerede geçmektedir?

CEVAP: Olay su kıyısında geçmektedir.

2. Metinde hangi varlık konuşturulmuştur? Örnekler vererek anlatınız.

CEVAP: Balıkçıl konuşturulmuştur. Turna balığını gördüğünde onu aş istemeyerek “Karnım birazcık daha acıksın.” demiştir. Kaya balığını gördüğünde ise onu ufak bularak “Allah korusun! Kımıldamam bile.” demiştir.

3. Balıkçılın turna ve gösterim balıklarını aş istememe sebebi nedir? Açıklayınız.

CEVAP: Yemek istememe sebebi tam olarak acıkmamış olmasıdır. Balıkçıl yemeği hep zamanında ve iyice acıkınca yermiş.

4. Balıkçılın yerinde siz olsaydınız nasıl ne şekilde davranırdınız? Neden?

CEVAP: Balıkçılın yerinde olsaydım acıktıktan sonrasında bulduğum herhangi bir balığı yerdim. Zira tekrar balıkla karşılaşıp karşılaşmayacağımı bilemem.

5. Açgözlü olmanın hayatımızı nasıl ne şekilde etkileyebileceğini anlatınız.

CEVAP: Açgözlü olmak insanı mutsuz yapar. Zira hiçbir vakit elinde olanlarla yetinemez. Hep daha fazlasını ister. Bulamayınca da mutsuz olur ve mutsuz eder. Ayrıca ufak fırsatları görmezden gelir.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Balıkçılın fizyolojik özellikleri ile kişilik özelliklerini metinden hareketle yazınız.

FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ: Uzun bacaklı, uzun boyunlu, uzun gagalı.

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ: Açgözlü, kibirli, rahatına düşkün.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

CEVAP: Bir balıkçıl su kıyısında turna ve gösterim balığını görmüş oldu. Ancak tam acıkmadığı için onları aş istemedi. Daha sonrasında acıktığında sazanları görmüş oldu fakat onları beğenmedi. Bir kaya balığı gördüğünde ise onu ufak bularak soruşturma zahmetinde bulunmadı. En nihayet fazla acıkmış olduğu için ufak bir sümüklü böceği yedi.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki yönergeleri uygulayarak “Bil Bakalım Kim?” oyununu oynayınız.

(Bu etkinliği sınıfta yapınız.)

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki ifadeleri koşul-sonuç anlamı sağlayacak şekilde örnekteki şeklinde eşleştirerek cümlelerinizi etkinliğin altına yazınız.

koşul sonuç

Cümlelerim:

  • Trafik sorununa çözüm bulunursa daha tertipli bir şehirde yaşayabiliriz.
  • Tertipli bir halde kitap okuduğum için sözcük haznem ve düş gücüm gelişiyor.
  • Çevremizi temiz tutarsak tabiat ananın dengesi korunmuş olacak.
  • Her öğrenci okul kurallarına uyarsa okulumuzda güvenli ve rahat bir ortam oluşur.
  • İnsanlara karşı saygılı ve dürüst davrandığımızda cemiyet içinde saygınlığımız artacaktır.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümlelerde boşluklara uygun olan kelimeleri örnekteki şeklinde yazınız.

CEVAP:

……Her…. insan değerlidir.
………Tüm…… dünya buna bir inansa…
………Birkaç……. akrabamı ziyaret edeceğim.
………Bazı….….. iyilikler unutulmaz.
……Hiçbir…… vakit yılmayacağız.
Kütüphaneden …birçok… kitap almayı planlıyorum.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki görselin sizde çağrıştırdığı his ve düşünceleri anlatacağınız bir konuşma yapınız.

CEVAP: İnsanlar her vakit kendilerini olduğu şeklinde göremezler. Çoğunlukla kendilerini olduklarından daha iyi görürler. Halbuki yapılması ihtiyaç duyulan olduğundan daha azca bulunduğunu düşünmektir. Bu şekilde olursa şahıs emek harcamayı bırakmaz. Daha iyi, başarıya ulaşmış olmak için savaşım eder. Kendimizi dışarıdan görmeyi bilmeliyiz. Ancak bu şekilde daha geniş bir nazar açısına haiz olabiliriz.

10. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Kahramanları hayvanlar olan hikâye edici bir metin yazınız. Hikâyenizde “konuşturma, benzetme ve abartma” sanatlarından yararlanınız.

CEVAP: SİNCAP İLE FİL

Ufak sincap her zamanki şeklinde evine birkaç fındık yada koz götürebilmek için tehlikeli ormanda geziniyormuş. Bir anda bir sese kulak kesilmiş. Sese doğru yürüdüğünde bir kaplan ve filin tartıştığına tanık olmuş. Ufak sincap fili tanıyormuş. Kaplan ağ “O sincabı bana getireceğini söylemiştin. Hani nerede?” diye bağırmış. Bu söz karşısında ufak sincap fazla şaşırmış. Fil ile arkadaşlığını düşünmüş. Filin kendisine oyun oynadığını anlamış. Konuşmaları dinlemeye devam etmiş. Fil. “Onu tanımıyorsun. O sincap bir çakal kadar akıllı. Ayrıca bir ailesi var. Bu işi bıraksak olmaz mı?” demiş. Sözü biter bitmez kaplan filin üstüne atlamış. Görünmüş olduğu kadar kuvvetli olmayan fil de yalvarmaya başlamış. Filin yaralandığını gören sincap fazla üzülmüş. Ya fili bırakıp gidecekmiş ya da ona yardım edecekmiş. Vicdanının sesini dinlemiş ve bir tazı kadar hızla kaplana doğru koşmuş. Küçücük haliyle yapabileceği tek şey kaplanın kuyruğunu ısırmakmış, o da öyleki yapmış. Zavallı kaplan acılar içinde bağırmış ve sincaba sinirli sinirli bakmış. Kendine gelen fil hortumuyla bir adet kaplana vurmuş. Kaplan sersemlemiş halde ikisine kızgınlıkla bakarak oradan derhal uzaklaşmış. Giderken de “Siz görürsünüz!” demiş. Sincap ve fil sessizliğe bürünmüş. Sonra fil sincaba “Doğru” demiş; “Başta seninle kaplan istediği için arkadaş oldum. Ancak ondan sonra seni öyleki fazla sevdim ki onu oyalamak zorunda kaldım.” Sincap bağışlayıcı olmayı bilirmiş: “Yavrularıma yiyecek bulmama yardım eder misin?” demiş. Fil mutlulukla gülümsemiş. Birlikte ormana doğru yürümüşler.


Etiket: 6 derslik türkçe sayfa 124-125-126-127-128-129 cevapları

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 118-119-120-121-122-123. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat