şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 160-161-162-163-164-165. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 160-161-162-163-164-165. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 160, 161, 162, 163, 164, 165 “5. TEMA DOĞA VE EVREN” “Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam” Dinleme Metni Etkinlik Cevapları

KAR KRİSTALLERİNİN PEŞİNDE BİR YAŞAM 

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız bölgedeki hava şartlarının günümüzdeki durumuyla geçmişteki durumu ile ilgili büyüklerinizden edindiğiniz detayları arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Büyüklerim eskiden yazların bu kadar sıcak geçmediğini, kışların ise daha soğuk geçtiğini söylemiş oldu.

2. Dikkatinizi en fazla çeken yağış türü hangisidir? Nedenleriyle açıklayınız.

CEVAP: Dikkatimi en fazla çeken yağış türü kardır. Bunun sebebi gökten yağan ak karların aşağıya düşerek birleşmesi ve her tarafı sarmasıdır. Bu vaziyet bana hem enteresan hem de fazla güzel gelmektedir.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Kar Kristallerinin Peşinde Bir Yaşam” adlı metni dikkatle dinleyiniz. Dinleme esnasında öğretmeniniz metni durdurup metnin devamıyla ilgili tahminlerde bulunmanızı sağlayacak sorular soracaktır. Tahminlerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız.

NOT: Bu etkinlikteki soruları dinleme esnasında öğretmeniniz soracaktır.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarıyla ilgili tahminlerinizi aşağıya yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Lügat’ten denetim ediniz.

EYALET
Tahminim: Büyük kent.
Anlamı: Çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bir tür bağımsızlığı olan yönetim bölgesi.

KRİSTAL
Tahminim: Saydam ve şekilli taş.
Anlamı: Bazı cisimlerin aldıkları geometrik şekil, billur.

OBJEKTİF (Metindeki kullanıma gore yazılmıştır.)
Tahminim: Kameranın açısı.
Anlamı: Fotoğraf makinesi, mikroskop, dürbün vb. optik aletlerde cisimlerden gelen ışınları alıp ekran üstüne aktaran mercek yada mercek sistemi.

KADİFE
Tahminim: Yumuşak kumaş.
Anlamı: Yüzeyi belirli uzunlukta bırakılmış olmamış madde lifleriyle kaplı, parlak, yumuşak kumaş.

GÖZLEM
Tahminim: Bir durumu göz ile izleyerek data edinme.
Anlamı: Bir nesnenin, olayın yada bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi.

PRİZMA
Tahminim: Geometrik biçim.
Anlamı: Işınları saptıran ve ayrıştıran, saydam maddeden yapılmış üçgen cisim.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Wilson Bentley (Vilsın Bentli), nasıl ne şekilde bir çocukluk yaşamıştır? Bunu nereden anlıyorsunuz?

CEVAP: Wilson Bentley kışların uzun ve sert geçmiş olduğu bir kasabada yaşamıştır. Bu nedenle zamanını kar kristallerini inceleyerek geçirmiştir.

2. Wilson Bentley, kar kristallerinin resmini çizerken nasıl ne şekilde bir mesele yaşamıştır? Bu soruna bulmuş olduğu
çözüm nedir?

CEVAP: Bentley çizim yaparken kar kristalleri eriyip yok olunca çizimler yarım kalıyordu. Ansiklopediden fotoğraf makinesine mikroskop objektifi eklenebileceğini öğrendi. Ailesi ona fotoğraf makinesi ve mikroskop objektifi aldı. Böylece kar kristallerinin fotoğraflarını çekmeye başladı.

3. Metne gore kar kristallerinin değişik biçim ve büyüklükte olmasının sebepleri nedir?

CEVAP:  Kar kristallerinin biçim ve büyüklüklerinin değişik olmasının sebepleri hava sıcaklığı, rüzgarın hızı ve sertliği, atmosferdeki su buharı miktarı ve bulutların yüksekliğidir.

4. Yaşadığınız çevrede ne tür değişimler ayrım ediyorsunuz? Anlatınız.

CEVAP: Yaşadığım çevrede mevsimlerin süresinin vakit vakit değiştiğini ayrım ediyorum.

5. Yaşadığınız çevreyi gözlemlemeniz sebep önemlidir? Açıklayınız.

CEVAP: İnsanların tabii vakaları anlamlandırması bilimdeki ilerlemeler ve yaşantının kolaylaşması için fazla önemlidir. Bunun için rasat yapmak gerekir. Bakmadığımız, incelemediğimiz bir olayın özünü idrak etmek mümkün olmaz.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Dinlediğiniz metni daha evvel okuduğunuz “Ben Aziz Sancar” başlıklı metin ile karşılaştırınız.

Benzerlikler: İki metinde de bilimsel konulardan bahsedilmektedir.

Farklılıklar: “Ben Aziz Sancar” metninde vakası bizlere bizzat yaşayan şahıs anlatmıştır. Dinlediğimiz metinde ise vakası yaşayan şahıs değil, üçüncü bir kişi anlatmaktadır.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Wilson Bentley’in kar kristallerine olan ilgisini ayrım eden ailesiyle Wilson Bentley içinde nasıl ne şekilde bir konuşma geçmiş olabilir? Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla bir konuşma kurgulayarak sınıfınızda canlandırınız.

Wilson’un Annesi: Oğlum! Vaktini hep dışarıda karla oynayarak geçiriyorsun. Üşütüp hasta olacaksın. Haydi, gel birazcık da evde oyna.
Wilson: Yapamam anne. Ben oyun oynamıyorum ki!
Wilson’un Annesi: Ne yapıyorsun peki?
Wilson: Kar kristallerini inceliyorum.
Wilson’un Annesi: Hepsi aynı şey. Neyini inceliyorsun?
Wilson: Hayır anne, değil! Kar kristalleri birbirinden değişik. Aslında onları çizmeye çalıştım fakat çizimi bitirmeden eriyorlar. Biraz araştırma yaptım. Bir fotoğraf makinem ve mikroskop objektifim olsa hepsinin fotoğrafını çekerdim.
Wilson’un Annesi: Bunu babana soralım mı?
(İçeriye girerler.)
Wilson: Babacığım, benim bir fotoğraf makinesi ve mikroskop objektifine ihtiyacım var.
Wilson’un Babası: Neden ki?
Wilson: Kar kristallerinin her biri başka biçim ve büyüklükteler. Onlar her çizmeye çalıştığımda eriyip kayboluyorlar. Fotoğraflarını çeksem onları ne güzel incelerdim.
Wilson’un Babası: Vay be! Bu fazla enteresan bir rasat oğlum. Demek bu şekilde bir ilgin var. O vakit sana ihtiyacın olanları alacağım. Rasat kabiliyetine fanatik kaldım. Aferin oğlum!
Wilson: Teşekkür ederim babacığım.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Doğa ile ilgili merak ettiğiniz ve yanıtını bulmak istediğiniz bir mevzuda, Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla aşağıdaki bilimsel araştırma basamaklarına uygun bir araştırma projesi hazırlayınız. Hazırladığınız projeyi arkadaşlarınıza sununuz.

PROJE FORMU (Örnektir)

Grubun Adı: Üç Renk
Grubun Simgesi: (Gökkuşağı ikonu)
Grubun Üyeleri: Tuncay Kaplan, Enes Aslan, Orhan Panter.
Araştırmanın Konusu: Gökkuşağı oluşumu
Araştırmanın Amacı: Gökkuşağı oluşumu ile ilgili data edinmek
Planlanan Araştırma Süresi: 3 hafta
Proje Emek verme Planı: İlk hafta mevzu ile ilgili araştırma yapılır. İkinci hafta rasat ve tecrübe şekilleri kullanılır. Raporlar ve görseller hazırlanmış olur. Üçüncü hafta bütün bulgular birleştirilip sunuma hazır hale getirilir.
İncelenecek Kaynaklar
A)Basılı Kaynaklar: Tübitak ilim dergisi, ansiklopediler.
B)İnternet Adresleri: http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/yapay-gokkusagi
Ulaşılması Beklenen Sonuçlar: Gökkuşağının oluşumu ile ilgili data edinmek ve bu detayları sunmak.
Sunum Tarihi: 24.04.2019

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıda içinde “ağaç” kelimesi geçen atasözlerini düzenleyerek anlamları ile eşleştiriniz.

  • Ağaç bir vuruşla devrilmez. (D)
  • Meyve veren ağaç taşlanır. (E)
  • Ağacı kurt insanı dert yer. (A)
  • Ağaç yaprağıyla gürler. (B)
  • Ağaç yaş iken eğilir. (C)

B) Yukarıdaki atasözlerinden birini seçerek bu atasözünün içinde geçmiş olduğu bir paragraf yazınız.

CEVAP: Eğitim her vakit önemlidir. Ancak tekrar de öneminin arttığı yaşlar vardır. İnsan her şeyi her yaşta öğrenir, sadece bazı yaşlarda daha basit öğrenir. Minik yaşta eğitilen bireyler bazı mevzularda daha bilgili hale gelebilirler. Atalarımız “Ağaç yaş iken eğilir.” demişler. Bu nedenle çocuklarımıza bir şeyler öğretmekten çekinmemeliyiz. Onları merak eden, araştıran bireyler olarak yetiştirmeliyiz.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki yönergeleri uygulayarak tablo üstünde boş bırakılan gündüz sıcaklıklarını yazınız.

* Kuzeyden esen rüzgârlar gündüz sıcaklığını gece sıcaklığına gore dört aşama artırmaktadır.
* Doğudan esen rüzgârlar gündüz sıcaklığını gece sıcaklığına gore üç aşama düşürmektedir.
* Batıdan ve güneyden esen rüzgârlar hava sıcaklığını değiştirmemektedir.

8.etkinlik

B) Tablo üstündeki bilgilerden hareketle aşağıdaki soruları örnekteki şeklinde cevaplayınız.

En sıcak gündüz hangisidir? ……………11 Mart Pazartesi………………
En soğuk gündüz hangisidir? …………17 Mart Pazar…………..
En soğuk yağışlı gün hangisidir? ……………17 Mart Pazar……………
Gece ve gündüz arasındaki ısı farkı en çok olan yağışlı gün hangisidir? ……14 Mart Perşembe……
Rüzgârın en şiddetli estiği yağışlı gün hangisidir? …………13 Mart Çarşamba…………
Rüzgârın en zayıf estiği yağışsız gün hangisidir? …………15 Mart Cuma………….
Rüzgârın kuzeyden estiği en soğuk yağışlı gün hangisidir? …………14 Mart Perşembe………

C) Hava sıcaklığının 0°C ve altına düşmüş olduğu günlerde Ayşegül okula bir araçla gitmeyi tercih etmektedir. Buna gore, Ayşegül hangi günlerde okula araçla gitmeyi tercih edecektir? Nedenleriyle yazınız.

CEVAP: Ayşegül, Çarşamda ve Cuma günleri okula araçla gitmeyi tercih edecektir. Bundan dolayı hava kar yağışlı olacaktır. (Cumartesi ve Pazar günü de kar yağacaktır, sadece hafta sonu okul yoktur.)

D) Ayşegül’ün yaşamış olduğu şehrin bir haftalık hava tahmin verilerinden yola çıkarak bu şehrin ikliminin insanların hayat biçimi üstündeki tesirleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz (giyim şekilleri, ulaşım, toplumsal hayat, beslenme vb.)?

CEVAP: Ayşegül’ün yaşamış olduğu kent oldukça soğuktur ve sık sık kar yağışı yaşanmaktadır. Bu nedenle insanoğlu kalınca giysiler giyinmek durumundadır. Kar yağışı yolları kapattığından ulaşımda sıkıntılar meydana gelmektedir. Yağışlar insanların sosyalleşmesini etkilemektedir. Ayrıca sıcak içecek ve yiyecekler tercih edilmektedir.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 152-153-154-155-156-157-158-159. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat