>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 214-215-216-217-218-219-220-221. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 214-215-216-217-218-219-220-221. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221 “7. TEMA SAĞLIK VE SPOR” “Yemek, İçmek ve Sindirmek” Etkinlik Cevapları

 

YEMEK, İÇMEK VE SİNDİRMEK

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sağlıklı bir hayat için nasıl ne şekilde beslenmemiz gerektiği ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu kazandığınız detayları arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Hem hastalıkları önlemek hem de sağlığımız korumak için kafi ve dengeli beslenme ilk hedefimiz olmalıdır. Vücudumuz 24 saatlik süreç içinde özel bir seviye ve sistem ile çalışır. Bu süreç içinde belirli zamanlarda uyumamız, beslenmemiz ve devinim etmemiz gerekir. Uzun süre aç kalındığında yada kısa süreli aralıklarla aşırı beslenildiğinde vücudumuzun çalışma sistemini menfi yönden etkisinde bırakır.

2. Doğru beslenmenin sağlığımız açısından yararları nedir? Açıklayınız.

CEVAP: Doğru beslenme ile kaslarımız güçlü olur. Böylece daha azca yorulur ve hastalanırız. Fit bir görünüme haiz oluruz. Sağlıklı olduğumuz için hayata pozitif bakarız.

 

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe Lügat’ten bulunuz.

SİNDİRMEK: Yenilen gıda maddesini sindirim sisteminde ihtiyaç duyulan değişikliklere uğratarak kana karışabilir bir duruma getirmek, hazmetmek.

PELİKAN: Pelikangillerden, sıcak ve ılıman ülkelerde yaşayan, kısa ve kuvvetli bacakları olan, düz ve fazla uzun gagalı, alt gagasında esnek ve sarkık bir ten kese bulunan, pembeye yakın ak tüylü ve kanatları siyaha yakın koyu gri, iri bir su kuşu.

SALGI: Hücrelerin, vücuttaki bezlerin kandan ayırıp oluşturdukları ve tekrardan kana, başka organa yada dışarıya saldıkları sıvı madde.

ÖĞÜTMEK: Ezmek, çiğnemek.

N YET: Sonunda.

ASİT: Suya karıştırıldığında hidrojen iyonları veren, mavi turnusolü kırmızıya çevirme özelliğinde olan ve bileşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli bileşik.

BULAMAÇ: Sulu, cıvık hamur harcı.

B) Yukarıdaki kelimelerden üç tanesini seçerek bu kelimelerin geçmiş olduğu bilgilendirici bir paragraf yazınız.

Pelikanların gagasının altında bir kese bulunur. Acıkan pelikan yakaladığı her balığı bu kesede biriktirir. Avlanmayı bitirdiğinde balıkları tek tek yutmaya adım atar. Balıkları midesindeki asit yardımıyla bütün de olsa öğütmeyi başarır. Her canlı sindirme sistemine nazaran beslenme yöntemi seçer.

 

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin başlangıcında yer edinen karşılıklı konuşmada sizi şaşırtan bir şey oldu mu? Nedenleriyle anlatınız.

CEVAP: Beni şaşırtan babanın hapşırması sonucu dişlerin ağzından fırlaması oldu. Takma dişlerin bu kadar yalın çıkması beni endişelendirdi.

2. Metne nazaran dişlerimizin ne aşama mühim bulunduğunu ne vakit anlarız? Bu durumu yaşamınızdan örnekler vererek yorumlayınız.

CEVAP: Dişlerimizin mühim bulunduğunu onları kaybettiğimiz vakit anlarız. Ben de dişlerimi çektirdiğim zamanlar onların yokluğunu hissediyordum.

3. Metinde tükürüğün sindirimdeki önemi ile ilgili verilen bilgiler nedir? Açıklayınız.

CEVAP: Tükürük, ağzımızdaki lokmaları bir taraftan yumuşatırken bir taraftan da onların içindeki yararlı mineralleri ayrıştırarak mide için hazırlar. Dişler tarafınca öğütülüp un küçük hâline getirilen yiyecekler, tükürük ile bir güzel ıslatılıp hamur harcı hâline ulaştıktan sonra kolayca boğazımızdan aşağıya yuvarlanıverirler.

4. Metinde anlatılan sindirim aşamaları nedir? Bu aşamalardan hangisi sizce daha ilginçtir? Anlatınız.

CEVAP: Metinde sindirim aşamaları çiğneme, yutma, aş borusundan mideye yetişme ve sindirme olarak ifade edilmiştir. Bana nazaran en enteresan olan aşama besinlerin midemizde sürekli çalkalanmasıdır.

5. Yazar, midedeki yiyecekler ile ilgili hangi benzetmeleri yapmıştır? Bu benzetmeleri yapmasının sebebi ne olabilir?

CEVAP: Yazar, midedeki yiyecekleri çorbaya benzetmiştir. Bunun sebebi besinlerin karışıp sıvı hale gelmesidir.

6. Sağlıklı bir hayat ve sindirim sistemi içinde nasıl ne şekilde bir münasebet olabilir? Açıklayınız.

CEVAP: Besinler iyi sindirildiği vakit yararlı olanlar vücudumuzda kalır, faydası olmayanlar ise vücudumuzdan atılır. Bu durumda gıdalardan en iyi şekilde faydalanmış oluruz. Yani sıhhatli bir hayat süreriz.

 

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Lokman Hekim’in “OburIuk ve iştahsızIık bedenin kafa düşmanıdır.” sözünden hareketle öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla beraber bir konuşma metni yazınız.

SAĞLIKLI BESLENME

Beslenme, açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çekmiş olduğu şeyleri aş içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve hayat standardını yükseltmek için vücudun gereksinimi olan gıda öğelerini kafi miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilgili yapılması ihtiyaç duyulan bir davranıştır.

Yeterli ve dengeli beslenme bedenin gereksinim duyduğu gıdaları gerektiği oranda tüketmektir. Beslenmenin yanlış yorumlanması oburluk ve iştahsızlık benzer biçimde hastalıklara sebep olabilir. Oburluk insanoğlunun gereksinim duyduğundan daha çok ve sıhhatli olmayan gıdaları tüketmesidir. Oburluk sonucunda kaslarda yorulma, yürek hastalıklarında artış, mide hastalıkları benzer biçimde pek fazla sorunla karşılaşırız. İştahsızlık ise ilgili kişinin ihtiyacından daha azca gıda tüketmesidir. İştahsızlık sonucunda kan değerlerinin düşmesi, bağışıklık sisteminin çökmesi benzer biçimde rahatsızlıklar adım atar.

Oburluk ve iştahsızlık insan sağlığı için tehlikeli hastalıklardır. İnsanlar beslenme anlayışlarını düzenleyerek bu hastalıklardan kaçınabilir. Yeterli ve dengeli beslenme teriminin insan hayatına girmesi ile ilgili kişinin sağlığında ve hayat kalitesinde artış görülecektir.

B) Hazırladığınız metni bir grup sözcüsü belirleyerek arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanıza etkisinde bırakan bir hitap ifadesi ile başlayınız.

 

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki duyuru metnini sessiz okuyun.

B) Yukarıdaki duyurudan hareketle soruları cevaplayınız.

1. Niçin iki değişik menü hazırlanmış olabilir?

CEVAP: Her insan aynı yiyecekleri yemekten hoşlanmaz. Bu yüzden iki değişik menü hazırlanmış olabilir.

2. Al menüyü seçen bir şahıs hangi yiyecekleri almış olabilir?

CEVAP: Al menüyü seçen bir şahıs mercimek ya da düğün çorbası, pirinç yada bulgur pilavı, salata, kuzu kavurması ve kadayıf yada irmik helvası almış olabilir.

3. Beyaz menüyü seçen bir şahıs hangi yiyecekleri almış olması imkansız?

CEVAP: Beyaz menüyü seçen bir şahıs kuzu kavurması almış olması imkansız.

4. Hangi yemeklerde misafirlere ani çok seçenek sunulmuştur?

CEVAP: Çorba, pilav ve tatlıda misafire ani çok seçenek sunulmuştur.

 

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki cümleleri uygun deyimlerle örnekteki benzer biçimde tamamlayınız.

eline sıhhat – üstüme iyilik sıhhat – sıhhat olsun – ağzına (diline) sıhhat – ayağına sıhhat

1. Misafirimizi uğurlarken ……….ayağına sıhhat………..deriz.
2. Konuşmasını beğendiğimiz birine ………..ağzına sıhhat……..deriz.
3. Eğer beğendiğimiz şey el emeği ile yapılmışsa………eline sıhhat……….deriz.
4. Üzücü bir vaziyet karşısında avunmak için …………sıhhat olsun….………deriz.
5. Fena bir durumdan söz ederken ya da şaşırdığımızda ………üstüme iyilik sıhhat……….deriz.

 

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyun.

B) Yukarıdaki metinle ilgili aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” harfi koyunuz.

• Günün en mühim öğünü kahvaltıdır. ( Y )
• Akşam yemeğinden sabah kahvaltısına kadar averaj 9 saatlik bir süre vardır. ( D )
• Kahvaltı öğünü atlandığında karın ağrısı görülür. ( Y )
• Kahvaltı alışkanlığımız kültürümüze ve kişisel deneyimlerimize göre değişiklik gösterir. ( D )
• Kahvaltı öğününü atlayan kişilerin bilimsel nitelikli başarıları düşük olur. ( Y )

C) Okula gelmeden evvel tertipli olarak kahvaltı ediyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

CEVAP: Tertipli olarak kahvaltı ediyorum. Bu sebeple kahvaltı etmeden okula geldiğim vakit dersi yeterince iyi dinleyemiyorum. Dikkatim fazla acele dağılıyor. Ancak kahvaltı ettiğim zamanlar derse daha iyi odaklanıyorum. Ayrıca öğleye kadar tok oluyorum. Bu nedenle okula gelmeden evvel kahvaltı etmeye itina gösteririm.

D) Sağlıklı bir kahvaltı için kendinize menü hazırlayınız. Menünüzü aşağıya yazınız.

CEVAP: Haşlanmış yumurta, birazcık ak peynir, birkaç zeytin, salatalık, domates ve pekmez sıhhatli ve sevdiğim bir kahvaltı menüsüdür. Yanında da çoğu zaman çay içerim.

 

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki cümleleri okuyun. Cümleleri okurken altı çizili kelimelerin hangi amaçla kullanıldıklarını açıklayınız.

  • Müzik ve şiir her vakit dahil içe olmuştur.
    İki özneyi birbirine bağlamak için kullanılmıştır.
  • Sanatçılar ile yazarlar topluma yön verirler.
    Aynı görevdeki kelimeleri birbirine bağlamıştır.
  • Dil mühim bir araçtır fakat fazla dikkatli kullanılmalıdır.
    Tavsiye/ikaz bildirmek için kullanılmıştır.
  • Fazla çalışmalıyız bu sebeple ülkemizin geleceği çalışmamıza bağlıdır.
    Neden bildirmek için kullanılmıştır.
  • Başarı fazla ırak zannedilir oysa kitapların arasındadır.
    Aralarında zıtlık bulunan iki cümleyi birbirine bağlamıştır.
  • Trafik kurallarını çiğneyenler var hâlbuki o kurallar bizi koruyor.
    Zıtlık ifade eden iki yargıyı birbirine bağlamıştır.

B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölgeleri uygun kelime gruplarıyla doldurunuz.

bu sebeple – hâlbuki – ve – lakin – ile

1. Kitapların kendileri ufak olabilir ………lakin…..…bizlere sundukları dünyalar sonsuzdur.
2. Sinan’ı uzun süredir bekliyoruz ………oysa……asla geç kalmazdı.
3. Bizler ülkemize ……ve……bayrağımıza kalpten bağlı insanlarız.
4. Tertipli spor yapmalıyız ……bu sebeple……tertipli spor yaparsak sıhhatli oluruz.

C) Aşağıdaki kelimelerden iki tanesini kullanarak “sıhhat” temalı informasyon verici bir metin yazınız. Metninizde sağlıkla ilgili atasözü ve deyimler kullanınız.

oysa – ile – ve – bu sebeple – hatta – lakin – hâlbuki

DENGELİ BESLENME

Atalarımızın “Can boğazdan gelir” diye bir sözü vardır. Bu sözü iki anlamda yorumlayabiliriz. İlki insanoğlunun sıhhatli olabilmesi için fazla aş yemesi gerektiğidir. İkinci anlamı ise ne kadar dengeli beslenirsek o denli sıhhatli olacağımızdır. Günümüzde insanoğlu ilk anlamıyla kullanmayı tercih ediyorlar lakin unutulmamalıdır ki sıhhatli olmak fazla aş değil, dengeli yemektir. Bir çok vakit hastalandığımızda bunun sebebinin mevsim yada dışarıdaki mikroplar bulunduğunu düşünürüz. Halbuki beslenmemize dikkat edip bağışıklı sistemimizi kuvvetli tutmayı başarırsak daha azca hastalandığımızı görürüz. Özetlemek gerekirse sıhhatli yaşamaya doğru beslenme ile adım atmak gerekir.

 

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıda bir bisikletin kullanım kılavuzundan alınan bölümler verilmiştir. Kılavuzun ilgili bölümlerini dikkatle okuyarak etkinliğinizi tamamlayınız.

A) Aşağıdaki soruları bu kılavuza nazaran cevaplayınız.

Bisikletle devinim hâlinde değilken yapılmaması ihtiyaç duyulan davranışı yazınız.

CEVAP: Vites değiştirmemeliyiz.

Vites değiştirirken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan kurallardan birini yazınız.

CEVAP: Vites değiştirirken ters yönde pedal çevirmemeliyiz.

Ömer’in bisikletinde bir süre sonrasında zincir arızası meydana gelmiştir. Ömer, kullanım kılavuzundaki hangi uyarıya uymadığı için Ömer’in bisikleti arızalanmış olabilir? Açıklayınız.

CEVAP: Ömer vites mekanizmasını, zincir ve vites dişlilerini tertipli olarak yağlamamış olabilir.

Bisikletinizi sürerken çevreyle iletişiminizi kesecek davranışlarda bulunmanın sakıncaları neler olabilir? Örneklerle anlatınız.

CEVAP: Çevreyle iletişimi kesmenin sonucunda görüş açımızdan olmayan bir vasıta yada insana çarpabilir yada onun bizlere çarpacağını ayrım etmeyebiliriz. Bu vaziyet kazalara sebep olabilir.

B) Aşağıdakilerden hangileri bu kılavuza nazaran yapılması ihtiyaç duyulan davranışlardandır? Başına çarpı işareti (X) koyarak işaretleyiniz.

( X ) Yayaların güvenliğini tehlikeye atmadan sürüş yapmak
( ) Ön ve geri vitesleri aynı anda değişiklik yapmak
( ) Bisikleti kullanacağımız araziye nazaran lastik seçmek
( X ) Sürüş esnasında koruyucu giysiler kullanmak
( X ) Vites değiştirirken düz yönde pedal çevirmek

 

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Geçmişte insanların beslenme alışkanlıkları nasıldı? Aile büyüklerinize danışarak bir araştırma yapınız.

İnsanlar geçmişte avcılık ve toplayıcılıkla geçiniyorlardı. Yiyecek bulmak basit olmadığı için protein içinde ne olduğu yüksek gıdaları tercih ediyorlardı. Bunu da avladıkları hayvanlardan elde ediyorlardı. Daha sonrasında ziraat yapılmaya başlandı. Tarım ürünleri, sebze ve meyveler yetiştirildi. Sanayinin gelişmesi ile beraber karbonhidrat tüketimi arttı ve günümüzdeki beslenme alışkanlarının temeli fabrikalaşma ile başladı.

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 204-205-206-207-208-209-210-211-212-213. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat