şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 186-187-188-189-190-191. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 186-187-188-189-190-191. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 186, 187, 188, 189, 190, 191 “6. TEMA MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ” “Ana Dili” Etkinlik Cevapları

ANA DİLİ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Türk dilinin anne dili olarak kullanıldığı devletler ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda kazanmış olduğunuz detayları arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Moğolistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletlerinde Türk dili anne lisan olarak kullanılmaktadır.

2. “Ana dili” teriminin sizde çağrıştırdığı his ve düşünceleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Ana dili, bana gore insanoğlunun doğduğu yerde konuşulan dildir.

1.ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki şeklinde eşleştiriniz.

ana dili

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları şiirden hareketle cevaplayınız.

1. “Dünyayı lisan ile tanımak” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

CEVAP: Dünyada mevcud her şeyin dilde bir karşılığı vardır. O şeyler ile ilgili bir şeyler ifade ederken yada bir şeyler öğrenirken dilden faydalanırız. Dil dünyayı tanımamızı sağlar.

2. Ozan, anne dilimizi nelere benzetmektedir? Örneklerle anlatınız.

CEVAP: Ozan anne dili göze benzetmiştir. “Onu gözlerimiz şeklinde/Koruyup nesillere ikimiz de armağan verelim.” demiştir. Gözümüzü nasıl ne şekilde korursak anne dilimizi de o şekilde korumamız icap ettiğini ifade etmiştir.

3. Şaire gore en kıymetli miras nedir? Açıklayınız.

CEVAP: En kıymetli miras anne dildir. Zira lisan bir milletin en mühim varlığıdır. Bu nedenle anne lisan atalarımızdan bizlere kalan en kıymetli mirastır.

4. Şiirin nihayet dörtlüğünde ozan bizlere ne önermektedir?

CEVAP: Ozan, anne dilin büyük bir özenle korunmasını ve bu dilin istikbal nesillere aktarılması icap ettiğini anlatmaktadır.

5. Ana dilimizi sevmemiz sebep önemlidir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Ana dilimiz milletimizin ve kültürümüzün esas taşıdır. Dil geçmişteki data ve gelenekleri günümüze taşımamıza muavin olmuştur. Bundan sonrasında da geleceğe taşımamıza muavin olacaktır. Ana dilimiz bizlere ve bizimle bu dili konuşanlara özgüdür. Bu nedenle korunması ve işlevselliğini kaybetmemesi gerekmektedir.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz. Siz de şiirden çıkarılabilecek ve çıkarılamayacak yargılar yazınız.

Şiirden Çıkarılabilecek Yargılar

  • Bize bu dünyada her şeyi anne dilimiz tanıtmıştır.
  • Duyduğumuz ilk şeyler anne dilimizdedir.
  • Ana dilimiz edebiyatımızda da yer almıştır.
  • Tarihimiz anne dilde yazılmıştır.
  • Ana dilimizi koruyup istikbal kuşaklara aktarmalıyız.

Şiirden Çıkarılamayacak Yargılar

  • Ana dilimizi doğru kullanmak ilim ve teknolojide ilerlememizi sağlar.
  • Ana dilimizi anne dili başka olan kişilere öğretmeliyiz.
  • Sadece anne lügatımızda yazılan eserleri okumalıyız.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla vazife paylaşımı yaparak İstiklâl Marşı’mızı ezberleyiniz, sınıfınızda solo ve koro bölümler hâlinde seslendiriniz.

NOT: Bu etkinliği öğretmeninizin rehberliğinde kendiniz yapmalısınız.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki şiiri okuyun. Şiirin sizde uyandırdığı his ve düşünceleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Türk gençlerinin bir erek için emek harcamaları gerekmektedir. Bu erek milletin ilerlemesi olmalıdır. Herkes bilgisizlik ile savaşım etmelidir. Türk gençleri yürekli olmalı ve diyar için çalışmalıdır.

B) Aşağıya “Türkiye” temalı akrostiş bir şiir yazınız.

Türkiye’m, güzel memleketim,
Ülkem, vatanım, toprağım benim.
Rahat ederim, güzelce gezinirim,
Kalkındığını gördükçe nasıl ne şekilde da sevinirim.
İnsan mutlu olur sadece kendi memleketinde
Yaşamak bir başka güzel, çevrili denizlerle.
Ezeli bir sevgidir bu; canımsın sen Türkiye’m.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki metinleri noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyun.

B) Aşağıdaki cümleleri yukarıdaki metinler ve görsellere gore tamamlayınız.

1. ……Kazakistan..…. coğrafi alan olarak en büyük bağımsız Türk devletidir.
2. ………Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan……… Kazakistan’ın güneydeki sınır komşularıdır.
3. Hazar Denizi’nin doğusundaki bağımsız Türk devletleri …….Kazakistan,Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan’dır…….
4. Hazar Denizi’nin batısındaki bağımsız Türk devletleri ise …..Türkiye, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir…..

C) Aşağıdaki soruları yukarıdaki metinlerden hareketle cevaplayınız.

1. Kaç adet bağımsız Türk devleti bulunmaktadır?

CEVAP: Yedi adet bağımsız Türk devleti bulunmaktadır.

2. Sovyet Rusya’nın dağılmasıyla bağımsız olan ilk Türk devleti hangisidir?

CEVAP: Sovyet Rusya’nın dağılmasıyla bağımsız olan ilk Türk devleti Azerbaycan’dır.

3. 29 Ekim 1923, vatanımızda ne olarak ve nasıl ne şekilde kutlanmaktadır? Anlatınız.

CEVAP: Bu tarihte Cumhuriyet duyuru edilmiştir. Bu nedenle her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaktadır.

4. Türk dünyasının geniş bir coğrafi alana yayılmasının sebebi sizce nedir? Açıklayınız.

CEVAP: Türkler eskiden göçebe hayat sürerlerdi. Beğendikleri bölgeleri kendi yurtları haline getirirlerdi. Tek bir yerde kalmayıp çevreyi keşfetmişlerdir. Bu nedenle oldukça geniş bir alana yayılmışlardır.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Senelerdir yabancı bir ülkede yaşadığınızı düş ediniz. Aile üyelerinizden birine, ülkenize ve ailenize duyduğunuz özlemi özetleyen bir name yazınız.

CEVAP: Sevgili Abim,
Uzun senelerdir ülkemden uzakta kalmak bana fazla şey öğretmiş olsa da orayı her vakit özlüyorum. İnsanın doğup büyümüş olduğu yer her vakit daha kıymetli oluyor. Zira yaşamı tanıdığım ilk yer orasıydı. Memleketimin havasına alıştığımı buraya erişince ayrım ettim. Ülkemde içtiğim suyu, yediğim yiyecekleri, gezdiğim bölgeleri fazla arıyorum. Ayrıca seni, annemi, babamı, kardeşlerimi ve bütün akrabalarımı da özledim. Bayramlarda sizinle olamamak beni birazcık üzüyor. Her ne kadar senelerce burada yaşamış olsam da ülkemin geleneklerine o şekilde alışmışım ki bu şekilde günlerde bir boşluk hissediyorum. Umarım en yakın zamanda sizi ziyaret ederim. Kendine iyi bak. Hoşçakal.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İnsanlar eskiden hangi ulaşım araçlarını kullanırlardı? Araştırınız.

Geçmişte ulaşımda çoğu zaman at ve eşek şeklinde yük hayvanları kullanıldı. Daha sonrasında atın arkasına tekerlekli bir bölüm bağlandı ve at otomobilleri ortaya çıktı. Denizde bir tek insanların kürek çekmesiyle ilerleyen sandal ve gemiler vardı. Teknolojinin gelişmesiyle beraber demiryolları ulaşımında buharlı ve kömürle çalışan trenler kullanıldı. Ayrıca ilk uçaklar tek pervaneli olarak yapılmış oldu.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 180-181-182-183-184-185. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat