şişli eskort - izmir eskort

>

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 222-223-224-225-226-227-228-229. Sayfa Cevapları

cevaplar

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 222-223-224-225-226-227-228-229. Sayfa Cevapları

2020-2021 Eğitim Senesi 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229 “7. TEMA SAĞLIK VE SPOR” “Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap” Etkinlik Cevapları

OBEZİTE HAKKINDA 10 SORU 10 CEVAP

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Geçmişte insanların beslenme biçimleri ile ilgili edindiğiniz detayları arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: İnsanlar geçmişte avcılık ve toplayıcılıkla geçiniyorlardı. Yiyecek bulmak basit olmadığı için protein içinde ne olduğu yüksek gıdaları tercih ediyorlardı. Bunu da avladıkları hayvanlardan elde ediyorlardı. Daha sonrasında ziraat yapılmaya başlandı. Tarım ürünleri, sebze ve meyveler yetiştirildi. Sanayinin gelişmesi ile beraber karbonhidrat tüketimi arttı ve günümüzdeki beslenme alışkanlarının temeli fabrikalaşma ile başladı.

2. Sağlık ve spor içinde nasıl ne şekilde bir münasebet vardır? Açıklayınız.

CEVAP: Spor meydana getiren insan fizyolojik olarak kuvvetli olur. Bağışıklı sistemi kuvvetli olur ve bundan dolayı daha azca hastalanır. Kısacası spor yapmak sıhhatli olmayı müspet etkisinde bırakır.

1. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki şeklinde eşleştiriniz.

kelimeler anlamları

B) Anlamını eşleştirdiğiniz kelimeleri lügat sırasına uygun şekilde sıralayınız.

CEVAP: Diyabet – Diyetisyen – Etmen – Genetik – Kronik – Metabolizma

2. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Obezitenin oluşum sebepleri nedir? Örnekler veriniz.

CEVAP: Obezitenin sebepleri aşırı ve yanlış beslenme, yetersiz fizyolojik aktivite, sosyokültürel etmenler, psikolojik problemler ve genetik etmenler gibidir.

2. Obezitenin oluşum sebeplerinden hangisinin daha yaygın görüldüğünü düşünüyorsunuz? Nedenleriyle anlatınız.

CEVAP: Obezitenin yanlış beslenme ve psikolojik problemler sebebiyle daha yaygın görüldüğünü düşünüyorum. Bu sebeple sağlıksız gıdalara ulaşmak daha kolaydır. İnsanlar vakit kaybetmemek için bu gıdalara yönelirler. Ayrıca bazı psikolojik sorunları olan bir çok insan sorununu unutmak için aş yemeyi seçmektedir.

3. Eski çağlarda aşırı kiloluluk neyin simgesi olarak kabul ediliyordu? Bunu gerekçelerinizle beraber yorumlayınız.

CEVAP: Eski çağlarda aşırı kiloluluk zenginliğin simgesi olarak kabul ediliyordu. Bu sebeple eskiden yiyecek bulmak basit değildi. Bilhassa kilo yapma özelliği olan yiyeceklere yalnız zenginler ulaşabiliyordu.

4. Obezitenin tedavi şekilleri nedir? Açıklayınız.

CEVAP: Obezitenin tıbbi beslenme, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi şeklinde yöntemlerle tedavisi vardır.

5. İleri yaşlarda zayıflamak sebep zorlaşmaktadır?

CEVAP: Metabolizma her on yılda bir yavaşlamakta, yaşla beraber değişik beslenme alışkanlıkları oluşmakta, fizyolojik aktivite düzeyi azalmakta, vücudun hormonal dengesi değişmektedir.

6. Zayıflama diyetlerinin bir plana uygun şekilde hazırlanması ile ilgili düşünceleriniz nedir?

CEVAP: Zayıflama rejimleri kişiye özgü olmalıdır. Bu sebeple her insanoğlunun kilosu, boyu, fizyolojik aktivitesi, beslenme alışkanlığı ve yaşı farklıdır.

3. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“Sağlık” kelimesinin sizde çağrıştırdıklarını aşağıdaki noktalı alanlara yazınız. Yazdığınız kelimelerden üç tanesini kullanarak bir konuşma yapınız.

sağlık kavram haritası

Sağlıklı olan bir insan hem fizyolojik hem de ruhsal olarak iyileşmiş anlamına gelir. Fiziksel sağlığı yerinde olan şahıs istediği aktiviteyi zorluk çekmeden yerine getirebilir. Böylece mutlu olur. Ruhsal sağlığı yerinde olan biri daha mantıklı kararlar alır ve bu kararları uygular. Fiziksel ve ruhsal sağlığı uyumlu olan bir insan rahat olur. Yeterince sıhhatli olmadığını düşünen biri sıhhatli olmak için çaba göstermelidir.

4. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıda, “Beden Kitle İndeksi (BKİ)” ile ilgili açıklamalar verilmiştir. Bu açıklamaları dikkatle okuyun.

B) Sağdaki tabloda boy ve kiloları verilen kişilerin BKİ’lerini hesaplayarak değerleri normalin altında yada üstünde olanların başına çarpı (X) işareti koyunuz.

index

C) Siz de kendi BKİ’nizi bu yöntemle ya da http://beslenme.gov.tr/index.php?page=55 sayfasını kullanarak hesaplayabilirsiniz.

5. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki posteri inceleyiniz. Afişin hazırlanış amacı nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

CEVAP: Afişin hazırlanış amacı insanları fizyolojik aktiviteye çağrı etmektir.

B) Yukarıdaki afişin hazırlanış amacından hareketle arkadaşlarınıza bir konuşma yapınız. Konuşmanızı aşağıdaki forma nazaran planlayınız.

Konuşmamın Konusu: Yürümek

Konuşmamın Amacı: İnsanların yürüyüş halletmeye müspet bakmasını sağlamak

Konuşmamın İçeriği: Eskiden insanoğlu fizyolojik olarak yorucu işler yapardı ve dinlenmek için otururdu. Günümüzde ise bir çok insan fizyolojik olarak yorucu olmayan işler yapmaktadır. Bu nedenle bu insanoğlu dinlenmek için yürümeyi tercih etmelidir. Böylece zihinsel yorgunluklarından kurtulup sağlıklarını korumuş olurlar. İnsanlar işlerini yaparken bununla birlikte sağlıklarını da düşünmelidirler.

Konuşmamın Ana Fikri: Yürüyüş yapmak, dinlenmek ve sıhhatli olmak için uygun bir aktivitedir.

6. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

“ Sağlıklı Beslenme” temalı bir poster tasarlayınız. Afişinize uygun bir çarpıcı söz yazınız. Tasarladığınız posteri büyüklerinizden yardım alarak toplumsal medyada paylaşınız.

sağlıklı beslenme afiş

7. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki üyelik formunu, istenen bilgiler doğrultusunda doldurunuz.

Bu formu kendi bilgilerinize nazaran doldurmalısınız.

8. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

A) Aşağıdaki broşürde yer edinen detayları dikkatlice okuyun.

B) İncelediğiniz broşürden hareketle aşağıdaki etkinlikleri yapınız.

1. Piramidin alttan ikinci basamağında yer edinen besinlerin tavsiye edilen günlük tüketim miktarlarını yazınız.

CEVAP:Sebze grubu günde 2 kez 1/2-4 porsiyon, meyve grubu günde 2 kez 1/2-3 porsiyon tüketilmelidir.

2. Piramidin en üst basamağında yer edinen besinlerin tüketimiyle ilgili neler önerilmektedir? Bu besinlerle
ilgili meydana getirilen öneriyle ilgili düşüncelerinizi yazınız. 

CEVAP: Seyrek ve azca oranda tüketilmesi gerektiği yazmaktadır. Bu besinler hem çok kalorili hem de zararı dokunan olduğundan azca tüketilmesini mantıklı buluyorum.

3. Kas ve kemik güçlendiren aktiviteler içinde ……ip atlama……… ve ……mekik…… sayılabilir.

4. Hareketsiz hayat devam eden bireyler için bu broşürde şunlar önerilmektedir: Bilgisayar, oyun konsolları, tv vb. başlangıcında 2 saatten çok vakit geçirmeyiniz.

5. Bisiklete binmek, paten kaymak ve yürüyerek okula gitmek şeklinde aktiviteler ………günlük/orta şiddette….. aktiviteler olarak adlandırılmaktadır.

6. Kendinizi bu piramidin hangi basamağına yerleştirebilirsiniz? Nedenleriyle yazınız.

CEVAP: Kendimi bu piramidin en alt basamağına yerleştirebilirim. Bu sebeple günlük aktiviteleri yaparım ve tahıl, makarna şeklinde gıdaları tüketmeyi severim.

9. ETKİNLİK BÖLÜMÜ

Aşağıdaki fıkrayı okuyun. Fıkrada verilmek istenen anne düşünceyi bulunuz.

CEVAP: Hasta ziyaretinin kısa olanı makbuldür.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İlgi duyduğunuz spor dalı ile ilgili bir haber metni araştırınız.

MERSİN Valiliği himayesinde, Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen 2’nci Geleneksel Okçuluk Festivali sonlandı. Okçuluğu tanıtmak ve yaşatmak amacı ile Mersinli Ahmet Stadyumu’nda orgenize edilen festivale; Türkiye’nin değişik illerinden 14 ekip ve 150 sporcu katıldı. 7-11 yaş, 12-17 yaş, büyük hanımefendiler, büyük erkekler ve takımlar kategorilerinde savaşım eden sporcular, hedefi 12’den vurmak için çaba sarfetti. (Kaynak: Özgürlük)

Haber Kaynağı

YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 214-215-216-217-218-219-220-221. Sayfa Cevapları

HIZLI YORUM YAP

MEBhaber.NET'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

MEBhaber.NET'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.

küçükçekmece araç kiralama eyüp evden eve nakliyat