>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 136-137-138-139-140-141-142-143. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 136-137-138-139-140-141-142-143. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143 “5. TEMA DOĞA VE EVREN” “Merak Ettiklerimiz” Etkinlik Cevapları

MERAK ETTİKLERİMİZ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Dünya’mızın ve başka gezegenlerin oluşumuyla ilgili edindiğiniz detayları arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Dünya evrendeki yıldızların patlaması ve oluşturdukları toz bulutlarının çekim kuvvetleri etkisiyle bir araya gelmesi sonucu oluşmuştur. Bütün evrendeki gezegenlerin oluşumu bu şekildedir. Dünyamız başlangıçta dönmekte olan bir alev topundan ibaretti. Zamanla çevresinde atmosfer oluştu ve yağmur yağmaya başladı. Soğuyan toprak dış kabuğu oluşturdu ve taşlar, dağlar, çukurlar meydana geldi.

2. Dünya ve evren ile ilgili neleri merak ediyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

CEVAP: Evrende keşfedemediğimiz ve Dünya’ya benzeyen başka gezegenler olup olmadığını merak ediyorum.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki şeklinde eşleştiriniz.

eşleştirme

B) Yukarıda açıklamalarıyla eşleştirdiğiniz kelimeleri aşağıdaki bulmacada bularak renkli kalemlerinizle işaretleyiniz. İşaretlemediğiniz harfleri soldan sağa okuyarak bir cümleye ulaşacaksınız. Ulaştığınız cümleyi bulmacanın altına yazınız.

bulmaca

Bulmacada Ulaştığım Tümce: UZAY YOLUNDA NEFES KESİCİ BİR MACERA YAŞAMAK İSTİYORUZ

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Galaksilerin kızıla kayması neyin habercisidir?

CEVAP: Galaksilerin kızıla kayması bizlerden uzaklaştıkları anlamına gelmektedir.

2. Güneş olmasaydı yaşamımızda neler değişirdi? Düşüncelerinizi metinden hareketle açıklayınız.

CEVAP: Güneş olmasaydı ışık, ısı, yiyecek, gıda, iklimler, günler, mevsimlerin hiçbiri olmaz, Dünya bugün bildiğimiz hâline gelemezdi.

3. Yakıtları tükenen minik yıldızlara ne olur? Anlatınız.

CEVAP: Yakıtları tükenen minik yıldızlar uzun süre parlamaya devam ederler.

4. Sizce başka gezegenlerde yaşam var mıdır? Düşüncelerinizi nedenleriyle açıklayınız.

CEVAP:  Bence başka gezegenlerde yaşam vardır. Bu sebeple bizim bildiğimiz ve bilmediğimiz pek fazla gezegen var. Bildiğimiz bazı gezegenleri araştıracak teknolojiye haiz değiliz. Bu nedenle yaşam olabileceğini düşünüyorum.

5. Yeni bir gezegen keşfetseydiniz ona hangi adı verirdiniz? Neden?

CEVAP: Gezegenime “Olimpos” adını verirdim. Bu sebeple Olimpos, söylemesi güzel bir sözcük. Yunan mitolojisinde bütün tanrıların yaşamış olduğu dağın ismidir.

6. Keşfettiğiniz gezegenin Dünya’ya gore daha yaşanabilir olması için hangi özelliklere haiz olmasını isterdiniz? Anlatınız.

CEVAP: Gezegenimde fazla kıymetli madenlerin bulunmasını arzu ederdim. Böylece fazla dayanıklı ve kullanışlı teknolojik cihazlar yapabilirdim. Ayrıca tabii güzelliklerinin en üst seviyede olmasını arzu ederdim.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) 1. Etkinlik’teki bulmacada ulaştığınız cümleden hareketle bir hikâye tasarlayarak hikâyenizin unsurlarını aşağıya yazınız.

  • OLAY: Ahmet Bey ve Serra’nın gökyüzünü teleskopla incelemeleri.
  • KONU: Uzay
  • KAHRAMANLAR: Serra, Ahmet Bey.
  • YER: Serra’nın evi.
  • ZAMAN: Akşam yemeğinden sonrasında.
  • ANA FİKİR: Uzayda görülmeye kıymet fazla şey vardır.
  • BAŞLIK: UZAYI SEYRETMEK

B) Unsurlarını belirlediğiniz hikâyenizi defterinize yazınız.

UZAYI SEYRETMEK

Akşam yemeğinden sonrasında Serra babasına iş yerinden getirmiş olduğu kutuyu sordu. Ahmet Bey “Haydi açalım birlikte.” dedi.  Ahmet Bey çıkarttığı parçaları pencerenin yanına taşıdı ve onları birleştirdi. Tek bir parça haline ulaştığında Serra bunun ne işe yaradığını anlamıştı: Bir teleskop! Babası Serra’ya “Biliyorsun, iş yerinde gökyüzünü gözlemliyoruz. Ben de bu teleskobu getirdim. Senin de gökyüzünü incelemeni isterim.” dedi. Serra heyecanla teleskoptan gökyüzünü incelemeye başladı. Bir süre sonrasında “Bunun ne faydası var ki?” diye sızlanmaya başladı. Ahmet Bey teleskobu bir yöne çevirerek “Bak bakalım.” dedi. Serra “Ay bu! Hem de iri. Bir de üstünde karaltılar var.” dedi. Ahmet Bey deklare etti: “Güneş ışığı Ay’da gölgeler oluşturur. Ayrıca Ay’ın yüzeyi dümdüz değildir; çukurları vardır.” Daha sonrasında teleskobu başka bir yöne doğru çevirip bazı ayarlamalar yapmış oldu. Serra’ya bakmasını işaret etti. Serra bir süre seyredip, “Burada bir sim denizi var!” dedi. Ahmet Bey gülerek “O bir gökada.” dedi. “Gökadalar minik ışık tozlarının bir araya gelmiş hali gibidir. Onları gördüğün için fazla şanslısın. Her teleskopla görülebilen bir şey değildir.” Biraz daha gökyüzünü incelediler. Serra fazla mutluydu. Ahmet Bey de ona bilgiler veriyordu. Gecenin sonunda Serra babasına teşekkür etti. Babasının sebep uzayı bu kadar fazla sevdiğini anlamıştı.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki gazete haberlerini mühim bulduğunuz yerlerin altını çizerek okuyun.

(Size gore mühim yerlerin altını çiziniz.)

B) Gazete haberlerinde verilen bilgilerden hareketle aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

A GAZETESİ

Savunulan Fikir: Global ısınma için tedbir alınmazsa 2100 senesinde iklim temelli felaketlerde yılda 150 binden çok insan ölebilir.

Gösterilen Nedenler: Her sene hava koşullarından ölen 3 bin insan olması, sıcak hava dalgaları, her yıl sahil taşkınlarından 6 ölümün gerçekleşmesi.

B GAZETESİ

Savunulan Fikir: Global ısınma fikri insanlardan vergi alınmak için oynanan bir oyundur.

Gösterilen Nedenler: Global ısınmada mühim bir değişim olmaması, “iklim vergisi” düşüncesi, yerkürenin sıcaklığının artmasının düzgüsel olması.

C) Bu iki değişik nazar açısı ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Sizi nasıl ne şekilde etkiledi? Açıklayınız.

CEVAP: A gazetesinde yazılanları daha içten buldum. Bunun esas sebebi kendi gözlemlerim oldu. İklimlerin her sene daha anormal yaşandığını düşünüyorum. Ayrıca yaz mevsimlerindeki ısı artışı da bunu gösteriyor. Buzulların erimesi ve bazı canlı türlerinin çekince altında olması global ısınmanın varlığına işaret ediyor. B gazetesinde ise araştırma verilerinin çalışılmış olduğu söyleniyor. Bu durumu doğru bulmadım.

D) Prof. Phil Jones ya da Giovanni Forzieri’den birine e-posta yazacak olsanız kime, ne sormak isterdiniz? Sormak istediklerinizi e-posta şeklinde yazınız.

CEVAP: Sayın Giovanni Forzieri,
Araştırmalarınız ile ilgili bir şeyler okudum. Global ısınma mevzusundaki fikirlerinize katılıyorum. Düşüncelerinizi daha çok insan okumalı ve bunun üstünde çalışılmalı. Bu sebeple global ısınmanın hızlanması insan davranışlarının bir sonucudur. Bu mevzuda çoğumuz elimizden geleni yapmalıyız. Bilime katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. İyi günler.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Astronot olduğunuzu düş ediniz. Uzayda geçirdiğiniz bir günü anlattığınız hikâye edici metin yazınız. Hikâyenize uygun başlık koymayı unutmayınız.

CEVAP: MARS’TA BİR GÜN

Ben ve dostlarım şu anda Mars’tayız. Güne kahvaltıyla başladık. Tamir etmem ihtiyaç duyulan bir vasıta var. Dostlarımdan birisi benimle istikbal. Üsten çıkmadan evvel feza giysilerimizi giydik. Mars araçlarını onarım edecek her alete sahibiz. İhtiyaç duyduklarımı yanıma aldım. Evvel aracın çevresinde turladım. Daha sonrasında içine girdim ve motorunu, direksiyonunu ve panelleri denetim ettim. Sorunu derhal anladım. Panellerden ikisi çalışmıyordu. Yedek panellerimiz vardı. Bu vasıta panellerin içine güneş enerjisi dolmasıyla çalışıyor, doğrusu güneşle çalışıyor. Yeni panelleri taktım. Aracı çalıştırmayı denediğimde başarıya ulaşmış oldum. Dostum eski panelleri üssün yakınına bıraktı. İşimiz bittiğinde üsse girdik ve giysilerimizi çıkardık. Daha sonrasında aracı nasıl ne şekilde onarım ettiğimi beyan eden bir raporu dünyaya gönderdim. Yaptığımız her şeyi rapor etmek görevimizin bir parçası. Takım kaptanımız yarın yapmamız gerekenlerden bahsetti. Burada vakit fazla acele geçiyor.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. İsim tamlamalarının altını örnekteki şeklinde çiziniz.

isim tamamlama

B) Aşağıdaki atasözlerinin bazı kelimeleri noksan bırakılmıştır. Bu atasözlerini ayraç içlerindeki isimlerle, ad tamlaması oluşturacak şekilde örnekteki şeklinde tamamlayınız.

  • ……Yalancının mumu……. yatsıya kadar yanar. (yalancı/mum)
  • Lafla ………peynir gemisi.……. yürümez. (peynir/vapur)
  • Borç ………yiğidin kamçısı……….dır. (yiğit/kamçı)
  • ………..Davulun sesi……… uzaktan hoş gelir. (davul/ses)
  • Komşu ………..komşunun külüne……… muhtaçtır. (komşu/kül)
  • ………Ay ışığında.……… koz silkilmez. (ay/ışık)


Etiket: galaksilerin kizila kaymasi neyin habercisidir, Türkçe kitabı 6 sınfı 138 139 140 141 142 143 cavaplari t

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 132-133. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat