şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 144-145-146-147-148-149-150-151. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 144-145-146-147-148-149-150-151. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151 “5. TEMA DOĞA VE EVREN” “Afyon” Etkinlik Cevapları

AFYON

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Evliya Çelebi ve “Seyahatname” ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu kazandığınız detayları arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Evliya Çelebi, gezdirilmiş olduğu yerlerde camileri, medreseleri, çeşmeleri, çarşıları, yazarları, sur, kale, hamam, han, cadde, sokak ve evleri, bahçeleri ve benzerinin yanı sıra düğünleri, mahalli oyun ve giysileri sanatla alakalı ve toplumsal davranışları da gözlemleyip anlattığı Bursa’dan sonrasında Osmanlı coğrafyasının neredeyse tamamını dolaşarak büyük ve mühim eseri Seyahatname’yi oluşturmuş. Evliya Çelebi 50 senesi kapsayan bir vakit dilimi içinde gezdirilmiş olduğu yerlerde toplumların yaşama düzenini ve özelliklerini yansıtan gözlemler yapmıştır. Evliya Çelebi`nin on ciltlik Seyahatname’si, tüm görmüş ve gezmiş olduğu memleketler ile ilgili oldukça mühim bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk Kültür zamanı ve seyahat edebiyatı açısından mühim bir yere haizdir.

2. Gezdiğiniz bir yerin tarihî ve tabii güzellikleri ile ilgili arkadaşlarınıza data veriniz.

CEVAP: Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde Alt Paleolitik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar sergileme üniteleri bulunmaktadır. Jeolojik Dönem fosil ve kayaçları ile başlayıp  Neolitik döneme ilişkin taş heykel teşhiri ile devam etmektedir. Müzenin bahçesinde ise Hitit ve Geç Hitit Süreci’ne ilişkin bazalt taştan kabartma steller, gömüt taşları, Roma Süreci lâhitleri, çeşitli yapılara ilişkin taş mimari yapıt parçaları bulunmaktadır.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki sözcük ve sözcük gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Lügat’ten ve TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nden bulunuz.

GÜZERGÂH: Yolüstü uğranılacak, geçilecek yer

EMEKTAR: Bir görevde uzun süre kalıp o işe emeği geçmiş olan.

HAŞHAŞ: Gelincikgillerden, kapsüllerinden afyon elde edilmiş, tohumlarından yağ çıkarılan bir senelik ve otsu bir kültür bitkisi.

KAPLICA: Maden sularından yararlanma amacıyla kaynarcaların çevresinde kurulan tesislere verilen umumi ad.

ROTA: Görüş yada tutuma bakılırsa gidilen, izlenen yol.

İPİN UCUNU KAÇIRMAK: Yönetimde yada bir şeyi kullanmada ihtiyaç duyulan ölçüyü yitirmek.

BÜKME: Bilhassa Afyon ve çevresinde meydana getirilen börek türü.

CABA: Fazla olarak, fazladan, üstelik.

B) Anlamlarını öğrendiğiniz sözcük ve sözcük gruplarından üç tanesini seçerek bu tarz şeyleri birer cümlede kullanınız.

CEVAP:

  • Kaptan belirlediği rotada ilerlemeye devam etti.
  • Ne vakit kitap almaya gitse ipin ucunu kaçırır.
  • Çevredeki kaplıcaların kıymeti sonradan anlaşıldı.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar ve ailesinin gezecekleri yerlerin özelliklerini araştırma sebepleri nedir? Açıklayınız.

CEVAP: Gidecekleri bölgeleri araştırarak orada nasıl ne şekilde daha iyi zaman geçirebileceklerini, gezmeleri ihtiyaç duyulan bölgeleri tespit etmiş olurlar.

2. Afyon’a komşu olan iller hangileridir?

CEVAP: Afyon’a komşu olan iller; Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya’dır.

3. Metinde, Afyon’a ilişkin hangi tarihî ve tabii güzelliklerin adı geçmektedir? Açıklayınız.

CEVAP: Metinde Karahisar Kalesi, İhsaniye Kervansarayı, Emre Gölü, Kayıhan Göynüş Vadisi, Kaya Kiliseleri ve Gazlıgöl’ün adı geçmektedir.

4. Yazarın Afyon gezisinde en enteresan bulmuş olduğu şey nedir?

CEVAP: Yazarın en enteresan bulmuş olduğu şey balçık banyosu olmuştur.

5. Ülkemizin hangi şehirlerini gezip görmek istiyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

CEVAP: Devletimizde görmek istediğim şehirler Rize, Mardin ve Nevkent’dir. Rize’de tabii güzellikleri ve temiz havayı merak ediyorum. Mardin’deki yapılar fazla geleneksel görünüyor. Bu nedenle oraya da gitmek isterim. Ayrıca Nevkent’deki Ürgüp/Göreme yörelerini gezmeyi fazla isterim.

6. Bir kent kuracak olsanız şehrinizin hangi özelliklere haiz olmasını isterdiniz? Açıklayınız.

CEVAP: Bir kent kuracak olsam şehirde her yerde ulaşımın basit olmasını sağlardım. Fazla iyi bir metro ağı geliştirirdim. Böylece her yerde otomobiller olmaz, insanoğlu metrolarla her yere gidebilirdi. Eğitim, eğlence, seyahat, sanat, tarih merkezleri oluştururdum. İnsanların bu merkezlere ulaşmasını ve kendilerini geliştirmelerini sağlardım.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki görselleri inceledikten sonrasında “Dünyamın Yedi Harikası” başlıklı metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyun.

B) Yukarıdaki metinden hareketle kendi dünyanızın harikalarını anlattığınız bir konuşma yapınız.

CEVAP: Benim dünyamın harikaları hayatıma girmesi için çaba harcadığım şeylerdir. Mesela kitap okumayı alışkanlık edinmek için fazla çaba harcadım. Bu nedenle kitaplar benim dünyamın harikalarıdır. Beni asla yalnız bırakmazlar ve bana hep yararlı olurlar. Hayatımın bir başka harikası ise ahlaktır. Bencil, kibirli ve kindar olmamak için fazla çalışırım. Tam tersine düşünceli, barışçı olmak isterim. Bu nedenle bu kavramlar benim için fazla önemlidir. Hayatta kıymet verdiğim ve onsuz olmaz söylediğim her şey benim harikamdır.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Afyon gezisine katılan yazar, Afyon’daki çiçekçilerden birine girerek anası için bir buket hazırlatmıştır. Grafikteki sütunlar çiçek türlerini, grafiğin sol tarafındaki sayılar ise bukette yer edinen çiçek sayılarını göstermektedir. Bukette bir adet al gül bulunmaktadır. Diğer sütunlardaki çiçek türlerini aşağıdaki bilgilerden hareketle siz yazınız.

grafik

Bilgiler:
1. Bukette, al gülün sayısından üç çok ak gül bulunmaktadır.
2. Bukette, birbiriyle eşit sayıda pembe ve ak karanfil vardır.
3. Beyaz gülün sayısından iki çok al karanfil bulunmaktadır.
4. Beyaz karanfil sayısının üç sert sarı papatya vardır.
5. Boş kalan sütun ise ak papatya sayısını göstermektedir.

Sorular:
1. Hangi iki çiçek türünün sayılarının toplamı 17’dir? ……….Sarı papatya, ak papatya………..
2. Size bakılırsa soldan 4. sütun hangi çiçek türünün sayısını göstermektedir?…….Beyaz gül……..
3. En azca sayıdaki çiçek türü sayısı ile en fazla sayıdaki çiçek türü sayısının toplamı kaçtır?……10……..
4. Grafikteki çiçek isimlerini sağdan sola doğru sıralayınız.
………Beyaz papatya, al gül, pembe karanfil, ak gül, ak karanfil, sarı papatya, al karanfil………

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıda verilen özelliklerden hangileri okuduğunuz “Afyon” metninde görülmektedir? Yanlarına çarpı (X) işareti koyarak emareniz.

-Yer ve vakit belirsizdir.
-Gezip görülen bir yer anlatılmıştır. (X)
-Gerçekte var olmayan bir yer anlatılmıştır.
-Sahnede canlandırılmak suretiyle yazılmıştır.

B) Yukarıda özelliklerini işaretlediğiniz metin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gezi yazısı B) Mektup C) Fabl D) Masal

C) “Afyon” metninin tür özelliklerini taşıyan bir metin yazınız. Metninize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

CEVAP: GÜZEL ŞEHİR ANTEP

Geçen yaz Gaziantep’i görmeye gitmiştik. İki saat devam eden yolun sonunda başka bir şehre ulaştığımızı hissettik. İlk durağımız Hayvanat Bahçesi oldu. Burası ülkemizin en büyük hayvanat bahçesiydi. Sırasıyla kuşlar, balıklar, maymunlar ve peşinden daha büyük hayvanlarla karşılaştık. Aslanlar, kaplanlar, filler, flamingolar… Her köşede başka canlılar, başka renkler vardı. İç dizaynı fazla güzeldi. Ayrıca içeride bir adet de müze yer alıyordu. Burada da bazı hayvanların iskeletlerini görmek mümkün hale getirilmiş. Buradaki gözlemlerimiz bitince bölgesel yemekler yiyebileceğimiz bir lokantaya gittik. Ardından Botanik Bahçesi’ne gittik. Bu zamanlar oralarda renk renk laleler yer ediniyor. Rengarenk bahçede baharı adeta birkaç metrekarede görmek mümkün oldu. En nihayet Zincirli Bedesten adı verilen kapalı çarşıya da gittik. Buradan bazı hatıralar aldık. Ardından gezimiz bitti.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okulunuzda yürüttüğünüz bir proje kapsamında derslik olarak seyahat düzenleyeceğinizi düş ediniz. Bu gezinin planını yaparak aşağıdaki formu doldurunuz.

GEZİ PROGRAMI
Eğitim Kurumunun Adı: Atatürk Ortaokulu
Gezi Tarihi: 07.04.2019
Gezi Yeri: Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Geziye Çıkış Saati: 08.00
Geziden Dönüş Saati: 17.00
Gezi Kafile Başkanı: Tunç Aslan
Sınıf Rehber Öğretmeni: Tuncay Kaplan
Takip Edilecek Yol: Gaziantep kent yolu
Gezinin Amacı: Ülkenin en büyük hayvanat bahçesini ziyaret etmek.
Gezinin Konusu: Hayvanlar
Gezi İçin Belirlenen İnceleme – Araştırma Görevi: Hayvanları gözlemlemek, rasat neticelerini not almak.
Değerlendirme: Gezi planlanan şekilde yürütülmüş ve amacına ulaşmıştır.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Ödat tamlamalarını bularak örnekteki benzer biçimde altlarını çiziniz.

Yeni doğan güneşi seyrediyoruz.
Balıkçıların kovalarında irili ufaklı balıklar var.
Keyifli bir seyahat olacağa benziyor.
Kız Kulesi, masalsı bir kuledir.
Her yerde tarihî yapılar var.
Bugün enteresan bir efsaneleşmiş dinledik.

B) Aşağıdaki atasözlerini sıfatlar ve adlar bölümlerinden uygun sözcükleri seçerek örnekteki benzer biçimde tamamlayınız.

SIFATLAR: keskin, aç, ak, acı, işleyen

İSİMLER: tavuk, patlıcan, demir, akçe, sirke

1. ….Keskin sirke.…. küpüne ziyan
2. …İşleyen demir…… pas tutmaz.
3. ……Acı patlıcanı.…… kırağı çalmaz.
4. ……Aç tavuk……. kendini buğday ambarında sanır.
5. ……Ak akçe…… siyah gün içindir.


Etiket: Türkçe kitabı 146 147 148 149 150 151, 6 siniof turkce ders kitabi sayfa 148 EVVEL CEVA

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 136-137-138-139-140-141-142-143. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat