>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 204-205-206-207-208-209-210-211-212-213. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 204-205-206-207-208-209-210-211-212-213. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213 “7. TEMA SAĞLIK VE SPOR” “Bisiklet Zamanı” Etkinlik Cevapları

BİSİKLET ZAMANI

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız çevrede en çok ilgilenilen spor dalı ile ilgili arkadaşlarınıza informasyon veriniz.

CEVAP: Yüzme sporu, birçok kaynağa nazaran, vücudun neredeyse bütün kaslarını çalıştırması sebebiyle, en yararlı sporlardan biri olarak kabul edilmektedir. Suya karşı uygulanan güç ve direnç, bu kasların çalışmasındaki esas sebeptir. Yüzme sporu, tıpkı yürümek ve koşmak şeklinde, insan bedenine oldukça uygun ve tabii hareketlerle ilgili bir spordur. Aynı zamanda vücuda kazandırdığı kuvvet ve direnç ile beraber, bu sporla uğraşanlara da iyi bir yaşam disiplini vermektedir.

2. Hangi spor dallarıyla ilgileniyorsunuz? Anlatınız.

CEVAP: Yüzme ve karate ile ilgileniyorum.

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe Lügat’ten bulunuz.

ZEMİN: Taban, döşeme, yer.
MESAFE: Ara, aralık, uzaklık.
ASFALT: Ana maddesi katran olan ve yolların kaplanmasında kullanılan karışım.
ÇAMURLUK: Taşıtlarda tekerleklerin üst bölümünü örten parça.
SELE: Bisikletin oturulacak yeri.
GİDON: Bisiklet ve motosiklette, ön tekerleğe yön vermeye yarayan ve iki ucunda tutacak yeri bulunan enlemesine çubuk.
PATİKA: Engebeli yerlerden gelip geçenlerin ayak izlerinden oluşan, tekerlekli vasıta işlemeyen dar yol.
AMORTİSÖR: Motorlu araçlarda sarsıntı, sallantı vb. hareketleri en üye indiren, yayların gereksiz hareketlerini gidermeye yarayan seviye.
DÜZENEK: Belli bir sonuca ulaşmak için karmaşık bir şekilde düzenlenmiş organ yada parçalar birleşimi, sistem.
KALDIRAÇ: Az bir güç ile büyük bir yükü kaldırmaya yarayan, bir dayanma noktası üstünde devinim edebilen, inip kalkabilen sert çubuk.
FREN: Bir makinenin, herhangi bir taşıtın hızını kesmeye yada onu durdurmaya yarayan mekanizma.
JANT: Taşıtlarda, lastiklerin takıldığı tekerleğin çember biçimindeki kısmı.
ARAZİ: Yeryüzü parçası, toprak.
KAMBUR: Bel yada göğüs kemiğinin eğrilmesi, sırtta ve göğüste oluşan tümsek.

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Okuduğunuz metinden hareketle arkadaşlarınıza yöneltmek suretiyle sorular oluşturunuz. Sorularınızı oluştururken 5N1K sorularını kullanınız.

KİM? : Bisikleti çoğu zaman kimler kullanır?

NE? : Bisiklete binerken ne takmalıyız?

NE ZAMAN? : Bisiklette amortisöre ne vakit gereksinim duyarız?

NEREDE? : Tur bisikletleri nerede kullanılır?

NASIL? : Yarış bisikletleri nasıl ne şekilde rüzgardan daha azca etkilenebilir?

NİÇİN? : Niçin bisikletlerin türleri vardır?

B) Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Bisikletler hangi yönleriyle değişik özelliklere haizdir? Örneklerle açıklayınız.

CEVAP: Bisikletler bagaj taşıyıcı bölüm, farlar, çamurluk, tekerlek, gidon ve düzenek bakımından değişik özellikler gösterirler. Mesele; yarış bisikletlerinin tekerlekleri daha ince ve düz iken, dağ bisikletlerinin tekerlekleri daha kalınca ve dişlidir.

2. Tur bisikletlerinin özellikleri nedir?

CEVAP: Tur bisikletlerine bagaj taşıyıcı bölüm takılabilir. Ön ve geri bölümünde farklar bulunur. Ayrıca çamurlukları vardır.

3. Yarış bisikleti sürücülerinin bisikleti kullanırken öne doğru eğilmelerinin sebebi nedir? Açıklayınız.

CEVAP: Yarışçıların öne doğru eğilmesi onların rüzgardan minimum şekilde etkilenmesini sağlar. Böylece bisiklet daha süratli gider.

4. Yarış bisikletleri ile dağ bisikletlerinin tekerlekleri içinde nasıl ne şekilde bir ayrım vardır? Nedenleriyle açıklayınız.

CEVAP: Yarış bisikletlerinin tekerlekleri daha ince ve düz iken, dağ bisikletlerinin tekerlekleri daha kalınca ve dişlidir. Zira yarış bisikletleri düz zeminde süratli gitmek amacıyla kullanılır. Dağ bisikletleri ise engebeli arazide kullanıldığından tekerlekleri patlamaya dayanıklıdır.

5. Bisiklet kullanırken hangi güvenlik önlemlerini almalıyız?

CEVAP: Bisikletin selesini kendimize nazaran ayarlamalıyız. Bisiklet için ayrılan yolları kullanmalıyız. Kask, eldiven, dizlik ve dirseklik takmalıyız.

6. Spor yapmak yaşamımızı nasıl ne şekilde etkisinde bırakır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Spor yapmak bedensel olarak sıhhatli olmamızı sağlar. Spor icra eden bir insan kuvvetli olur. Bu durumda hastalıklardan korunuruz. Ayrıca spor icra eden insanoğlu zamanlarını doğru değerlendirdiği için mutlu olur.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Okuduğunuz metinden hareketle öznel ve nesnel cümleler oluşturarak bu cümleleri örnekteki şeklinde aşağıya yazınız.

Öznel Yargılar

  • Yarış bisikletleri başka bisikletlere nazaran daha güzel görünür.
  • Bisiklet kullanmak en keyifli spordur.
  • Bisiklete binerken kask takmak kafi bir önlemdir.
  • Dağ bisikletini kullanmak başka bisikletleri kullanmaktan daha kolaydır.

Nesnel Yargılar

  • Vitesli bisikletlerde değişik büyüklükte dişli çarklar bulunur.
  • Yarış bisikletleri asfalt zeminde ve muntazam yollarda süratli gidebilmek için tasarlanmıştır.
  • Bisikleti devam eden şahıs, bisikleti devinim ettirebilmek için pedalları çevirir.
  • Bisikleti, birer kaldıraç şeklinde çalışan frenler durdurur.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki görselden hareketle öğretmeninizin belirleyeceği bir mevzu ile ilgili zihinsel bir konuşma planı yaparak hazırlıklı konuşma yapınız.

–> Bu etkinliği öğretmeninizin belirleyeceği mevzuya nazaran yapmalısınız.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki tabloya, dürüst oyun (fair play) ruhuna uygun olarak yapılması ihtiyaç duyulan davranışlara örnekler yazınız.

Oyuncu Olarak Yapmam Gerekenler

  • Oyun kurallarına uymak
  • Hileye başvurmamak
  • Şiddetten kaçınmak
  • Rakibe saygı göstermek
  • Oyunun sonucuna saygı duymak

Seyirci Olarak Yapmam Gerekenler

  • Oyunun akışını engellememek
  • Diğer seyircilerle eşit olmaya inanmak
  • Rakip takıma ezici, hakaret edici sözler söylememek
  • Şiddete başvurmamak
  • Oyunun sonucuna saygı duymak

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki cümleleri okuyarak altı çizili kelimelerin cümlelere katmış olduğu anlamları açıklayınız.

1. Babaannem, balkonundaki çiçeklere gözü şeklinde bakardı.
– Benzetme anlamı katmıştır.

2. Misafirlerimiz gelene kadar hazırlıklarımızı tamamladık.
– Zaman anlamı katmıştır.

3. İş yaşamı fazla yoğun olmasına karşın spor hayata geçirmeye da vakit ayırıyordu.
– Karşıtlık ilişkisi katmıştır.

4. Akşama doğru arkadaşlarımızla gezmeye çıkacağız.
– Yaklaşma anlamı katmıştır.

5. Sağlıklı yaşamak için tertipli spor yapmalıyız.
– Amaç-sonuç anlamı katmıştır.

B) Aşağıdaki cümlelerde tek başına anlamı olmayan kelimeleri bularak örnekteki şeklinde noktalı bölgelere yazınız.

  • Yarışma gününe kadar fazla çalışmalısınız. —–> kadar
  • Akrabalarını ziyaret etmek suretiyle memleketlerine gittiler. —–> suretiyle
  • Kitaplarım ile geçirdiğim zamanları dünyalara değişmem. —–> ile
  • Atatürk’e nazaran sporcu terbiye sahibi olmalıdır. —–> -e nazaran

C) Aşağıda verilen kutulardan dörder sözcük seçerek içinde bu kelimelerin geçmiş olduğu hikâye edici bir metin yazınız.

1. Kutudan Seçtiğim Kelimeler: rakip, başarı, derslik, antrenman

2. Kutudan Seçtiğim Kelimeler: nazaran, için, karşın, suretiyle

SATRANÇ TURNUVASI

Her yıl olduğu şeklinde bu yıl de sınıflar arası bir satranç turnuvası düzenlendi. Fazla çok kupam olmasına karşın birazcık korkuyordum. Zira okulumuza daha evvelde rakibim olan ve yenildiğim bir öğrenci gelmişti. Onunla okullar arası turnuvada satranç oynamıştık ve o birinci olmuştu. O günden sonrasında daha başarıya ulaşmış olmak için fazla antrenman yaptım. Her gün çalışmak suretiyle belediyenin satranç merkezine gittim. Sonunda turnuva günü gelip çattı. Eşleşmelere nazaran rakibimizle oynuyorduk. Ben ve o diğerlerini kolayca yeniyorduk. Son dört şahıs kaldığımızda ben ve o başka kişilerle oynadık. İkimiz finale kaldık. Karşı karşıya geldiğimizde bana başarılar diledi. Fazla heyecanlı bir oyundu. Sonunda onu mat ettiğimde gülümseyerek elimi sıktı. Bana nazaran o benden daha iyi bir satranç oyuncusuydu fakat çalışmalarım sonucunda kazanmayı başardım. Erdemli tavırları hoşuma gitti. Onu kutlama ettim. Kupamı verdiklerinde bütün okul beni alkışlıyordu.

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki tabloyu, tablonun üstünde verilen bilgiler doğrultusunda doldurunuz.

7.etkinlik cevapları

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) İyi bir spor ayakkabıyla ilgili aşağıda verilen detayları okuyun.

B) Yukarıda verilen bilgiler, günümüzdeki spor ayakkabıların özellikleridir. Bu bilgilere düş gücünüzü ilave ederek yeni bir spor pabuç tasarlayınız. Tasarımınızı aşağıya yazarak anlatınız.

CEVAP: SPOR AYAKKABI

Spor ayakkabının en büyük özelliği tabanının düz değil, geometrik şekillere haiz şekilde parçalı olmasıdır. Bu vaziyet sporcuların koşarken ayak tabanlarının acımasını engeller. Bunun haricinde topuktan bileğe uzanan kısmı kalındır ve bilekten sonrasında bir miktar daha devam etmektedir. Bu vaziyet ayakkabının ayağınızı sarmasına sebep olur ve spor esnasında asla ayağınızdan çıkmaz. Ayakkabının dahil kısmı fazla yumuşak ve konforludur. Bu sayede her vakit rahat edersiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK 

Sağlıklı bir hayat için nasıl ne şekilde beslenmeliyiz? Araştırınız.

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve emek vermesi için lüzumlu olan enerji ve gıda ögelerinin her birinin kafi miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. Hem hastalıkları önlemek hem de sağlığımız korumak için kafi ve dengeli beslenme ilk hedefimiz olmalıdır. Vücudumuz 24 saatlik süreç içinde özel bir seviye ve sistem ile çalışır. Bu süreç içinde belirli zamanlarda uyumamız, beslenmemiz ve devinim etmemiz gerekir. Uzun süre aç kalındığında yada kısa süreli aralıklarla aşırı beslenildiğinde vücudumuzun çalışma sistemini menfi yönden etkisinde bırakır.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 200-201. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat